המרתפים החשוכים של אירן: דוח חדש שפורסם הלילה (בין שלישי לרביעי) חושף מה מתרחש בבתי הכלא למתנגדי המשטר ברפובליקה האסלאמית. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" מצא כי אירן משתמשת בעינויים כדי לבלום את המחאות בשטחה, "מעלימה" אזרחים וגוזרת עונשי מוות על בסיס "הודאות" שחולצו בעינויים מעצורים.
לקריאת הדוח המלא (באנגלית) לחצו כאן
מחברי הדוח גילו שימוש נרחב בעינויים של מפגינים באירן: מכות, הלקאות, מכות חשמל, הושבה בתנוחות לחץ, הדמיית הוצאה להורג, הטבעה (waterboarding), הרעלה וגם שלילת טיפול רפואי. על פי הארגון, מאות נשפטו באירן בהליכים משפטיים בלתי הוגנים בגין "פגיעה בביטחון הלאומי".
באמנסטי מפנים אצבע מאשימה לעבר המשטרה, כוחות הביטחון והמודיעין וגורמים רשמיים בבתי הכלא באירן, אשר "הפרו זכויות אדם באופן מחריד, בשיתוף פעולה עם שופטים ותובעים במדינה". בין ההפרות: מעצר שרירותי, העלמת אזרחים, עינויים ופגיעות קשות נוספות. גם ילד בן 10 נפל קורבן לשיטות העינויים, וכך גם מפגינים ועוברי אורח פצועים שנעצרו בבתי החולים. האלימות הופנתה גם כלפי עיתונאים ופעילי זכויות אדם.
הדוח התפרסם תחת הכותרת "רמיסת האנושיות: מעצרים המוניים, היעלמויות ועינויים לאחר המחאות באירן בנובמבר 2019". מחבריו אספו עדויות קשות של עשרות מוחים, עוברי אורח ואחרים, שנעצרו באלימות רבה, הועלמו או נעצרו והוחזקו בניתוק מהעולם החיצון. העינויים, יחד עם מניעת קשר לעורכי דין, נועדו לגרום לאותם מפגינים להודות באשמה.
על פי הדוח, כ-7,000 איש נעצרו על ידי הרשויות באירן בתוך ימים ספורים בגל המחאות לפני פחות משנה. המסמך הנוקב מתבסס על עדויותיהם של עשרות עצירים ובני משפחותיהם, כולל מפגינים ש"ירדו למחתרת" כדי להסתתר מפני הרשויות.
ומה עלה בגורל העצורים? לפי המחקר, "נגזרו מאות עונשי מאסר ומלקות כולל מספר הוצאות להורג, לאחר הליכים משפטיים בלתי הוגנים שנוהלו בדלתיים סגורות על ידי שופטים מוטים. רק לעתים נדירות המשפטים ארכו יותר משעה, ובאופן שיטתי הסתמכו על 'הודאות" שחולצו בעינויים". באמנסטי מדגישים כי בעוד שבעולם הזדעזעו מתיעוד מעצרים והריגת מפגינים, העצירים חוו מעשים אכזריים ביותר גם הרחק מעין הציבור.
מחברי הדוח קוראים להתערבותן של המדינות החברות במועצת זכויות האדם של האו"ם על מנת לשים סוף לתופעה: "אמנסטי אינטרנשיונל מפצירה במדינות החברות במועצת זכויות האדם של האו"ם ובלשכת הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם לעסוק בבעיית החסינות הממושכת והשיטתית, שבחסותה מתבצעות הפרות קשות של זכויות אדם באירן, כולל תמיכה בהקמת ועדת חקירה בהובלת האו"ם על מנת להביא לדין את העומדים מאחוריהם ולהבטיח כי המעשים לא יישנו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות