פסיקה תקדימית בצרפת: בית המשפט לזכויות אדם בצרפת קבע שאסור להפליל ולהרשיע פעילי BDS שתומכים בחרם על ישראל. ההחלטה התקבלה בתגובה לערעור שהגישו 11 פעילים בתנועת החרם על ישראל בצרפת, לאחר שהורשעו באפליה. בנוסף לביטול ההרשעה, ממשלת צרפת תידרש לפצות את הפעילים באלפי אירו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המקרה אירע בספטמבר 2009, כש-5 מהעותרים השתתפו בפעולת מחאה בתוך סופרמרקט בחבל אלזס שבצפון המדינה. אז הם קראו להחרים מוצרים מתוצרת ישראל וגם חילקו עלונים שנועדו "להעלות את המודעות להפרת זכויות אדם, כפי שישראל מבצעת בשטחים הפלסטיניים הכבושים".

העותרים, ש-8 מהם כבר הואשמו במעורבות בפעולה דומה בשנת 2010, הורשעו בסופו של דבר באפליה ונדרשו לשלם אלפי אירו קנס. הם ערערו על ההחלטה, אך ב-2015 הותיר בית הדין העליון לערעורים בצרפת את הרשעתם.

_OBJ

היום בית המשפט האירופי לזכויות אדם כבר קיבל את הטענות של פעילי ה-BDS, ותיאר את מעשיהם של המוחים כצורה של ביטוי פוליטי וכנושא בעל אינטרס ציבורי. את הנימוק לכך הסביר בית המשפט בכך שסעיף 10 למגילת זכויות האדם מבטיח את חופש הביטוי, ומאפשר פעולת מחאה כזו - כל עוד אינה "חוצה את הגבול והופכת לקריאה לאלימות, שנאה, או חוסר סובלנות".

מרקו פרוליני, חוקר ב"אמנסטי אינטרנשיונל" בצרפת בירך על הפסיקה ואמר שהיא "מהווה תקדים משמעותי לעצירת השימוש לרעה בחוקים האוסרים על אפליה, על מנת לסמן מטרה על גבם של פעילים נגד הפרות זכויות האדם של הפלסטינים על ידי ישראל".

"פעילים בלתי אלימים בצרפת הפכו באופן הולך וגובר למטרות באמצעות חוקים בלתי מתאימים, והופללו אך ורק בגין התבטאויות חופשיות של עמדתם וקידום חרמות, הסטת השקעות וסנקציות (BDS) ככלי לסיום הפרות זכויות האדם של הפלסטינים", הוסיף פרוליני. עם זאת, באמנסטי ביקשו להדגיש שהם לא נוקטים בעמדה ספציפית מול ה-BDS, לא בעד התנועה ולא נגדה, אלא "מאמינה שלכל אינדיבידואל או קבוצה יש הזכות לבחור באסטרטגיה בלתי אלימה לקידום זכויות אדם".