הפיצוץ בנתנז: דובר מטעם סוכנות האטום האירנית טען היום (ראשון) בריאיון לסוכנות ידיעות ממשלתית כי הפיצוץ במפעל להעשרת האורניום בסמוך לעיירה נתנז הוא תוצאה של פעולת חבלה מכוונת. עוד אמר הדובר כי מאז הפיצוץ פתחה טהרן שני מכונים חדשים לטיפול באורניום כדי להשלים את עבודת המתקן שנהרס בתקיפה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

דובר הארגון הסביר כי בכוונת שהרשויות האירניות להודיע בזמן הקרוב על סיבת הפיצוץ ועל הדרך בה הוא התבצע. את הדברים אמר במהלך ריאיון לכלי תקשורת המקורב למשטר, שם  סיפר הדובר גם על יכולות העשרת האורניום של המדינה וטען שיתחילו לייצא את החומר הרדיואקטיבי בקרוב.

תמונות לווין של האיזור בו ארע הפיצוץ באירן (צילום: ImageSat International (ISI)
תמונות לווין של האיזור בו ארע הפיצוץ באירן | צילום: ImageSat International (ISI

בחודש שעבר גורמי ביטחון אירניים הודיעו כי הם יודעים מה סיבת הפיצוץ סמוך למתקן הגרעיני נתנז. עוד הכריזו אותם גורמים שלא יחשפו מה אותה סיבה עד להודעה חדשה בעקבות "סיבות ביטחונית". בצילומי לווין של האיזור, נחשפו מימדי ההרס סמוך לאותו מתקן.

הפיצוץ במתקן ליד טהרן לפני ואחרי‎ (עיבוד: maxar)
הפיצוץ במתקן ליד טהרן לפני ואחרי‎ | עיבוד: maxar

גורמים באירן שביקשו להישאר אנונימיים אמרו כי מקור הפיצוץ הוא במתקפת סייבר ישראלית. גם בעיתון הכווייתי "אל-ג'רידה" נטען כי ישראל אחראית לפיצוץ. גורם ביטחוני באירן איים: "ננקום במדינה שביצעה את המתקפה". בתוך כך, נחשפות תמונות לוויין חדשות מפיצוץ הבסיס הצבאי ממזרח לטהרן בשבוע שעבר, ששמו אף הוא נקשר לתוכנית הגרעין.

 

 

גורם מודיעיני במזרח התיכון העריך כי "מטען נפץ שנשתל בתוך המפעל" הוא הגורם לפיצוץ. בהודעה רשמית שפרסם דובר הסוכנות לאנרגיה אטומית באירן, בחרוז קמלוונדי, נכתב: "התקרית התרחשה במתקן בשטח פתוח ליד המתקן הגרעיני בנתנז. לא היו נפגעים או נזק שנגרם למתקן האטומי – שפועל כרגיל". ההודעה פורסמה בסוכנויות הידיעות האירניות כדוגמת Tasnim.

גורמי מודיעין, שעודכנו בהערכת הנזקים באתר בנתנז, אמרו לניו יורק טיימס כי הנזק שנגרם מהפיצוץ בנתנז עשוי להוביל לעיכוב של כשנתיים עד שתוכנית הגרעין האירנית תחזור למקום שבו הייתה ממש לפני הפיצוץ. מחקר מוסמך העריך כי תעבור כשנה או יותר עד להתאוששות כושר הייצור הצנטריפוגלי של אירן, שנועד להעשרת אורניום.