אחרי סוף שבוע של מחאות "שקטות" ברחבי ארצות הברית בהן לקחו חלק מאות אלפים, בבית הלבן שוקלים להעביר לנשיא טראמפ תוכנית נאום לאומה שתעסוק באחדות ובגזענות. מזכיר השיכון והפיתוח העירוני של ארה"ב, פרופסור בן קרסון, רמז על התוכנית אתמול (ראשון) במהלך ריאיון שהעניק לרשת CNN: "אני מאמין שתשמעו השבוע מהנשיא בנושא הזה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
רבים מבקרים בחריפות את טראמפ, כולל בני בריתו, על ההתנהלות הקלוקלת שלו בנושא ההפגנות והמהומות האלימות שפרצו מאז מותו של ג'ורג' פלויד לפני כשבועיים. נשיא ארה"ב לא התבטא פומבית כדי להרגיע את הרוחות עד לפני כמה ימים אז ביקר את המפגינים האלימים ואמר בין היתר כי מדובר על "טרור מבית". באותו נאום אמר טראמפ כי לא יהסס להשתמש בצבא כדי להשתלט על המצב ולהשיב את הסדר על כנו.
זמן קצר לאחר הנאום ההוא, שלא נראה שמטרתו הייתה לאחד ולהרגיע את הרוחות, שוטרים פינו באגרסיביות את המפגינים שעמדו מחוץ לבית הלבן כדי לאפשר לנשיא להצטלם מחוץ לכנסיית סיינט ג'ון. גם מהלך זה גונה בתקיפות על ידי פוליטיקאים ואנשי ציבור, תומכי ומתנגדי טראמפ כאחד.
בני ברית ויועצים של טראמפ מאמינים כי בשל הירידה באלימות במהלך הפגנות סוף השבוע, יוכל הנשיא לחזור למסגרת "חוק וסדר" ולטעון כי השקט היחסי הוא תוצאה ישירה של המדיניות שלו, מדיניות ששמה לה למטרה "לשלוט" ברחובות.
במהלך נאומו של בן קרסון, מזכיר השיכון והפיתוח העירוני של ארה"ב, הפרופסור השחור התייחס לאפשרות שטראמפ יישא נאום מאחד לראשונה מאז פרוץ המהומות: "אני מאמין שאתם הולכים לשמוע מהנשיא השבוע בנושא הזה. אני אבקש מכם לשמור את השיפוטיות לאחרי הנאום הזה".
הרוצח של ג'ורג' פלויד יופיע ביום חמישי בבית המשפט
טקס הזיכרון האחרון לג'ורג' פלויד יתקיים היום ביוסטון, העיר בה פלויד גדל לפני שעבר למיניאפוליס, שם נחנק באכזריות על ידי דרק שואבין. השוטר הלבן שהרג את פלויד, עומד בפני אישום מרכזי של רצח מדרגה שנייה, פשע עליו יש ענישה מקסימלית של 40 שנה בבית סוהר.
שואבין צפוי להגיע לבית המשפט ביום חמישי הקרוב, שבועיים לאחר המקרה בו הרג את פלויד. בנוסף לאישום של רצח מדרגה שנייה, שואבין מואשם גם ברצח מדרגה שלישית והריגה מדרגה שנייה, פשעים עליהם העונש המקסימלי עומד על 25 שנה ועשר שנים בהתאם. עוד לא ברור אם המשפטים אודות הפשעים השונים בהם מואשם יתקיימו במקביל או בנפרד.
מועצת העיר מיניאפוליס בה נהרג פלויד, הבטיחה לבצע שינויים במשטרה המקומית ובשימוש שלה בכוח. "כן, אנחנו הולכים לפרק את כוחות משטרת מיניאפוליס הנוכחית ולהחליף אותם במודל חדש ומהפכני של שמירה על הציבור", צייץ חבר במועצת העיר.
במקביל, הנשיא טראמפ צייץ מוקדם יותר היום כי הוא הורה למשוך בחזרה את כוחות המשמר הלאומי מוושינגטון הבירה. עוד לא ברור אם כל כוחות המשמר הלאומי יימשכו, או רק אלה שבאו מחוץ למדינה. בניו יורק, ראש העיר ביל דה בלאסיו מסיר את העוצר ומודיע כי חלק מהכספים שהושקעו עד כה במשטרה יעברו כעת לעזרה לנוער ושירותים חברתיים.
סיכוי של פי ארבעה שהמשטרה תתקוף אדם שחור
מוקדם יותר היום, רשת CNN פרסמה דוחות שמראים כי המשטרה האמריקאית יורה, הורגת וכולאת יותר אנשים מבכל מדינה מפותחת אחרת. על פי ממצאי הדוח, ג'ורג' פלויד הוא רק אחד מהרבה אמריקנים אחרים שנהרגים על ידי שוטרים מקומיים מדי שנה, בעוד במדינות אחרות מקרים כאלה הם נדירים.
בתשעה חודשים בין השנים 2015 ו-2016 נהרגו בארצות הברית 1,348 בני אדם בזמן ביצוע מעצרים, בעוד באוסטרליה נהרגו 21 ובבריטניה 13 בלבד. בממוצע, ארבעה בני אדם ביום נהרגו במהלך מעצרים שביצעה המשטרה האמריקנית.
ב-2018 משטרת ארצות הברית ירתה למוות בכ-1,000 בני אדם בעוד בגרמניה המשטרה ירתה ב-11 בני אדם, אוסטרליה ב-8 ומשטרת ניו זילנד ירתה למוות באדם אחד ב-2018. בנוגע ליחס המשטרה כלפי שחורים, בארה"ב קיים סיכוי של פי ארבעה שהמשטרה תפעיל כוח כלפי אדם שחור לעומת אדם לבן.