חוזרים לחלל: כמעט עשור אחרי הטיסה המאוישת האחרונה, שהתקיימה ביולי 2011, נאס"א תוציא מחר (רביעי) שני אסטרונאוטים אמריקנים במעבורת לתחנת החלל הבינלאומית. המהלך מהווה שיתוף פעולה של נאס"א עם חברת SpaceX הפרטית, ומגיע לאחר שנים של מחקר לקראת חזרת האדם לחלל החיצון.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפני 10 שנים השיקה סוכונות החלל האמריקנית תכנית שיתוף פעולה מסחרי, במטרה למצוא שותפים במגזר הפרטי שיוכלו לשגר יחד איתה מעבורות מאוישות. אחרי שהסתמכה במחקרה על החלליות שפותחו והופעלו על ידי סוכנות החלל הרוסית, חיפשו בנאס"א שותף מקומי וזול יותר לקראת מהלך עתידי. חברת SpaceX, שלה יש לא מעט קבלות בענף, הציעה את המחיר הזול ביותר – ונבחרה להחזיר ולשדרג את יכולות טיס החלל האמריקני.
אם הכל יתנהל על פי המתוכנן, הטיסה במעבורת "דראגון" תצא מחר, אולם נלקחת בחשבון אפשרות של דחייה ליום שבת, מאחר ושיגור בטוח דורש תנאי מזג אוויר ראויים. בשלב מסוים המשימה הייתה כולה בספק, לאחר שבשנה שעברה הודלף סרטון שבו נראתה החללית המיועדת מתפוצצת. לאחר לא מעט דאגה מצד המארגנים, חקירת התקרית העלתה כי הגורם הסביר לפיצוץ הוא שריפת טיטניום – ולבסוף הצליחה ה"דראגון" לעמוד במבחני הבטיחות.
בטיסה הקרובה וההיסטורית ישתתפו שני אסטרונאוטים ותיקים, שכבר טסו בעבר לחלל. הראשון הוא דאג הארלי, שהחל את דרכו בתחום בשנת 2000 ובקורות חייו כבר שתי טיסות מהסוג הזה, כולל שיגור המעבורת האחרונה של 2011. השני הוא בוב בנקן, שגויס לסוכנות החלל האמריקנית אחרי קריירה כמהנדס מבחני טיסה בחיל האוויר של ארצות הברית. גם ברזומה שלו שתי טיסות במעבורות. על אף שהחללית צפויה לבצע את כל התהליכים באופן אוטונומי, השניים יהיו מוכנים כל העת לעבור לשליטה ידנית.
אחד החוגגים המרכזיים של האירוע יהיה ככל הנראה נשיא ארצות הברית, שמאז כניסתו לתפקיד הדגיש לא אחת את מחויבותו לפרוייקטים האמריקניים בחלל. טראמפ, שהתחייב שנאס"א תחזור בעתיד לירח והשיק את כוח החלל של הצבא האמריקני, אמר בתדרוך בבית הלבן שהוא שוקל לטוס לפלורידה כדי לצפות בהשקה, למרות הקורונה. הוא גם לא פספס הזדמנות לנגח את העיתונאים, כשאמר להם בצחוק: "הייתי רוצה לשים את כולכם על המעבורת ולהיפטר מכם לזמן מה".
כאמור, טיסת החלל המאוישת האחרונה המריאה מאדמת ארצות הברית ביולי 2011, ומאז הושבתה לגמרי תכנית המעבורות של נאס"א. עד היום, 135 מעבורות שוגרו לחלל בהצלחה, מתוכן 2 התרסקו: ה"צ'לנג'ר" ב-1986 וה"קולומביה" ב-2003. כל אנשי הצוות בשני אסונות החלל הללו – 14 במספר, ביניהם גם האסטרונאוט הישראלי אילן רמון ז"ל – נהרגו.