ארצות הברית היא אחת המדינות שבהן נגיף הקורונה הכה באופן הקשה ביותר, עם יותר מ-4 מיליון מקרים מאומתים ויותר מ-140 אלף מתים. אלא שנראה שגם כעת, יותר מחצי שנה לאחר שהתגלה המקרה הראשון במדינה החזקה בעולם, ארצות הברית עדיין בהכחשה בהתמודדות שלה מול הנגיף.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשיחה עם פרופסור אשיש ג'ה – מנהל המכון לבריאות גלובלית של אוניברסיטת הרווארד – הוא סיפר בפירוט על תהליכי קבלת ההחלטות בארצות הברית ומספק תחזית קודרת לגבי העתיד: "אנחנו בצומת קריטית, צריכים להחליט כמדינה, האם אנחנו הולכים להתייחס לזה ברצינות, או האם אנחנו ננסה ללמוד לחיות עם 50-70 אלף מקרים חדשים ואולי 1000 מתים ביום". ומה הטיפים שלו למנהיגים ברחבי העולם?
לנוכח הגל השני שתקף את ישראל ומדינות רבות ברחבי העולם, ומציב אתגרים חסרי תקדים בתחומי הבריאות, הטכנולוגיה והכלכלה, נערך היום הכנס הדיגיטלי FutureMed 2020 ששודר כאן במהלך הבוקר ב-N12. הכנס בהפקת בני מורן, ריכז מנהיגים, רופאים ומקבלי החלטות. את הכנס הוביל פרופ' רן בליצר - ראש מערך החדשנות ומנהל מכון המחקר בקופ"ח כללית, ויחד איתו ניסו המשתתפים "לעשות סדר" ולדון בסוגיות הבוערות שמביא עמו המשבר.
"ארצות הברית נקטה בגישה של הכחשה, ובמובנים רבים היא נשארה בגישה של הכחשה", סיפר פרופסור ג'ה. "עד תחילת חודש מרץ עיקר הדיון היה האם בכלל הנגיף הגיע לכאן והאם אנחנו צריכים להתחיל לבצע בדיקות".
לטענת פרופסור ג'ה, אחד הגורמים לפגיעה הקשה של הנגיף בארצות הברית היה ההבדל בטיפול בו בין המדינות השונות. "כשבתי החולים החלו לקרוס, ומספר האנשים שמתו החל לעלות, באופן כללי נכנסו לסגר לאומי - אבל גם זה היה מאוד שונה בין המדינות", סיפר. "אחד הדברים שמאפיין את ארה"ב זה שהרבה פעמים היא לא מתפקדת כמדינה אחת אלא כ-50 מדינות שונות, במיוחד תחת הנשיא הזה, שניסה לתת למדינות לקבל החלטות לבד. אז למרות שהיה לנו סגר לאומי, השורה התחתונה היא שהרבה מדינות לא הפעילו סגר הדוק כל כך".
חלק חשבו שזה כמו שפעת - שכל המוות לא היה אמתי
"במהלך אפריל ובמאי מספר המקרים בניו יורק ובמקומות אחרים החלו לרדת", החל הפרופסור להתייחס להליך פתיחת הכלכלה – שלטענתו בוצע בצורה לא טובה. "הממשלה פרסמה מדריך מתי יהיה בטוח עבור מדינות לפתוח ובערך חצי מהמדינות התעלמו מהמדריכים האלה. בשבוע האחרון של מאי – מדינות החלו לפתוח את הסגר. לא הייתה כל מדיניות לגבי עטיית מסכות והן נפתחו בצורה מאוד אגרסיבית ומהירה. ברים, מסעדות. אריזונה פתחה מועדוני לילה".
