עד כמה מצב הקורונה ברוסיה חמור? חומרים חדשים שהעבירו גורמי אופוזיציה במדינה ופורסמו ב-CNN, חושפים תנאי אשפוז מחרידים, ובתי חולים צפופים עד אפס מקום. רוסיה נמצאת בעיצומו של גל הדבקה שני, ושיאי התחלואה נשברו בה בימים האחרונים בזה אחר זה. חלק מהחומרים שנחשפים מזכירים צילומים מאזורי מלחמה יותר מאשר בתי חולים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההצגה חייבת להימשך
רוסיה יודעת לשדר עסקים כרגיל: באוגוסט, היא פרסמה בגאווה כי היא המדינה הראשונה שמצאה חיסון לנגיף, גם לפני שהשלב השלישי בניסוי החל. הניסוי, שהתקבל בסקפטיות בקרב הקהילה המדעית העולמית, טרם הופץ באופן נרחב.
בסיור מיוחד שערכו לכתבי CNN בבית חולים שדה, שהוקם באצטדיון החלקה על הקרח במוסקבה, אמר הרופא הראשי כי "המשבר מנוהל לחלוטין, יש לנו את כל המקום והציוד הנדרש. הממשל הרוסי מבצע צעדים נרחבים לטפל במגפה בכל רחבי המדינה".
אך התמונה הוורודה הזו לא עולה בקנה אחד עם המראות המזעזעים מבתי החולים, שהרשויות במדינה היו מעדיפות שלא יתפרסמו. עדויות מבתי החולים בפאתי המדינה מראות מרכזים רפואיים שקורסים תחת ההתמודדות עם הנגיף.
נהג אמבולנס ממחוז סרטוב שבדרום מערב רוסיה, התראיין ל-CNN בעילום שם: "המצב בבית החולים שלי הוא בלגן. רופאים מסרבים לקבל חולים מבוגרים עם קשיי נשימה. הם אומרים להם שכלל לא צריך לאשפז אותם, אבל הסיבה האמיתית היא שאין מספיק מקום".
ברשתות החברתיות נשמעים סיפורים קורעי לב על צוותי אמבולנס שנאלצים להחזיר חולים לבתיהם ללא טיפול. "אני לא אקח אותה חזרה הביתה כדי למות", אמרה פרמדיקית. "למה אני צריכה לבכות ולהתחנן כדי שתקבלו חולה?". רשויות מקומיות מודות שבתי החולים בחלק מהאזורים נמצאים בתפוסה של למעלה מ-95 אחוזים.
הסטטיסטיקה לא משקרת
ב-16 בנובמבר רוסיה דיווחה כי מתו מקורונה 33,000 בני אדם. אך מבקרי המשטר טוענים שהקרמלין מדווח בכוונה על מספרים פחותים. "אני משוכנע שהמספר האמיתי נע סביב 130,000 מתים", אמר אלכסיי רקשה, סטטיסטיקן ממשלתי לשעבר, אשר הערכותיו מבוססות על נתונים רשמיים של המדינה בנושא תמותה עודפת.
על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברוסיה, התמותה העודפת בין אפריל לספטמבר גבוהה ב-117,000 בהשוואה לזו של שנה שעברה, ומספר מקרי התמותה מקורונה באותם החודשים הגיעה ל-21,000. בסטטיסטיקות של מדינות מערביות, אחוז התמותה מקורונה כחלק מהתמותה העודפת בשנה האחרונה, עומד על כ-80 אחוזים. חישוב מהיר מגלה כי האחוז ברוסיה נמוך משמעותית מזה של שאר העולם.
רקשה מספר כי הוא פוטר מהלשכה המרכזית במדינה ביולי האחרון לאחר שהתבטא בפומבי בנוגע לאופן בו הלשכה סופרת את מקרי התמותה מקורונה. הוא טוען כי אי-התאימות בין המספרים הרשמיים ובין החישובים שלו נובעת מהרף הגבוה שמציבה המדינה להגדרת מתים מקורונה. החישובים מתבצעים בניגוד להנחיית ארגון הבריאות העולמי, אשר מורה להגדיר כל מקרה תמותה הקשור לקורונה - כתמותה כתוצאה מהנגיף, אלא אם ברור כי הדבר נגרם מסיבה אחרת.