לנוכח הפרסום במהדורה המרכזית אמש (ראשון), לפיו בממשלה שוקלים להטיל שני סגרי בזק לאורך 10 ימים כל אחד בחודשים הקרובים כדי לעצור את העלייה בתחלואה, בדקנו כיצד בחרו לפעול מדינות אחרות בעולם לנוכח המצב. האם סגר הוא אמצעי אפקטיבי, ובאילו תנאים? אילו מערכות המשיכו לפעול גם במציאות של סגרים? ואיפה עדיין רחוקים מלהסיר את ההגבלות? 

"עלינו לעשות יותר כדי לצמצם קשרים חברתיים"

בגרמניה מתוסכלים מכך שחג המולד מתקרב ומספר הנדבקים עדיין גבוה מדי ברוב חבלי הארץ. הממשלה דורשת מהתושבים לעשות יותר ולצמצם מפגשים בין-אישיים כדי להאט את התפשטות הנגיף. לקראת פגישת שרים שתדון בתגובות נוספות למשבר הבריאותי, שר הכלכלה הגרמני, פיטר אלטמאייר, אמר: "לא יהיה ניתן להאריך את הסיוע לחברות ללא הגבלת זמן. אנשים צריכים להפגין משמעת". אלטמאייר הוסיף: "עלינו לעשות יותר כדי לצמצם קשרים חברתיים".

קורונה בגרמניה - אנגלה מרקל (צילום: STEPHANIE_LECOCQ for AFP/ ap)
גרמניה: הסגר השני אפקטיבי הרבה פחות מהסגר הראשון | צילום: STEPHANIE_LECOCQ for AFP/ ap

על אף שגרמניה נמצאת בסגר חלקי מאז תחילת נובמבר, מספר הנדבקים בה עולה במהירות בהשוואה לתקופה המקבילה בשבוע שעבר. גרמניה הפעילה סגר קליל מ-2 בנובמבר, והמספרים מראים שהוא לא היה יעיל בבלימת התפשטות המגפה כמו זה שהופעל באביב. בכל יום נדבקים בגרמניה לבדה בין 20-18 אלף אנשים. בסגר האביב מספר המפגשים ירד ב-75%, ובסגר האחרון ב-40% בלבד. כמו גרמניה, רוב ממשלות יבשת אירופה החליטו להשאיר את בתי הספר והגנים פתוחים, ולהימנע מצעדי סגר הדוקים.

חסינות עדר – רעיון שנכשל

פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה לבריאות הציבור ויו"ר הפורום לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, אמר ל-N12: "הסגרים באירופה כמובן שונים ממדינה למדינה, אבל יש כמה מאפיינים משותפים: האחד, השארת מערכות חינוך פתוחות באופנים שונים (קפסולות, היברידיות ועוד) אחרי היציאה מהסגר הראשון שהיה שם. והשני, ניסיון להשאיר מרכיבים מהכלכלה במתכונת פעילה. חלק מהמדינות השאירו שגרה הרבה יותר מרווחת ונענו לדרישות האוכלוסייה בדמות הפחתת קנסות, למשל בשוודיה. בסך הכול, בהרבה ממדינות מערב אירופה יש כעת התפרצות משמעותית עם עודף תמותה גבוה - למשל, באיטליה, בשוויץ ובצרפת".

מפגינים שבדים בגרמניה בזמן פגישת קנצלרית גרמניה עם (צילום: JOHN MACDOUGALL, AFP)
שוודיה: ביקורת על מדיניות חיסון העדר שנכשלה | צילום: JOHN MACDOUGALL, AFP

על שוודיה יוצאת הדופן, שבחרה לא להגביל בחוקים את אוכלוסייתה, מוסיף דוידוביץ': "בשוודיה מתחילה להישמע יותר ויותר ביקורת על דרך ההתנהלות. הנושא של שמירה על אוכלוסיית הזקנים תוך מתן חופש לשאר האוכלוסייה (גרסאות שונות של חסינות עדר) - נכשל. היום יש יותר ויותר מדינות שמשקיעות הרבה בבדיקות (איסלנד, סלובקיה), כנראה עם תוצאות טובות". אך זו לא הדרך היחידה, ודוידוביץ' מדגיש את היבט ה"התנהגות הדיפרנציאלית שגם מניבה פירות".

