מנהיגי רוסיה, ארמניה ואזרבייג'אן הודיעו הלילה (בין שני לשלישי) שחתמו על הסכם לסיום המלחמה בנגורנו-קרבאך, שהחלה בחודש ספטמבר. החתימה מגיעה לאחר כמה הסכמים שכשלו, ושעות ספורות בלבד לאחר שאזרבייג'אן טענה שכבשה את העיר שושה באזור. לאחר ההודעה פרצו מפגינים לפרלמנט הארמני במחאה על ההסכם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן הודיע הלילה שחתם על "הסכם כואב" עם רוסיה ואזרבייג'אן לסיום הלחימה באזור נגורנו-קרבאך השנוי במחלוקת. בשבועות האחרונים ניסתה רוסיה, שחולקת גבול עם אזרבייג'אן וברית ביטחון עם ארמניה, לתווך בין הצדדים אך ללא הצלחה עד אמש.
"קיבלתי החלטה קשה, קשה מאוד לי באופן אישי ולכולנו", אמר פשיניאן בהצהרה רשמית בעמוד הפייסבוק שלו. "חתמתי על הצהרה להפסקת המלחמה עם מנהיגי רוסיה ואזרבייג'אן".
לפני ההכרזה הודיע ראש הממשלה הארמני הודיע כי המאבק על העיר שושה לא הסתיים, והסביר כי הסיבה לתפנית ולחתימה היא ניתוח מצבה הביטחוני והצבאי של המדינה, ומתוך אמונה כי זוהי האפשרות הטובה ביותר בהתחשב בנסיבות.
אחרי החתימה על ההסכם נאם גם נשיא אזרבייג'אן אילהם אלייב, ואמר כי העסקה "תחזיר את שטחינו ללא שפיכת דמים נוספת". לדבריו, כל הפעולות הצבאיות באזור שיושב בשטחה הטריטוריאלי של אזרבייג'אן, אך נשלט על ידי הארמנים, יסתיימו. "היום, אני חותם על ההסכם בגאווה", הוסיף. "ברכות לתושבי אזרבייג'אן".
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הודיע כי 2,000 חיילי כוחות שמירת שלום רוסים יתפרסו בשטח המריבה נגורנו-קרבאך, כמו גם במסדרון המחבר את האזור עם ארמניה. לדבריו, ההסכם כולל גם חילופים של שבויי מלחמה וגופות.
אתמול יירטה אזרבייג'אן מסוק רוסי סמוך לגבול עם רוסיה, ומאוחר יותר התנצלה בטענה שמדובר בתאונה. בתקרית נהרגו שני אנשי צוות רוסים ואדם נוסף נפצע. "הצד האזרבייג'אני מתנצל בפני הצד הרוסי על האירוע הטרגי, שלא הופנה נגד הצד הרוסי", נכתב בהודעת משרד החוץ, שכללה גם הבעת תנחומים למשפחות אנשי הצוות הרוסי והצעה לתשלום פיצויים. "הטיסה התרחשה בסמיכות לגבול הארמני-אזרבייג'אני, והעימותים הצבאיים נמשכים באזור הסכסוך נגורנו-קרבאך".
נשיא אזרבייג'אן אמר בתחילת השבוע כי כוחותיו כבשו את שושה, עיר המתוארת לעיתים כ"ירושלים של נגורנו-קרבאך" בשל חשיבותה הדתית. משרד הביטחון של אזרבייג'אן אף פרסם סרטון ובו נראה דגל המדינה מונף מעל מבנים ציבוריים בעיר. כיבושה של שושה, קירב את הכוחות האזרבייג'אנים עד למרחק של קילומטרים ספורים מהבירה הארמנית סטפנקרט.
ההודעה הארמנית על נפילתה של שושה לידי אזרבייג'אן הגיעה ביום שני מפיו של דובר נגורנו-קרבאך שכתב בעמוד הפייסבוק שלו כי "העיר אינה בשליטתנו, תעמולה מעודדת או מעוררת השראה אינה נותנת דבר מלבד אובדן תחושת המציאות", והוסיף: "האויב נמצא בסביבת סטפנקרט – וקיומה של העיר נמצא תחת איום". בסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות נראו שיירות של מכוניות יוצאות מהעיר, אולם על פי דיווחים אזרחים רבים נותרו שם.
נשיא טורקיה רג'יפ ארדואן, תומך של אזרבייג'אן, התייחס בתחילת השבוע לכיבוש העיר שושה ואמר כי "שחרורה מאותת על שחרור קרוב של השטחים הכבושים הנותרים". בשיחה שערך עם הנשיא פוטין, אמר ארדואן כי ארמניה חייבת לסגת מאדמותיה של אזרבייג'אן.
התסיסה בנגורנו-קרבאך התעוררה כבר ב-1992 עם התמוטטות ברית המועצות, כאשר האזור, בתמיכה הארמנית, הכריז על עצמאות מאזרבייג'אן. הכוחות הארמנים כבשו את העיר שושה בשנת 1992, ונגורנו קרבאך הכריזה על עצמאותה על אף שלא קיבלה הכרה מרוב מדינות העולם. הפסקת האש שנחתמה בשנת 1994 סיימה את הסכסוך האלים – אולם המתיחות באזור נמשכה עד היום, והחריפה בחודשי הקיץ. בחודשים אלו דווח על מאות הרוגים בעימותים. אזרבייג'אן מצידה טענה לא פעם שתשיב לעצמה את השטח, שמוכר כשלה בזירה הבין-לאומית.