הדיון בעניין סיפוח חלקים ביהודה ושומרון לישראל במועצת הביטחון של האו"ם נפתח היום (רביעי) בקריאה חריפה של המזכ"ל אנטוניו גוטרש. "הסיפוח יהווה הפרה חמורה ביותר של החוק הבינלאומי", כך אמר גוטרש בפתח הדיון. במקביל, התבטא מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בנושא והצהיר: "ההחלטה נמצאת בידיים של ישראל".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עוד העיד גוטרש: "יפגע באופן קשה בסיכוי לפתרון של שתי מדינות ויחתוך את האפשרויות לחידוש המשא ומתן". המועצה שבה שותפים נציגים מ-15 מדינות שונות מתכנסת היום במתכונת שונה מהרגיל בשל הדיון בנושא הסיפוח. בדיון משתתפים שרי חוץ של חלק מהמדינות החברות, מזכ"ל הליגה הערבית וגן שגריר ישראל ושר החוץ הפלסטיני.
שגריר ישראל לאו"ם דני דנון התייחס בנאומו לנושא החלת הריבונות ואמר כי "קיים קשר חזק ונצחי בין העם היהודי ומולדתו ההיסטורית ביהודה ושומרון. זה נכון כבר 3,000 שנה ושום תעמולה פלסטינית לא תשנה זאת".
דנון עוד תקף את הסרבנות של הרשות הפלסטינית, שלדבריו מקבלת רוח גבית מצד חלקים בקהילה הבינלאומית: "בעולם ממשיכים לתגמל את הסרבנות הפלסטינית ומתעלמים מהמציאות בשטח. במקום להתעמת עם הנהגת הרשות, הם ממשיכים לרצות אותם ולקנות כל הצעה שהם מעלים. האימוץ העיוור של הנרטיב הפלסטיני והדרישות שלהם לא הוביל ולא יוביל לפתרון בר קיימא לסכסוך".
שליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלדנוב, שהשתתף בדיון שמתקיים בצורה מקוונת, העיד גם הוא בפני מועצת הביטחון והזהיר: "לכל ניסיון לספח שטח של אדמה פלסטינית יהיו השלכות מבחינת החוק הבין לאומי".
בהמשך הדיון הביע את התנגדותו גם השגריר הבריטי בישיבת במועצת הביטחון: "אנו מאמינים באמונה שלמה בפתרון על פי קווי 1967, הנהגה אמיצה יכולה להפוך את השלום לאפשרי", הוא אמר וקרא לארה"ב, לישראל ולפלסטינים לחדש את השיחות.
נציגת ארה"ב למועה"ב שהשתתפה בדיון קראה לפלסטינים לשתף פעולה עם תכניתו של הנשיא האמריקני טראמפ: "זו תחילתה של השיחה - לא סופה", כך אמרה.
מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, שמשתתף גם הוא בדיון טען שתכנית הסיפוח תמנע אפשרות לשלום בין ישראל לפלסטינים "הליגה הערבית מאמינה שהסיפוח יפר את השקט. אם הסיפוח יקרה, תיהרס כל תקווה לשלום בעתיד".
נציגה של רוסיה למועצה אמר במהלך הדיון כי לסיפוח יהיו השלכות מסוכנות ונזק בלתי הפיך ייגרם למאמצי הנורמליזציה של ישראל.
שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, שמשתתף בדיון וצפוי בהמשך להתייחס לנושא הריבונות ולומר כי "קיים קשר חזק ונצחי בין העם היהודי ומולדתו ההיסטורית ביהודה ושומרון. זה נכון כבר 3,000 שנה ושום תעמולה פלסטינית לא תשנה זאת".
אבו מאזן: "ישראל תהיה מחוייבת לכל תושבי הגדה"
טרם פתיחת הדיון הכריז יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן כי באם תבחר ישראל להמשיך עם תכניותיה לסיפוח, היא תהיה מחוייבת לדאוג לכל תושבי השטחים, כולל אלו הפלסטינים, על פי אמנת ז'נווה הרביעית.
כאמור, על פי הכרזות ראש הממשלה נתניהו, הסיפוח צפוי לצאת לפועל בעוד שבוע מהיום ב-1 ביולי. תכנית הסיפוח בנויה על פי עקרונות שהוצגו בתכנית השלום של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, ויישובים יהודיים בגדה המערבית יסופחו, בנוסף לרוב בקעת הירדן.