ברובע נויקלן שבברלין, חיי הלילה מתקיימים בשבועות האחרונים כאילו אין קורונה בעולם. עשרות צעירים נדחקו בסוף שבוע אחרון לחלל סגור המשמש כגלריה, מעשנים ומדברים על רקע המוזיקה והתמונות המוצגות למכירה. הברים הסמוכים היו צפופים בצעירים, שצעקו אחד לשני כדי להתגבר על המוזיקה. אף אחד לא שמר מרחק ולמעטים היו מסכות על המרפק. מדי פעם הופרע הלילה בצעקות שיכורים ברחובות. לא רחוק משם, פיזרה משטרת ברלין שתי מסיבות לא חוקיות שהתקיימו בפארקים, כמו בכל סוף שבוע. כמה מאות צעירים, כמה ארגזים של בירה ואלכוהול, רמקולים - והתקהלות שנושאת עמה סיכון רב להדבקה מסיבית בקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי הרשויות במדינות רבות באירופה - מסיבות המוניות, התכנסויות בברים, בפאבים ובמסיבות פרטיות - אלו בדיוק האירועים שאחראים לחלק גדול מהתפרצות הקורונה המחודשת ביבשת. כעת, בעוד תחלואת הקורונה בהן מזנקת, הן מנסות להאט את התפשטות המגפה על ידי התמקדות בצמצום חיי הלילה, בסגירת מקומות הבילוי ובהפחתת ההדבקה באוניברסיטאות, אולי כצעד אחרון לפני הגבלות חמורות יותר.
רובע נויקלן שבברלין, מעוז רב-תרבותי של צעירים, מהגרים מזרח-תיכוניים, טורקים וחיי לילה, הוא דוגמה לכך. "כל מי שאני מכיר סביבי כבר נהיה חולה בקורונה", סיפר גלריסט צעיר. תור של עשרות אנשים משתרך כמעט מדי יום באחד הרחובות, לפני החלון של קליניקה מקומית המבצעת דרכו בדיקות קורונה. 121 מקרים נרשמו ברובע ביום שני. זהו השיעור הגבוה ביותר בברלין, ולמעשה - ארבעה מתוך שבעה מוקדי התפרצות הקורונה הגדולים ביותר בגרמניה הם בברלין. קשה שלא לקשור זאת לאווירת ה"עסקים כרגיל" ולחיי הלילה.
הצעירים מניעים את הגל השני
גם המומחים סבורים כי צעירים הם אלה שמניעים את הגל השני של הקורונה באירופה. אחוז החולים בגילאי 49-15 בקורונה עומד על 80% בגל הנוכחי, לפי נתוני המרכז האירופי לבקרת מחלות, לעומת כ-50% בגל הראשון. גם בארה"ב, לפי פרסום של המרכז לבקרת ולמניעת מחלות (CDC), שיעור החולים בגילאי 29-20 היה הגדול ביותר באוכלוסייה (יותר מ-20%). הצעירים חווים מחלה קלה יותר, לעתים קרובות ללא סימפטומים, ולכן גם ממשיכים את חייהם כרגיל. בגיל זה הם ממילא נמצאים באינטראקציה עם אנשים רבים יותר מאשר בגילאים מאוחרים יותר - ולכן, מסבירים המומחים, הם מדביקים בהמוניהם.
בצרפת, שבה אובחנו בגל שני כ-17,000 מקרי קורונה חדשים, נחשבות האוניברסיטאות למוקדי הפצה עיקריים. כשליש מתוך כל מוקדי ההתפרצות המזוהים במדינה הם אוניברסיטאות (הרוב) ובתי ספר (המיעוט), לפי נתוני ממשלת צרפת.
לפני כשלושה שבועות עמד מספר המוקדים המזוהים בהם על 26, אחרי חידוש הלימודים במוסדות להשכלה הגבוהה והלימודים, המספר עומד כעת על 285. בשוויץ נדבקו מאות סטודנטים מתוך כ-3,500 התלמידים באוניברסיטת התיירות של לוזאן, וסגר הוטל על הקמפוס והמגורים. בבריטניה, 40% מתוך 800 מוקדי התפרצות קורונה אותרו באוניברסיטאות. 1% מכל תושבי בריטניה בגילאי 24-18 חלו בקורונה בספטמבר, פי שניים מהשיעור באוכלוסייה, לפי מחקר של ה"אימפריאל קולג'".
