דוח האנטישמיות של מרכז קנטור, שפרסם הקונגרס היהודי האירופאי היום (שני) לרגל יום השואה - מעלה ממצאים מטרידים במיוחד. על פי הדוח, בשנת 2019 עלתה כמות מקרי האנטישמיות האלימים החמורים ב-18% בהשוואה לשנת 2018 - 456 מקרים לעומת 387. בנוסף - שבעה יהודים ולא יהודים נרצחו במהלך התקפות אנטישמיות אלימות במהלך 2019. הדוח גם התייחס להתגברות האנטישמיות בצל התפשטות נגיף הקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בפתיחתו של הדוח נכתב כי ביטויי האנטישמיות המופצים בהקשר לנגיף הקורונה משקפים תיאוריות קונספירציה ושנאת יהודים מסורתית. עד כה נראה שהמפיצים הם בעיקר אנשי ימין קיצוני, חוגים נוצריים אולטרה-שמרנים, איסלאמיסטים ובמידה מועטה יותר גם אנשי שמאל קיצוני. הקורונה מחזירה לשיח מיתוסים מזמנים אפלים שמזכירים במידה רבה את "הפרוטוקולים של זקני ציון" ואת עלילות הדם.
סגן וממלא מקום יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל, אמר בנושא כי "נגע האנטישמיות כבר הפך למחלה ממאירה שלא בוחלת באמצעים כדי לפזר את הרעל שלה ברחבי העולם. נגיף הקורונה אמנם לא מבדיל בין דת גזע ומין אבל נותן לאנטישמיים קרקע פוריה לקונספירציות".
ברוב הארצות עלה מספרם של כלל ביטויי האנטישמיות השונים. בריטניה מובילה במספר המקרים האנטישמיים שבוצעו בשטחה עם 122 אירועים בשנת 2019 ואחריה ארה"ב עם 111 אירועים. לאחר מכן מוצבות גרמניה וצרפת (41 אירועים אנטישמיים בכל אחת מהן) ואוסטרליה עם 33 מקרים.
הדוח מציג התפלגות של מוקדי המקרים: 12% שהם לפחות 53 אירועים אנטישמיים התרחשו בבתי כנסת, ו-6% שהם 28 אירועים אנטישמיים התרחשו במרכזים קהילתיים ובבתי ספר. מספר האיומים שהעמידו את הקורבן בסכנת חיים עלה ב-47% וכן עלה מספר הפגיעות ברכוש פרטי ב-24%.
242 אירועי אנטישמיות התבצעו על ידי וונדליזם והשחתת רכוש (53% מכלל האירועים שתועדו), 131 מהם היו איומים על רקע אנטישמי (29%), 47 תקיפה ללא נשק (10%), 21 הצתות (5%) ו-15 תקיפה בנשק (3%). עם זאת, הדוח מבהיר כי אין תיעודים של כלל "ההצקות" האנטישמיות שמהם סובלים יהודים בכל מקום.
עוד נכתב כי לפי דוח של ארגון ה- FRA שנערך ב-2019, 41% מהיהודים שנסקרו, בגילאי 34-16, שקלו להגר מאירופה עקב עלייתה של האנטישמיות במהלך חמש השנים האחרונות. מסקנה נוספת של הדוח היא שהדחף להגירה עלול להתחזק עקב מסקנתם של יהודים רבים, שהמענה שהם מקבלים מן הגופים הממשלתיים אליהם הם פונים, אינו מספק כלל ועיקר למרות המאמצים שהממשלות משקיעות.
באירוע הצגת המחקר, שהתקיים השנה באפליקציית הזום, דיברו ראשי מרכז המחקר קנטור. עו"ד ארי צוקרמן, יו"ר הוועד המנהל של המרכז, התייחס לשני היבטים מרכזיים של האנטישמיות בשנת 2019, ובפרט ביחס להתפשטות הקורונה. ראשית צוקרמן הבהיר שרואים בכל העולם התגברות של הרגש הלאומני: "אנחנו עדים לגל חדש של לאומיות, כוחות הימין באירופה מתחזקים וישנה דחיקה לשוליים של המיעוטים. היהודים מסומנים כזרים וכמטרה כשהעמים סוגרים את עצמם מבפנים - זה מתגבר מאוד בימי הקורונה, כשזרים הופכים להיות חשודים".
הנקודה השנייה שעליה דיבר עו"ד צוקרמן היא התפשטות האנטישמיות דרך האינטרנט והרשתות החברתיות: "אנחנו קוראים תמיד למדינות לנטר את האנטישמיות ברשת וברשתות, ואמנם יש כאלה שעושות את זה, אבל אנחנו תמיד צריכים לעמוד מול ביקורות קשות על הבקשות שלנו, שנתפסות כהגבלה של חופש הדיבור בחברה דמוקרטית. היום, כשאנחנו מתמודדים עם הנגיף ויש חשש לפגיעה בזכות לחיים של המונים, מדינות מגבילות את באופןנים חדשים את חופש הדיבור ברשת. למה זה קורה רק עכשיו?".