ארצות הברית ואיחוד האמירויות פועלות להגיע להסכם על מכירת מטוסי F-35 חמקניים עד לחודש דצמבר, כך פורסם היום (שלישי) בסוכנות הידיעות רויטרס. לפי הדיווח, בממשל האמריקני בוחנים איך לבצע את העסקה ולמכור את המטוסים מבלי לפגוע בעליונות האווירית של ישראל באזור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי גורמים ששוחחו עם סוכנות הידיעות רויטרס, מטרת המשא ומתן בין המדינות היא להגיע לכדי הסכם חתום בין ארצות הברית לאיחוד האמירויות עד 2 בדצמבר – היום הלאומי של איחוד האמירויות. אם אכן החתימה תתקיים במועד, יהיה מדובר בהסכם שייכנס לתוקף אחרי הבחירות בארצות הברית שמתקיימות בנובמבר, וייתכן עם נשיא נבחר חדש.
לצד המשא ומתן, בוושינגטון מחפשים דרכים לשמור על ההבטחה ארוכת השנים לישראל, לפיה ארצות הברית תבטיח את עליונותה הצבאית של ישראל באזור ולא תמכור נשק מתקדם יותר או דומה לשכנותיה. לכן, בוושינגטון בוחנים דרכים להפוך את מטוס ה-F-35 לגלוי יותר בפני מערכות המכ"ם של צה"ל, כך לפי שני גורמים רשמיים. לא ברור אם הדבר יעשה על ידי שינוי המרכיבים הטכניים של המטוס או העברת רדאר מתקדם יותר לידי ישראל.
שר הביטחון בני גנץ יצא אתמול לפגישות בוושינגטון, בין היתר עם מזכיר ההגנה האמריקני מארק אספר. מהפנטגון נמסר: "אנו לא מגיבים על הצעות מכירה או העברות ביטחוניות עד אשר יעברו לאישור סופי בקונגרס". לפי גורם בכיר בפנטגון, ארצות הברית מכוונת לסיים את מכירת ה-F-35 לאיחוד האמירויות בתוך חצי שנה.
נתניהו: "ישראל מתנגדת למכירת F-35 למדינות במזה"ת
לפני כחודש, עם פרסום הידיעות הראשונות על מעורבות עסקת הנשק בהסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, בלשכת ראש הממשלה פרסמו הכחשה גורפת למדווח. נתניהו בעצמו אף הגדיר זאת "פייק ניוז מוחלט".
בלשכת ראש הממשלה פרסמו את ההודעה הבאה: "הסכם השלום ההיסטורי בין ישראל לאיחוד האמירויות לא כלל שום הסכמה של ישראל לעסקת נשק כלשהי בין ארה"ב לאיחוד האמירויות. מלכתחילה, ראש הממשלה התנגד למכירת F-35 וכלי נשק מתקדמים אחרים למדינות כלשהן במזרח התיכון, כולל למדינות ערביות שעושות שלום עם מדינת ישראל".
"ראש הממשלה הביע עמדה עקבית זו פעם אחר פעם בפני הממשל האמריקני והיא לא השתנתה. ההתנגדות העקבית למכירת מטוסי F-35 קיבלה משנה תוקף בתאריך 2 ביוני, לאחר שראש המל"ל שוחח לבקשת רה"מ עם מפקד חיל האוויר האלוף נורקין. בשיחה של ראש הממשלה עם השגריר האמריקני פרידמן ב-7 ביולי, רה"מ הביע בצורה מפורשת את התנגדותה של ישראל למכירת מטוסי F35 וכלי נשק מתקדמים אחרים למדינה כלשהי במזרח התיכון, כולל במסגרת הסכמי שלום. ב-8 ביולי שיגר ראש הממשלה מכתב למזכיר המדינה פומפאו, באמצעות השגריר פרידמן, בו הבהיר שעמדתה של ישראל תקפה גם בעקבות השגת הסכמי שלום. שר הביטחון גנץ עודכן בעמדה זו ב-29 ביולי".
הסכם השלום עם איחוד האמירויות לא כולל שום סעיף בנדון, וארה"ב הבהירה לישראל שהיא תקפיד תמיד לשמור על היתרון האיכותי של ישראל".