לפיכך, ההתמקדות בשכבת הגיל הזו מתבטאת במדיניות ייחודית שמאמצות מדינות היבשת כדי להתמודד עם הגל השני. בעוד בגל הראשון הן נקטו סגר מקיף והדוק, ה"קורבן" הראשון על סדר היום כעת הוא חיי הלילה והברים, וגם המוסדות להשכלה גבוהה.
צרפת סוגרת אתרי בילוי
בצרפת נסגרו החל מאתמול (ג') כל הברים בפריז למשך שבועיים לפחות, וגם חלק גדול מבתי הקפה שמגישים אלכוהול. הגבלות חמורות יוטלו על מסעדות ובתי קפה. במרסיי הגבלות אלה קיימות כבר יותר משבוע. שר הפנים הצרפתי אף קרא לשינוי התנהגות: "אנחנו צרפתים - אנחנו אוהבים לשתות, לאכול, לחיות, לצחוק ולנשק אחד את השני. אבל אנחנו עושים זאת בין השאר כי אנשים מצפים שנעשה זאת". מספר הנוכחים בהרצאות בחלל סגור באוניברסיטאות אמור לפחות ב-50%, לפי החוקים החדשים, במקומות כמו פריז ומרסיי ומוקדים אחרים של התפרצות קורונה.
ספרד ואיטליה כבר סגרו מוקדם יותר הקיץ את כל המועדונים, והטילו הגבלות על ההתקהלות שאמורות למנוע מסיבות פרטיות. במדריד, אחד ממוקדי ההתפרצות הגדולים במדינה (שבה נרשמו אתמול כ-13,000 מקרים חדשים), הורו הרשויות על סגירת הברים ללקוחות חדשים ב-22:00, מוקדם מאוד ביחס לתרבות חיי הלילה הספרדית, וסגירה מוחלטת עד 23:00. גם הפארקים נסגרו לציבור, בניסיון למנוע התקהלויות של צעירים. שתיית אלכוהול בקבוצה בחוץ, תופעה פופולרית מאוד בקרב הצעירים בספרד, נאסרה כבר באוגוסט. התקהלות של יותר משישה בני אדם אסורה.
סקוטלנד: המשטרה מפזרת מסיבות סטודנטים
בבריטניה הוקדמה שעת סגירת הפאבים ל-22:00 בלילה, אך תמונות של מאות צעירים המתקהלים ברחובות לאחר שעה זו הביאה את הממשלה לדרוש מהמשטרה אכיפה טובה יותר של התקנה האוסרת התקהלות של יותר משישה אנשים שאינם בני משפחה אחת. המשטרה גם התערבה בפיזור מסיבות קמפוס של סטודנטים בסקוטלנד. הסכנה עליה מצביעים המומחים היא שתחלואה גבוהה בשכבת גיל זו תהפוך לאחר כמה שבועות לתחלואה מוגברת גם בקרב שכבות גיל מבוגרות יותר, שבהן המחלה קטלנית הרבה יותר.
בגרמניה, שעד כה מתמודדת בהצלחה יחסית ברמה הלאומית עם הגל השני של הקורונה, התמונות מברלין מעוררות סערה ברחבי המדינה. שר הבריאות ייינס שפאן אמר כי יש מסעדות בברלין שבהן מסתכלים על מי שלובש מסכה כאל "מי שהגיע מהירח", וקרא לאכוף טוב יותר את ההגבלות ברחבי העיר. "חייבים לעשות משהו בנוגע למצב בברלין", אמרה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, והזהירה כי "אירועים פרטיים הם אחד מהגורמים המרכזיים להתפשטות".
ברמה הפדרלית, ממשלת גרמניה המליצה לאסור על התקהלות של יותר מ-25 בני אדם בחלל סגור ויותר מ-50 באזור פתוח, אך מדינות המחוז רשאיות עדיין לאמץ או לדחות את ההמלצה הזו. ברמה המקומית, עיריית ברלין הודיעה אמש (ג') על צעד חריף של "עוצר לילי" - החל מסוף השבוע הקרוב ועד סוף אוקטובר, כל העסקים בבירת גרמניה יהיו סגורים מ-23:00 עד 06:00, כולל פאבים וברים. בנוסף תיאסר התקהלות של יותר מחמישה בני אדם. אירועים של יותר מעשרה בני אדם בחלל סגור ייאסרו גם כן. ראש העיר מיכאל מילר ביקר את אלו "המשוגעים על מסיבות" בבירת גרמניה ואמר כי "הם מסתכנים בהריסת ההצלחה שרשמנו בחודשים האחרונים". "אם לא נפעל עכשיו, נמצא את עצמנו שוב עם סגר כולל", הזהיר.