רגע לפני הפגישה בעניין הסיפוח, בכירים במפלגה הרפובליקנית שיגרו לראש הממשלה נתניהו מכתב ובו הביעו את נכונותם לתהליך הסיפוח. במקביל, הבוקר (שלישי) פורסם בסוכנות הידיעות רויטרס כי מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, שליח ארה"ב למזרח התיכון אבי ברקוביץ' והחתן והיועץ של טראמפ, קושנר, ייפגשו השבוע עם השגריר האמריקני בישראל על מנת לדון בתוכנית הסיפוח. בכיר בממשל אמר אתמול כי הצוות שייפגש ידון בתרחישים שעלולים לקרות אחרי החלת הריבונות והאם התוכנית אכן תקדם את השלום באזור. על פי רויטרס ייתכן שגם הנשיא טראמפ ייקח חלק בשיחות.
המכתב ששלחו הרפובליקנים לראש הממשלה נתניהו
חברי המפלגה הרפובליקנית, 109 חברי קונגרס אמריקני, הביעו את נכונותם בהליך החלת הריבונות ביהודה ושומרון ובמכתב שנשלח לראש הממשלה, עליו חתמו חברי המפלגה הרפובליקנית נכתב: "אנחנו מחויבים לזכותה של ישראל לקבל החלטות כדי לשמר גבולות מוגנים וכי לישראל יש זכות לקבל החלטות בצורה עצמאית, ללא לחץ, בנושא הריבונות שלה".
הגורם האמריקני שמעורה בפרטים אמר כי בכירי הממשל ידונו האם כדאי להחיל את הריבונות הישראלית על התנחלויות סמוכות לירושלים במקום על 30% משטחי יהודה ושומרון - כפי שראש הממשלה תכנן. הוא טען כי הממשל לא פוסל לחלוטין סיפוח נרחב יותר אך בבית הלבן קיים חשש שישראל תתקדם מהר מידי ותפגע בסיכויים להגיע להסכמות עם הפלסטינים.
במסגרת תוכנית המאה של טראמפ שנחשפה בינואר, ארצות הברית צפויה להכיר בהתנחלויות יהודיות שנבנו בשטחי יהודה ושומרון ובבקעת הירדן - כחלק ממדינת ישראל. חלקה השני של התוכנית נוגע להקמת מדינה פלסטינית אך ההנהגה ברשות שללה את יוזמת טראמפ לחלוטין.
ראש הממשלה נתניהו, קבע כי ב-1 ביולי, ישראל תכיל את הריבונות שלה על בקעת הירדן ויהודה ושמרון - בתקווה לקבל אור ירוק מוושינגטון. אחד הבכירים הדגיש: "בסופו של דבר כשאנחנו מתקרבים לסיפוח הדבר העיקרי עליו אנחנו חושבים זה האם זה אכן מקדם את השלום באזור - וזה מה שיקבע הרבה מההחלטות שלנו".
לפני כשבוע שר הביטחון וראש הממשלה החליפי, בני גנץ, התייחס לסוגיית הסיפוח ואמר כי הוא לא יתמוך בהחלת ריבונות באזורים "עם תושבים פלסטינים רבים". יו"ר כחול לבן הדגיש כי מפלגתו תדאג להביא את כלל המהלכים בפני הדרגים המקצועיים כדי שיחוו דעתם.
יו"ר כחול לבן התבטא לראשונה באופן חד משמעי בכל הנוגע לנושא החלת הריבונות והצהיר כי לא יתמוך במהלך - זאת כדי למנוע את הבערת השטח. בדברים שאמר במסגרת סדרת פגישות עם גורמי ביטחון אמר גנץ: "אני בטוח שראש הממשלה לא יסכן את הסכם השלום עם ירדן ואת היחסים האסטרטגיים של מדינת ישראל עם ארה"ב במהלך לא אחראי".
עוד אמר גנץ: "לפני כל מהלך נדאג שיובא בפני כלל הדרגים המקצועיים שיחוו את דעתם ובכל מקרה, לא נתמוך בהחלת ריבונות באזורים עם תושבים פלסטינים בכדי למנוע חיכוך". גנץ גם התייחס לצורך לפעול מול הצד הפלסטיני ולהציג צעדים שישפרו את חיי הפלסטינים כחלק מתהליכים של החלת ריבונות.
ביום חמישי האחרון פורסם במהדורה המרכזית כי הרשות הפלסטינית נקטה בשני צעדים חשובים לקראת הסיפוח המתוכנן בתחילת יולי: הוצאת הנשקים הלא חוקיים מהמטות והפעלת ועדות שינהלו את שטחי C.
במטה אחד לכל הפחות של כוחות הביטחון כבר הוצאו כל הנשקים הלא חוקיים, כלומר הנשקים הלא ממוספרים שנמצאים בידי הפלסטיניים, והוחבאו במקום אחר. מדובר בנשקים שהרשות החרימה במהלך השנים ולכן ככל הנראה לא מדובר במהלך התקפי או הכנה של הרשות למתקפה יזומה. החשש בקרב הפלסטינים הוא שאם היחסים מול ישראל ידרדרו, צה"ל או חמאס יתפסו את הנשקים.
הצעד השני מצביע גם הוא על התכוננות של הרשות לקראת הסיפוח: בתחילת תקופת הקורונה, הרשות הקימה ועדות עממיות שינהלו את המשבר בשטחי B ו-C שנמצאים בשליטה ישראלית. מאז הפסקת התיאום הביטחוני מול ישראל – אין כוחות פלסטינים בשטחי C, ומי שמנהל את העניינים בשטח הן אותן ועדות קורונה ייעודיות. מדובר באנשי פת"ח ותנזים שמשמשים למעשה עיניים ואזניים לרשות והם אלו שינהלו את השטח אם משהו יקרה לרשות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות