האוטונומיה של הונג קונג בסכנה? על פי דיווחים הממשל הסיני העביר חוק "ביטחון לאומי" רחב היקף בהונג קונג, שמעלה חששות מהתערבות הממשלה בהליכים משפטיים ושחיקה של החירויות האזרחיות והפוליטיות בעיר. החוקים החדשים, על פי הממשלה הסינית, נועדו למנוע התערבות וכניסה של גורמי טרור לעיר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בדיווח נטען כי הקונגרס הסיני העביר את החוק פה אחד, תוך עקיפת בית המחוקקים בהונג קונג. סוכנות הידיעות הסינית "Xinhua" התייחסה בעבר לחוק וטענה כי יאפשר הפללה של עבירות כמו חתירה תחת הממשל הסיני, גורמי טרור, מבקרי הממשל ועוד. טיוטת החוק לא התפרסמה לפני החקיקה, ותושבי הונג קונג כלל לא נחשפו לפרטי החוק שצפוי להשפיע רבות על חייהם.
החקיקה המדוברת טרם אושרה רשמית ופרטיה נותרו עמומים. עם זאת, על פי הדיווחים, גזר הדין המירבי שיאפשר החוק יהיה "גבוה בהרבה" מ-10 שנות מאסר. החקיקה זכתה לביקורת נרחבת של האופוזיציה בהונג קונג, ארגוני זכויות אדם ופוליטיקאים ברחבי העולם. רבים טענו שיש ביכולתו לבסס את השליטה הישירה של בייג'ין על הונג קונג, האוטונומית למחצה.
רבים מתריעים משימוש בחוק להרחקת מתנגדים פוליטיים, פעילים, עורכי דין העוסקים בזכויות אדם ועיתונאים – פחד שנובע ממערכת המשפט הסינית בראשותו של שי ג'ינפינג, שחבלה הולך ומתהדק סביב החברה האזרחית.
על פי הערכות החוק צפוי לעורר גל הפגנות בעיר, שנה לאחר שבוטל חוק ההסגרה שהביא לחצי שנה של מחאות אלימות. אז, יצאו עשרות אלפי מפגינים לרחובות ומחו על כוונת הממשל הסיני לחוקק חוק שיאפשר להסגיר את תושבי העיר לממשל. ההפגנות החלו לדעוך עם הופעת מגפת הקורונה.
מתנגדי החוק טוענים שהוא מסמל את סיומו של העיקרון "מדינה אחת, שתי מערכות", באמצעותו שמרה הונג קונג על דמוקרטיה וחירויות אזרחיות מוגבלות מאז הייתה בשליטת סין – בהן הזכות להפגין, עיתונות חופשית ומערכת משפט בלתי תלויה.