ה"מתכון" של קובה ליציאה מהאסון: אחרי שאתמול (שני) ניו זילנד הודיעה על ניצחון במאבק נגד הקורונה והסירה את המגבלות, נראה כי קובה בדרך להכרזה דומה. מספר המקרים החדשים בצניחה, מניין המתים נותר ללא שינוי זמן רב והתושבים זוקפים את ההישג לזכות מערכת הבריאות החזקה - וצעדי הבידוד והענישה שמופעלים במדינה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בעוד הנגיף מתפרץ וממשיך לגבות קורבנות במדינות רבות בסביבה, קובה מתפארת בנתונים מעוררי קנאה: בכל אחד מהימים האחרונים התגלו פחות מעשרה חולים - זאת לעומת כ-50 חולים חדשים ביום בשיא ההתפרצות. על פי הרשויות במדינה, כשני שלישים מהאי נחשבים כעת "חופשיים מהנגיף". "בקרוב אנחנו ניכנס לשלב ההתאוששות מ-Covid19 ונעבור את ה'זנב' של המגפה", אמר הנשיא מיגל דיאז-קאנל בסוף השבוע.
אתמול (שני) היה היום התשיעי ברציפות שבו לא דווח במדינה על אף מקרה מוות מהנגיף. במדינה, שבה מתגוררים כ-11 מיליון איש, התגלו עד כה כ-2,000 מקרים ו-83 מקרי מוות. מדובר ב-0.73 מקרי מוות לכל מאה אלף תושבים - נתון גבוה מעט מזה של קוסטה ריקה (0.20), אך בברזיל לשם השוואה הנתון עומד על 17.4 מקרי מוות לכל מאה אלף איש.
צעדי בידוד בכפייה - ומשפטים פומביים
וכיצד הצליחה קובה להגיע להישגים כאלה בבלימת ההתפרצות? במדינה חולקים שבחים למערכת הבריאות באי - מערכת שמאפשרת נגישות לשירותי רפואה לכולם, מתמקדת במניעה ולא סובלת ממחסור בכוח אדם. גורמים נוספים שתרמו להצלחה: ריכוזיות בניהול המשבר ושימוש בכפייה במידת הצורך בכל הקשור לבידוד.
וכך עובדת שיטת הבידוד באי: ברגע שמזוהה הידבקות של אדם, סביבתו הקרובה - משפחתו ועמיתיו לעבודה - מאותרים על ידי הרשויות ונשלחים לבידוד עוד באותו היום. במקביל כלי התקשורת במדינה קוראים לכל מי שבא במגע עם החולה וסביבתו להתייצב - כדי לעצור את ההתפרצות.
"הממשלה לקחה את כל הצוות ברכבים לבידוד, עבדו כמו שעון שווייצרי"
ריינה פאולה, עובדת בסופר בקובה
מבין סביבתו של החולה, אלו שמתגלים כנשאי הנגיף מועברים לבית החולים ומקבלים תרופות אנטי-וריאליות ו"חיזוקים למערכת החיסונית". היתר נשלחים לבידוד ביתי למשך שבועיים.
ריינה פאולה, עובדת בסופרמרקט מקומי, סיפרה לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי באותו היום שבו אחד מעמיתיה אובחן כחולה, הרשויות המקומיות שלחו את כל הצוות למתקני בידוד - ולסדרת בדיקות. "המדינה שלחה צי של רכבים ולקחה את כל העובדים לבידוד", אמרה פאולה, שמתאוששת בעצמה מהנגיף, "הם עבדו לפי כל הצעדים הקליניים כמו שעון שווייצרי".
המפלגה הקומוניסטית ששולטת בקובה טוענת כי מערכת הבריאות החזקה היא "אחד ההישגים הגדולים ביותר" של השלטון הקיים - שסובל מבעיות כלכליות ונאבק באמברגו מסחר מצד ארצות הברית.
"מצליחים מול המגפה למרות הקשיים"
כמו מדינות נוספות, גם קובה סגרה את גבולותיה ואת בתי הספר בתחילת ההתפרצות - וקראה לציבור לשמור על ריחוק חברתי. עם זאת, התורים הארוכים מחוץ לחנויות - שנבעו מחשש למחסור במצרכים - הקשו על שמירת מרחק. השלטונות הורו במהרה על חובת חבישת מסכות והכניסו אנשים רבים לבידוד, ולא הסתפקו רק בהמלצה על הישארות בבתים.
אי ציות לצעדי בלימת המגיבה הוגדר כעבירה שגוררת קנס ואפילו מאסר. התקשורת במדינה אף שידרה בשידור ישיר משפטים של מפרי הוראות, כדי להזהיר את הציבור וליידע אותו. השליטה המונופוליסטית של המפלגה הקומוניסטית בשידורים אפשרה להעביר את המסר.
נוסף על צעדי הכפייה והאיומים, קובה השקיעה מאמצים רבים לחיזוק מערכת הבריאות. עשרות אלפי רופאי ורופאות משפחה, אחים ואחיות וסטודנטים וסטודנטיות לרופאה נשלחו לבתים ברחבי המדינה כדי לבצע בדיקות.
האפידמיולוג הבכיר של קובה, פרנסיסקו דורן, אמר כי גילוי מוקדם, אשפוז ושימוש בטיפולים ניסיוניים עזרו להפחית את מספר הקורבנות. רוב הטיפולים הניסיוניים נוצרו על ידי מגזר הביו-טק של קובה. "פעם נוספת ארצנו הוכיחה שלמרות הקשיים, היא יכולה לשלוט במגפה", אמרה מרינה רודריגז, תושבת הוואנה.