בלגיה, איטליה ואירלנד – החגים כבר החלו

ב"גל השני" של מגפת הקורונה, 3,500 בני אדם מתו מקורונה באיחוד האירופי בכל יום. המדינה שמארחת את מוסדות האיחוד - בלגיה - הודיעה שתאפשר לחנויות להיפתח מחדש החל ממחר, אך תשמור על הגבלות מסוימות במהלך החגים. איטליה תקל על ההגבלות בחמישה אזורים מיום ראשון הקרוב. אירלנד תאפשר לחנויות, מסעדות, מכוני כושר ופאבים המגישים אוכל להיפתח כבר בשבוע הבא, ותאפשר נסיעה בין מחוזות החל מ-18 בדצמבר. בחלקים גדולים של אירופה - החגים כבר התחילו.

תחנת הרכבת המרכזית ברומא (צילום: Antonio Masiello, getty images)
בחלקים רבים באירופה - חג המולד יתקיים כמעט כסדרו | צילום: Antonio Masiello, getty images

צ'כיה – שיאנית התחלואה מסירה הגבלות

לאחר ישיבת קבינט יוצאת דופן, ממשלת צ'כיה הודיעה השבוע כי מרבית הגבלות הקורונה יוקלו החל מיום חמישי. כל המסעדות והפאבים יורשו להיפתח מחדש, עם הגבלת מקומות הישיבה בפנים. חנויות ומרכזי כושר שאינם חיוניים ייפתחו מחדש בהגדרת תפוסה של אדם אחד לכל 15 מ"ר. שירותי הדת צפויים להתחדש גם כן, ועוצר הלילה - יוסר.

בנוסף, הממשלה העלתה את מספר האנשים שיכולים להתכנס בחוץ מ-6 ל-50, וביטלה את האיסור על צריכת אלכוהול ברבים. עם זאת, היא דורשת ללבוש מסכות בכל החללים הפנימיים ובמקומות ציבוריים צפופים. 

קורונה בצ'כיה (צילום: MICHAL CIZEK, AFP)
צ'כיה: הסגר הציל את המדינה | צילום: MICHAL CIZEK, AFP

צ'כיה מדווחת על ירידה במספר הנדבקים: ביום ראשון דווח על 1,074 מקרים חדשים, ולפני כמה שבועות הייתה מוקד התפרצות אירופי מוביל. עם זאת, חשוב להדגיש שצ'כיה עורכת גם פחות ופחות בדיקות: ביום שבת ערכה המדינה 11,685 בדיקות, פחות משמעותית ממספר הבדיקות הרגיל שבוצע בשבועות שבהם המדינה חוותה את השיא של הגל השני.

אוסטריה ואנגליה – המהגבלות לא צפויות להשתנות בקרוב

אבל יש גם מדינות שלא מתכוונת לשנות מדיניות: למרות חג המולד המתקרב, "אוסטריה צריכה לצפות להגבלות כבדות נוספות אחרי שאמצעי הסגר והריחוק החברתי הנוכחיים יפוגו בעוד קצת יותר משבוע", אמר הקנצלר סבסטיאן קורץ לעיתון האוסטרי קליינה צייטונג.

בריטניה, אנגליה, קורונה (צילום: רויטרס)
אנגליה: רה"מ ג'ונסון משית עוד מגבלות למרות ביקורת ממפלגתו | צילום: רויטרס

הסגר הארצי באוסטריה אמור להגיע לקיצו ב-7 בדצמבר, אך ענפים שונים כמו ענף הסקי שמושבת עדיין, לא יודעים כיצד להיערך לעונת החגים. הקנצלר קורץ אמר כי האוסטרים יצטרכו להתמודד עם הגבלות נוספות במשך שבועות ואפילו חודשים, וטען שביום רביעי הממשלה תחליט על הצעדים העתידיים בהתאם לנתונים על התפרצות הקורונה.

