בעוד שברחבי העולם מנסים להתמודד עם התפרצות נגיף הקורונה הקטלני, ישנן כמה מדינות שהצליחו להשיג שליטה מפתיעה על ההתפרצות ולצמצם למינימום את מספר הנדבקים והמתים. איך דווקא יוון וטאיוואן, שתי מדינות קטנות שמתמודדות עם אתגרים לא מבוטלים גם בימים כתיקונם, הצליחו לשמור על אזרחיהן?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
האוכלוסייה ביוון היא השנייה באירופה במידת זקנתה, שנייה לאיטליה בלבד, היא מוקד עצום לתיירות ומערכת הבריאות בה נחלשה משמעותית בשנים האחרונות – אך למרות הנתונים הללו, הצליחה מדינת האיים להימנע מהתפרצות חמורה של נגיף הקורונה: עד כה זוהו בה רק 2,245 חולים מאומתים ומתו כתוצאה מהנגיף 116 בני אדם בלבד.
לדברי מומחים, הדבר נובע ככל הנראה מהפעולות המוקדמות והמהירות בה נקטה הממשלה היוונית: כבר בסוף פברואר, עוד לפני מקרה המוות הראשון במדינה, בוטלו הפסטיבלים; בחמישה במרץ – עם 31 מקרים מאומתים בלבד של הנגיף – נסגרו בתי הספר, האוניברסיטאות, בתי הקפה וכמעט כל שאר בתי העסק. "זו לא הייתה החלטה קשה, כי הם ידעו שמערכת הבריאות לא תעמוד בהתפרצות קשה", הסבירה למגזין TIME ד"ר סטלה לאדי, בעבר יועצת לממשל היווני וכיום מרצה באוניברסיטת לונדון.
"האסטרטגיה התקשורתית הייתה חשובה לא פחות מההגבלות"
ב-23 במרץ אסרו ביוון על כל נסיעה לא חיונית לחו"ל. "באיטליה, אדם מת בכל שתי דקות", הסביר אז ראש הממשלה. "עלינו להגן על טובת הכלל – על הבריאות שלנו". בנקודת המן הזו היו ביוון 624 חולים מאומתים ומתו 15 בני אדם בלבד כתוצאה מהנגיף. במקביל, החלה הממשלה לשדר מדי יום משדרי עדכון מיוחדים, בהם הזהירו את האזרחים כי המהלכים החריפים נועדו להגן על חיי אדם, אפילו אם משמעת הדבר פגיעה כלכלית. "האסטרטגיה התקשורתית הייתה לא פחות חשובה מההגבלות", טוענת ד"ר לאדי.
היוונים מילאו אחר ההנחיות בקפדנות, בין היתר בגלל החשיבות שמייחסים בתרבות היוונית לבריאות. "מבחינה תרבותית, כל שיחה או איחול לעתיד מסתיימת באיחול לבריאות", הסיברה ד"ר לאדי. "אין דיון לגבי מה חשוב יותר, בריאות או לשמור על העסק שלך פתוח: הבריאות במקום הראשון, החנות בשני. זה לא היה שנוי במחלוקת כמו במדינות אחרות".
נשיאת טאיוואן: "ההצלחה שלנו לא מקרית"
גם בטאיוואן הצליחו למנוע התפרצות חמורה חרף הקרבה לסין, בה התפרץ הנגיף לראשונה. "מנענו התפרצות חמורה – נכון ל-14 באפריל, יש לנו פחות מ-400 חולים מאומתים", התגאתה נשיאת המדינה, צאי אינג-ון, במאמר שפרסמה במגזין TIME. "ההצלחה לא מקרית: שילוב של מאמצים של גורמי הרפואה, הממשל, המגזר הפרטי והציבור כולו חימשו את ההגנות של המדינה שלנו".
"הלקחים הכואבים של הסארס ב-2003, שגבתה את חייהם של עשרות בטאיוואן, הובילה לעירנות בשלב מוקדם", הסבירה. "בדצמבר האחרון, כשהיו אינדיקציות למחלה מידבקת חדשה בסין, התחלנו לנטר את כל מי שנכנס למדינה מווהאן; בינואר, המרכז האפידמיולוגי הוסמך לנהל את פעולות המנע. התחלנו בהגבלות נסיעות, והורינו על נהלי בידוד למטיילים בסיכון גבוה".
"עם גילוי החולה הראשון בטאיוואן, ב-21 בינואר, החלנו לחקור לעומק את המסלול והיסטוריית המגע של כל חולה וחולה, וכך הצלחנו לבודד ולהכיל את ההדבקה לפני התפרצות משמעותית", המשיכה. "גם האזרחים עשו את חלקם: עסקים ומתחמי דיור החלו למדוד חום ולחטא את כלל המשטחים הציבוריים. כדי למנוע קנייה מוגזמת בשל פאניקה, בשלב מוקדם המדינה החלה לעקוב אחרי מגמות הקנייה, והשתלטה על ייצור והפצת המסכות הרפואיות".
הנשיאה התגאתה עוד כי מערכת הבריאות הטאיוואנית היא מהמובילות בעולם, וכי את הידע שהיא צוברת היא משתפת עם העולם כולו. היא ניצלה את המאמר כדי למחות על הדרת מדינתה מארגונים בינלאומיים: "למרות שאנו מודרים מארגון הבריאות העולמי והאו"ם, אנחנו רוצים ויכולים להשתמש בחוזקות שלנו בייצור, רפואה וטכנולוגיה כדי לעבוד עם שאר העולם". לדבריה, "עכשיו יותר מתמיד, צריך להתייחס לכל חוליה במערכת הגלובלית. עלינו להניח בצד את המחלוקות, ולעבוד יחד לטובת האנושות".