השפעות ההתחממות הגלובלית: חוקרים באוניברסיטת לידס באנגליה והמכון המטאורולוגי הדני פרסו השבוע נתונים מדאיגים במיוחד בנוגע לעליית מפלס הים. על פי נתוני המחקר – חלה האצה בקצב הפשרת לוחות הקרח העצומים בגרינלנד ובאנטארקטיקה. "תואם את התרחיש הגרוע ביותר לעליית מפלס הים", הסבירו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מהמחקר עולה כי הרוב המכריע של הקרח שנמס בכדור הארץ, נמצא באנטארקטיקה. החוקרים מזהירים כי אם כל הקרח באנטארקטיקה יימס מפלס הים יעלה ב-58 מטרים. רצועת הקרח בגרינלנד קטנה בהרבה אך גם להמסתה יש השפעה דרמטית על מפלס הים. על פי מחקרים קודמים: אם רצועת הקרח בגרינלנד תפשיר - מפלס הים יעלה בלמעלה משבעה מטרים.
חוקרי אוניברסיטת לידס והמכון המטאורולוגי בדנמרק הסבירו כ לא צפויה הפשרה מוחלטת, אך: "גם להמסה חלקית תהיה השפעה הרסנית". לדברי החוקרים: "מאז שנות התשעים מפלס הים עלה כבר ב-1.8 ס"מ. כשפיתחו את הפאנל הבין ממשלתי לשינויי אקלים, הגדירו את הנתון הזה כ'תרחיש הגרוע ביותר'".
התופעה בה מפלס הים עולה נקראת "התרחבות תרמית", מדובר בתהליך בו נפח מי הים מתרחב כתוצאה מהעלייה בטמפרטורת מי הים. במהלך חמש השנים האחרונות, רצועות קרח שנמסו ממקורות יבשתיים הוסיפו מים לאוקיינוסים והיוו את הגורם המרכזי לעליית המפלס. החוקרים טוענים כי אם קצב ההפשרה יימשך כפי שהוא כיום, מפלס הים העולמי עלול לעלות ב-17 ס"מ עד סוף המאה הנוכחית. המשמעות היא שכ-16 מיליון אנשים שחיים ביישובים שקרובים לחופים, יסבלו משיטפונות על בסיס שנתי.
לוויינים שהחלו לעקוב אחר לוחות הקרח במסגרת מחקרים בשנות התשעים, הציגו תמונה לפיה: הפשרת הקרח באנטארקטיקה הביאה לעלייה של 7.2 מ"מ במפלס הים, ואילו המסת הקרח בגרינלנד הגדילה אותו ביותר מס"מ אחד. ד"ר טום סלייטר, המחבר הראשי של המחקר והאקלים במרכז לתצפית ומחקר של הקטבים באוניברסיטת לידס, אמר: "האנושות בהתנהלותה מסתכנת ועשויה להיתפס לא מוכנה לקצב בו מפלס הים יכול לעלות".
"למרות שצפינו שגושי הקרח יאבדו כמויות גדלות יותר של קרח בתגובה להתחממות האוקיינוסים ולהתחממות האטמוספרה, קצב ההמסה שלהם מאיץ מהר יותר ממה שיכולנו לדמיין," אמר ד"ר סלייטר. "ההפשרה עוקפת את מודלי האקלים שאנו משתמשים בהם כדי להנחות אותנו. אנחנו בסכנה - לא נהיה מוכנים לסיכונים שנובעים מעליית מפלס הים".
ד"ר אנה הוג, מחברת שותפה וחוקרת אקלים בבית הספר לאדמה וסביבה באוניברסיטת לידס הבריטית, אמרה שבקצב הנוכחי עלינו לצפות לעלייה נוספת בגובה פני הים. היא הסבירה: "הקצב מספיק כדי להכפיל את תדירות השיטפונות והסערות ברבות מערי החוף הגדולות בעולם".