"ככל שמספר הנדבקים יהיה גבוה יותר, כך יהיה קשה יותר להפעיל צעדים לפתיחה מחדש", אמר קורץ. "נצטרך לחיות עם הגבלות מסיביות נוספות לאחר 7 בדצמבר". הממשלה האוסטרית שואפת להתחיל להפעיל מחדש את הסחר ואת בתי הספר, אבל קורץ טוען שמהלכים כאלה לקראת החגים יתאפשרו רק עם שמירה על ההגבלות.

"לא יהיה ניתן להאריך את הסיוע לחברות ללא הגבלת זמן. אנשים צריכים להפגין משמעת"

שר הכלכלה הגרמני, פיטר אלטמאייר

בלונדון, ג'ונסון מפעיל עוד ועוד הגבלות למרות ההתנגדות מהמפלגה שלו. האנגלים רושמים צניחה במספר הנדבקים בקורונה, ומספר הנדבקים ליממה צנח בכמעט שליש מאז שהמדינה נכנסה לסגר השני. אנגליה ראתה ירידה של 30% במקרים במהלך שבועיים של סגר, עם 96 אנשים שנדבקו לכל-10,000 איש בין 24-13 בנובמבר, לעומת 132 נדבקים ל-10,000 איש בין 26 באוקטובר ל-2 בנובמבר. מקדם ההדבקה (מספר ה-R) עומד כעת על 0.88, כלומר – התפשטות המחלה בסימן דעיכה.

הממצאים העולים ממחקר המעקב ההמוני של ארגון React שפועל במימון ממשלתי, התקבלו בברכה. הם הוכיחו לממשל ולזרועות הכלכליות באנגליה שהסגר שהחל ב-5 בנובמבר יחד עם מערכת הגבלות הדרגתיות שונות נוספות שקדמו לו, הצליחו להפחית את העברת הנגיף בחברה ולהוריד את היקפי התחלואה.

 ביידן: לארה"ב צפוי "חורף חשוך מאוד"

ארה"ב היא המדינה שסופגת את המכה החמורה ביותר מהקורונה. המומחה המוביל בארה"ב למחלות זיהומיות אמר אמש שארה"ב עשויה לחזות ב"גל על גל" של מקרי נגיף הקורונה כבר בשבועות שלאחר חג ההודיה. הוא כבר הודיע שהוא לא מצפה להקלות בהמלצות הנוכחיות בנושא התרחקות חברתית לפני חג המולד. 

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ביידן הבטיח "לנצח את המגפה" | צילום: רויטרס

הנשיא הנבחר ג'ו ביידן הבטיח "לנצח את המגפה הזו", אך הזהיר כי אמריקה עומדת בפני "חורף חשוך מאוד". מרבית מדינות ארה"ב הטילו אמצעי נעילה המגבילים כינוס ומגע חברתי, ומשבשים את חייהם של מאות מיליוני אנשים ואת פעילותם של אלפי עסקים. עם זאת, חלק מהמדינות הודיעו או השיקו תוכניות להקלת ההגבלות. בניו יורק המושל הודיע כי ב-7 בדמצבר - התלמידים שלא שבו לבתי הספר עד כה, יחזרו ללימודים.

במזרח התיכון – התאוששות

_OBJ

ילדים בעירק החלו לחזור ללימודים בפעם הראשונה מאז סוף פברואר, אך צעדי ההתרחקות החברתית עדיין בתוקף בבתי הספר שפועלים שישה ימים בשבוע. בלבנון החלו להרפות מהיום, לאט, את ההגבלות שהוטלו לפני שבועיים שמטרתם חד-משמעית - לסייע לכלכלה הקורסת במדינה לקראת חג המולד.