מגפת השמנה לפניך: הימים הארוכים בהם המסגרות החינוכיות מושבתות והילדים סגורים בבתים עלולים להוביל להתפתחות מגפה חדשה - זו שאחרי הקורונה - מגפת ההשמנה. מומחים בארצות הברית מתריעים שהמצב בו ילדים רבים מצויים בבתיהם ולא פעילים כפי שהיו רגילים, תוביל להחמרה קשה של בעיית ההשמנה בקרב ילדים ונוער.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בנייר עמדה חדש שפורסם השבוע בכתב העת המדעי של 'החברה להשמנה האמריקאית' מעריכים המומחים שהתקופה בה בתי הספר וגני הילדים אינם פעילים תוכפל השנה בשל הסגר העולמי בהשוואה לשנת לימודים רגילה - מה שעלול להוביל להכפלה של נתוני ההשמנה בקרב ילדים ונוער, האופיינים לחזרה למסגרות החינוכיות לאחר כל חופשת קיץ.
בין הסיבות לעלייה במשקל, בעיקר בחופשות, ניתן למנות את אורח החיים ה"יושבני", זה המלווה בשעות רבות של ישיבה ובהייה מול מסכים ללא תנועה, זמינות למזון מהיר וחטיפים, היעדר פעילות גופנית סדירה ועוד. כל הגורמים הללו הוכחו במחקרים רבים כאלה הקשורים באופן ישיר לעלייה במשקל.
מומחים לאפידמיולוגיה מאוניברסיטת קולומביה שחתומים על נייר העמדה, מתריעים שהמחיר על התזונה הלקויה של הילדים ובני הנוער בימי הקורונה עלול להישאר זמן רב אחרי שהמגפה תחלוף. לטענתם, מחקרים קודמים מצאו שהקילוגרמים שמתווספים למשקלם של הילדים ובני הנוער בזמן חופשות הקיץ נותרים גם לאורך השנה כולה, אפילו זמן רב לאחר שאלו חוזרים לשגרת הלימודים.
מלבד התוספת הכפויה אך הבלתי נמנעת של ימי החופשה כתוצאה מתפשטות מגפת הקורונה, המומחים חוששים ששיעורי ההשמנה יגדלו מסיבה נוספת – היעדר אפשרויות לפעילות גופנית. גני המשחקים והפארקים סגורים, הילדים לא מורשים ללכת לחוגי הספורט ונרשמת ירידה משמעותית בהזדמנויות לפעילות גופנית.
לכן, ממליצים המומחים לבתי הספר וגני הילדים לקיים שיעורי חינוך גופני גם במהלך החופשה הכפויה באמצעות שימוש באמצעים טכנולוגיים. עוד מומלץ לספק לתלמידים תוכנית אימונים לתרגול בזמן שאינם יכולים לצאת מהבית ולבצע פעילות גופנית.
סיבות נוספות להשמנה: מזון עתיר קלוריות - ושינה בשעות מאוחרות
בנוסף, החוקרים לרפואת המשפחה מזהירים כי כתוצאה מההסתגרות בבתים יש עליה בצריכת מזונות עתירי קלוריות - רכישת אוכל מוכן מראש או משומר, חטיפים והזמנה של אוכל במשלוחים – ופחות תזונה בריאה המתבססת על חומרי גלם טריים כמו ירקות ופירות.
"מגפת ההשמנה לא פוסחת גם על ישראל ונמצאת במגמת עלייה", אומר ל-N12 ד"ר רז הגואל, רופא מומחה ומנהל "המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה". "הקשר בין השמנת יתר לאינספור מחלות ובעיות בריאותיות הוכח פעמים רבות. המציאות של ימינו מאתגרת במיוחד היות והיא מגדילה משמעותית בדיוק את אותם מצבים שמגבירים את הסיכון שרבים יצאו מהתקופה הנוכחית עם קילוגרמים עודפים. מגפת הקורונה לא תשפיע רק על מצב ההשמנה של ילדים ובני נוער, אלא על כל בני המשפחה ועלולות להיות לה השלכות ארוכות טווח שקשורות למחלות רקע מסכנות חיים".
ואם לא די בכל אלה - ילדים רבים הולכים לישון מאוחר במהלך החופשה הכפויה ולא מקפידים על שעות השינה המומלצות על ידי ארגוני הבריאות - וכך מעלים את הסיכוי שלהם לסבול מהשמנה בבגרותם. מחקר חדש שפורסם בכתב העת "Pediatrics" מצביע על קשר מובהק בין שעת שינה מאוחרת של ילדים מתחת לגיל 6 לבין סיכון מוגבר להשמנה קיצונית.
במחקר השתתפו 107 ילדים כאשר ל-64 מתוכם יש הורה הסובל מעודף משקל או השמנת יתר. החוקרים עקבו אחר מדדי הילדים בגילאי שנה עד שש ובדקו את משקלם, הגובה והיקף המותניים שלהם. בתחילת המחקר לכל הילדים בני אותו גיל היו מדדי גוף דומים.
בנוסף, החוקרים ניטרו את השינה של הילדים במשך שבעה לילות רצופים, אחת לשנה לאורך כל שנות המחקר. הניטור התבצע באמצעות צמיד מיוחד על מפרק היד של הילד. בסוף תקופת המחקר החוקרים מצאו שבקרב ילדים שבאופן קבוע הלכו לישון מאוחר – אחרי השעה 9 בערב – תועד היקף מותניים רחב יותר ו-BMI גבוה יותר בהשוואה לילדים שהלכו לישון לפני השעה תשע בערב.