זינוק במספר מקרי הקורונה בספרד, הביא את הרשויות במדריד לבקש ממאות אלפי תושבים בעיר להישאר החל מהיום (שני) בבתיהם. הרשויות מכנות את ההחלטה "סגר סלקטיבי", שבחלק מהגבלותיו חל האיסור לצאת מהבית למעט לצרכים חיוניים או לעבודה. מספר מקרי הקורונה פר תושב בבירת ספרד גבוה פי שניים מהמצב ביתר המדינה, ומה שמדאיג יותר את הרשויות הוא שמספר המאושפזים גבוה פי שלושה מהמצב ביתר ספרד. אתמול נרשמו במדינה כולה כ-11,300 חולים ו-162 מתים. שיעור התמותה הממוצע ליום בשבוע האחרון בספרד עומד על 2.3 בני אדם, בעוד בישראל הוא עומד על 2 בני אדם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כלי התקשורת בספרד דיווחו כי השכונות העיקריות שבהן יחולו החוקים החדשים נחשבות לשכונות עניות יחסית במדריד, וכי אתמול התקיימו הפגנות בבירה "נגד סגר על בסיס כלכלי". שכונות אלה, לדברי הרשויות, הן גם אלה שבהן נרשמה עלייה גדולה בתחלואה בשבועות האחרונים - פי חמישה מהממוצע הלאומי. מצב התפרצות הקורונה בספרד, נכון לעכשיו, הוא החמור ביותר באירופה, במיוחד בגלל הזינוק שנרשם גם במספר המתים.
בריטניה "על ספו של גל שני" של קורונה
אבל העלייה המהירה נרשמת גם במדינות אחרות. בבריטניה הזהיר שר הבריאות כי המדינה נמצאת "על ספו של גל שני" של קורונה, וכי שיעור ההכפלה במדינה מהיר במיוחד ועומד על שבעה עד שמונה ימים. אתמול נרשמו בבריטניה קרוב ל-4,000 חולים חדשים, ויום לפני כן נרשמו 4,400 חולים חדשים.
הממשלה הבהירה כי אינה שוקלת בשלב זה סגר כולל נוסף, אך ייתכן שתנקוט צעדים שהקבילה ל"מנתקי-זרם", שיוכלו להוביל לירידה בתחלואה. ביניהם - סגירת עסקים ומסעדות, הגבלות על שעות הפעילות, בקשה ממשפחות לשמור על "קפסולות" ולא להיפגש שלא לצורך ועוד. שני היועצים המדעיים של ג'ונסון, לפי דיווחים בתקשורת הבריטית, הזהירו בפגישה סגורה כי ללא צעדים משמעותיים, בריטניה תגיע למצב דומה של ספרד או צרפת עד אמצע אוקטובר. הם המליצו על סגר של שבועיים שיתוזמן לחופשת הסתיו בלימודים.
במקביל, ממשלת בריטניה מאיימת בקנסות עתק על מי שיפרו את החובה להישאר בבידוד. הממשלה הודיעה כי קנס התחלתי של 1,000 ליש"ט יוטל על מי שלא יהיה בבידוד עצמי למרות שיימצא חיובי לקורונה, והקנס יכול להאמיר עד ל-10,000 ליש"ט במקרה של "עבריין סדרתי". בנוסף ההנחיות תקפות גם על חברות שידרשו מעובדים לשוב לעבודה למרות אבחונם כחולי קורונה. הקנסות ייכנסו לתוקף ב-28 בספטמבר באנגליה בלבד, אך גם אזורים אחרים בממלכה המאוחדת שוקלים לאמץ אותם.
אחת הבעיות המרכזיות בבריטניה, עליה מדווחים כלי התקשורת בממלכה, הוא חוסר תפקוד של מערכת הבדיקות, והעובדה כי בניגוד למצב בקיץ, לעתים תוצאות הבדיקות מגיעות אחרי חמישה ימים בלבד.
גם במדינות קטנות באירופה נרשם זינוק במספר המקרים. צ'כיה, המדינה הראשונה באירופה שהטילה חובה ללכת עם מסכה או כיסוי כלשהו לפה ולאף, ושהסירה את האיסור הזה במאי, רשמה כ-2,000 מקרים אתמול, יותר מאשר שיא המקרים בגל הראשון. חובת המסכות חזרה לתוקף במדינה, ושר הבריאות הודיע כי הממשלה שוקלת להכריז על מצב חירום. הונגריה חצתה לראשונה אי פעם את הקו הסמלי של יותר מ-1,000 מקרים חדשים ביום, וגם אוסטריה ודנמרק, שנחשבו לדוגמאות כיצד לצאת מהסגר החמור בצורה מיטבית, רושמות מספרי מקרים הדומים, ולעתים עוברים, את מספר המקרים באביב.
גרמניה, לעומת זאת, המדינה הגדולה ביותר באירופה, ממשיכה לרשום מספרי חולים יציבים, בערך כ-2,000 ביום, וביום שישי אפילו התחדשו משחקי הכדורגל של הבונדלסיגה עם קהל מצומצם. מקרים רבים נרשמו בבוואריה, שבה בוטלה החגיגה השנתית "אוקטוברפסט", שהיתה אמורה להתחיל בימים אלה. בתי החולים במדינה חווים שפל של חצי שנה במספר חולי הקורונה המאושפזים בטיפול נמרץ.
הרשויות הבהירו כי שווקי חג המולד, המתקיימים באוויר הפתוח, יורשו להתקיים השנה. הממשלה גם שוקלת לבטל את האיסור להשתמש במחממים חיצוניים ("פטריות גז") - כדי לאפשר למסעדות ולבתי קפה להושיב לקוחות באוויר הפתוח ולא בחלל סגור. גרמניה הגבירה את יכולת הבדיקות שלה, ומבצעת כ-1.1 מיליון בדיקות בשבוע. החל מהשבוע הבא, תפסיק המדינה להציע בדיקות חינם לשבים מחופשה בשדות התעופה, ותדרוש ממי שנכנס מהמדינה מ"מדינות אדומות" להיכנס לבידוד של חמישה ימים ולבצע בדיקה אחריהם. לחלופין, הנוסעים השבים יכולים להישאר בבית בבידוד למשך 14 ימים.