פרופסור ג'ה סיפר לפרופסור בליצר שהתהליך שראינו בארצות הברית בתחילת יוני, ונמשך גם בימים אלה – בו יש עלייה דרמטית בלפחות שני שלישים מהמדינות בארצות הברית - היה צפוי לגמרי. "מעניין לחשוב למה", תהה הפרופסור מהרווארד. "אני חושב שהרבה מזה קשור לתפיסה בקרב חלק גדול מהפופוליסטים האמריקניים שהנגיף הזה הוא לא מחלה קשה, כמו שפעת, שהוא לא באמת פוגע באנשים, שכל המוות שראינו בניו יורק לא היה אמיתי. הקמפיין הזה, לדעתי זה אחד הדברים שעשה את אמריקה כל כך שונה. חלקים גדולים של האוכלוסייה – 20%-30% חושבים שהנגיף לא קטלני ושהכול מוגזם. אלו אנשים שממוקמים בדרך כלל במדינות מסוימות, ותחת הנהגה פוליטית מסוימת".
"ארה"ב נמצאת כעת במצב שאנחנו מייצרים 50 אלף מקרים חדשים ביום - אנחנו מזהים את זה דרך הבדיקות, למרות שאנחנו כנראה מפספסים 70%-80% מהמקרים", סיפר פרופסור ג'ה על המצב העגום בארצות הברית. "זה אומר שייתכן שיש לנו 200 אלף מקרים חדשים ביום. זה מאוד משמעותי. אני צופה שבהמשך החודשים יולי ואוגוסט מספר המתים יעלה. אני חושב שזה יקרה בימים הקרובים".
בהמשך דבריו, פירט פרופסור ג'ה על הצעדים שארצות הברית צריכה לעשות כדי למנוע את המשך התפשטות המגפה. "אני חושב שאנחנו צריכים חוק לאומי על עטיית מסכות בפומבי. שכרגע, מועדונים, ברים ומסעדות בתוך מבנים סגורים לא יוכלו לפעול ועלינו לבדוק יותר ולבודד יותר חולים", אמר. "זו לא רשימת קסם, זה אותה רשימה שמדינות ברחבי העולם עושות. עם זאת אני חושש שבארצות הברית נראה מספר תגובות שונות, כפי שראינו עד עכשיו. אני חושב שבערך 12 מדינות יעשו עבודה טובה וייראו כמו מדינות אירופאיות ואולי אפילו טוב יותר בכל הנוגע למסכות, מרחק סוציאלי, בדיקות ובידוד, פעילות כלכלי סבירה".
"אני דואג שבחלקים גדולים של המדינה, הפוליטיקה של עטיית מסכות ואיתור מגעים תקשה מאוד על היישום של כך" הוסיף. "אני חושש שנראה מדינות בארצות הברית שייראו כמו מערב אירופה, או אפילו מזרח אסיה, במונחים של השליטה, וחלקים אחרים שייראו כמו ברזיל או רוסיה".
"העצה הטובה ביותר - הזמן לטובתנו"
פרופסור ג'ה סיים את דבריו עם עצות למנהיגים פוליטיים וכלכליים ברחבי העולם לגבי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הנגיף. "אל תאמינו שיש הבדל בין לשלוט בנגיף ולפתוח את הכלכלה", החל את דבריו בנושא. "אנשים רואים את הדברים האלה כשני דברים שונים, אבל הדרך הכי טובה לפתוח את הכלכלה היא לדכא את הנגיף. המדיניות הכלכלית הטובה ביותר היא מדיניות של בריאות הציבור. ראינו את זה שוב ושוב במדינה אחר מדינה".
"העצה הנוספת היא שהזמן הוא לטובתנו", המשיך פרופסור ג'ה. "ככל שנדכא את הנגיף וככל שנצליח להעביר זמן בלי התפרצויות גדולות, הדברים ישתפרו. אנחנו כבר במצב הרבה יותר טוב מאיפה שהיינו לפני 3 חודשים, אני בטוח שבעוד 6 חודשים המצב שלנו יהיה הרבה יותר טוב מאיפה שהוא היום".
"הנקודה השלישית והאחרונה", סיכם פרופסור ג'ה את דבריו. "היא שאם אתה מנהיג פוליטי או עסקי, הדבר הכי חשוב שאתה יכול לעשות זה לתקשר עם האנשים בצורה ברורה ועם ציפיות ברורות. אנחנו עדיין בשלב מוקדם של המגפה, לא כמעט סיימנו, הנגיף עוד לא מאחורינו. כולנו רוצים שזה יהיה מאחורינו, להיות ריאליים לקראת מה שבעתיד זה קריטי כדי לנצח את הנגיף".