סין בעוד צעד חריג במאבק בקורונה: אזרחים סינים רבים שנכנסו לבידוד או שנכנסו לערים בהן יש הסגר מקומי בעקבות התפשטות הנגיף ברחבי המדינה הבחינו לאחרונה כי מצלמות הותקנו בפתח ביתם או במקרים מסוימים בתוך הבית עצמו. הרשויות טוענות כי זו הדרך להבטיח את השמירה על ההנחיות ואת בריאות הציבור בשעת החירום. בעוד חלק מהתושבים מבינים את היגיון המהלך, רבים זועמים על הפגיעה בפרטיותם במרחב האישי שלהם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
למרות שאין חוק מוסדר במדינה לגבי השימוש במצלמות מעקב במרחב הציבורי – מספרן רב והן נמצאות כמעט בכל עיר. אולם כעת, בחסות המגפה, המצלמות הגיעו לקודש הקודשים הפרטי ביותר של האזרחים. למרות שלא יצאה הודעה רשמית מצד הרשויות בסין באשר להצבת המצלמות בבתים בימי קורונה, הדבר נעשה בערים רבות מאז חודש פברואר – כך על פי עדויות התושבים.
על פי הפרסום ברשת CNN, חלק מאלו שהמצלמות הוצבו בבתיהם גילו הבנה לנחיצות המהלך. היו אף כאלה שיצאו בקריאה לרשויות המקומיות להתקין את מצלמות המעקב כדי לבדוק שאנשים מצייתים להנחיות. אחת מהן, תושבת העיר ווהיבו שנכנסה לבידוד וקיבלה התראה מראש על הצבת המצלמה, אמרה: "אני מכבדת לחלוטין את הסידור". אדם נוסף מבייג'ינג סיפר כי על אף שהוא לא מבין באיזה אופן המצלמה מסייעת במיגור המגפה – הוא רואה בדבר כ"דרישה סטנדרטית", כלשונו, ושמח לקבלה.
לעומתם, רבים אחרים כעסו מאוד. תושב גואנז'ו התקומם נוכח הדרישה להציב מצלמה בתוך ביתו והסביר: "נוכחותה של המצלמה השפיעה עליי מאוד באופן פסיכולוגי. זו פלישה לפרטיותי". הוא סיפר כי חשש אפילו לבצע שיחות טלפון מחשש שהשלטונות יאזינו לו. אזרחית נוספת שיתפה בתחושותיה הקשות: "המצלמה גרמה לי להרגיש כמו אסירה בתוך הבית שלי". תושב נוסף זעם: "אני לא יכול לסבול את המחשבה שחיי חשופים לחלוטין לבדיקת הממשלה"
מבחינה משפטית, אין כיום חוק מוגדר בנושא המצלמות במרחב הציבורי, לא כל שכן במרחב האישי והפרטי. השימוש במצלמות מבוצע כיום בסין במסגרת תקנות מצב החירום הבריאותי בשל התפרצות נגיף הקורונה. בלשון התקנה, חל איסור על איסוף מידע אישי על האזרחים וכן התקנת המצלמות מותרת אך ורק לחולי קורונה מאומתים או לכאלה שבאו במגע עם חולים בנגיף.
אנשי זכויות אדם כבר יצאו בחריפות נגד המהלך השנוי במחלוקת, בטענה כי ההגנה על בריאות הציבור לא צריכה להתבצע על ידי שימוש באמצעי פיקוח פולשניים שכאלה. "הממשלה צריכה לבחון שיטות אחרות שפוגעות פחות בפרטיות", אמר מומחה בתחום. חוקרת בכירה בארגון זכויות אדם בסין הזהירה כי במידה ולא תהיה נסיגה מהשימוש באותם אמצעים – הם יהפכו ללגיטימיים בתפיסה ויישארו בסין למשך זמן רב.
לפי שעה, נראה שמצלמות המעקב בפתח הבתים ובתוכם הן מהלך טקטי נקודתי שאינו צפוי להתרחב. תושבים שהמצלמות הוצבו בבתיהם בזמן היותם בבידוד דיווחו שהן הוסרו מיד עם סיום התקופה.