מניין המתים בארה"ב מנגיף הקורונה ממשיך לזנק ועוקף כל מדינה אחרת בעולם, וממשל טראמפ ממשיך לספוג ביקורת על התנהלותו בזמן המשבר. נשיא ארה"ב עדיין מתכוון להורות בקרוב על החזרת המשק לפעולה נרחבת, למרות החשש מהמשך התפרצות: כלי תקשורת בארה"ב מציפים את נורות האזהרה שטראמפ וצוות יועציו הקרובים לא התייחסו אליהם בזמן, כולל התרגיל שדימה עשרות מיליוני חולים ויותר מחצי מיליון מתים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אזהרה ראשונה: ב-18 בינואר, שלושה ימים לאחר מקרה התחלואה הראשון, קיבל טראמפ עדכון על תמונת המצב והחשש מהתפרצות. לפי הפרסום בניו יורק טיימס, טראמפ עודכן על איום הקורונה בשיחת טלפון עם שר הבריאות אלכס אזאר. ההתבטאות הראשונה של טראמפ בנושא הייתה ב-22 בינואר: הנשיא אמר אז כי הוא אינו מודאג ממגפה וציין כי "אנחנו שולטים על זה לגמרי".
אזהרה שנייה: ב-27 בינואר עוזרים ויועצים של טראמפ נפגשו עם ראש הסגל אז, מייק מולווייני, במטרה לגרום לבכירים לקחת ברצינות את האיום – כך פורסם בוושינגטון פוסט. אחד היועצים, ג'ו גרוגן, אף הזהיר כי עלול להיווצר משבר שיעלה לטראמפ בבחירות בסוף 2020.
טראמפ לשר הבריאות: "תפסיק ליצור פאניקה"
אזהרה שלישית: ב-29 בינואר היועץ הכלכלי של טראמפ פיטר נווארו פרסם מזכר, ובו הזהיר שהנגיף עלול לגבות את חייהם של יותר מחצי מיליון אמריקנים ולגרום נזק של כ-6 טריליון דולרים. טראמפ הכחיש שידע על המזכר של נווארו עד שעורר הדים בתקשורת, אך לפי הניו יורק טיימס הנשיא היה מודע למסמך ואמר ליועציו כי הוא "לא מרוצה מכך שנווארו פרסם את האזהרה שלו בכתב".
אזהרה רביעית: ב-30 בינואר שר הבריאות שוחח שוב עם טראמפ, הזהיר מפני אפשרות של מגפה ואמר כי צריך למתוח ביקורת על סין בשל היעדר השקיפות שלה בפרשה. טראמפ ביטל את דבריו של אזאר כ"הפחדות" ודחה את הרעיון לבקר את התנהלות סין. טראמפ גם הורה לו "להפסיק ליצור פאניקה".
אזהרה חמישית: באותו היום ארגון הבריאות העולמי אמר כי הנגיף גרם למקרה חירום בין-לאומי, בפעם החמישית בלבד מאז שקיבל את הסמכות לעשות זאת ב-2005.
אזהרה שישית: ב-5 בפברואר סנאטורים קראו לממשל טראמפ להתייחס לאזהרות ברצינות גדולה יותר ודרשו לדעת אם יש צורך בכספים נוספים. הממשל סירב לבקש תקציב ייעודי.
הפגישה שבוטלה ותרחיש האימים שלא נלקח ברצינות
אזהרה שביעית: ב-14 בפברואר נוסח מזכר חריף על ידי גורמי בריאות במועצת הביטחון הלאומית, שהמליצו על שימוש ממוקד ב"צעדי בידוד והסגר". הבכירים תכננו להציג לטראמפ את המסמך עם שובו מהודו ב-25 בפברואר, אך הפגישה בוטלה.
אזהרה שמינית: ב-21 בפברואר צוות המשימה של הבית הלבן לנושא הקורונה ביצע תרגיל דמה של התמודדות עם מגפה. התרגיל צפה תרחיש של 586 מקרי מוות, 110 מיליון הידבקויות ו-7.7 מיליון אשפוזים. המומחים המליצו על מעבר מ"הכלה" למאבק בהתפרצות. הצוות הגיע למסקנה שצריך ליישם "הנחיות אגרסיביות" של ריחוק חברתי, גם במחיר של פגיעה בכלכלה והפרעה לשגרת החיים. למרות האזהרה, רק ב-16 במרץ הורה טראמפ על ריחוק חברתי. בימים שחלפו עד אז, מספר המקרים גדל מ-15 ל-4,226.
אזהרה תשיעית: ב-23 בפברואר היועץ הכלכלי נווארו שב על הזהרתו במזכר נוסף, שנשלח הפעם לנשיא עצמו. במסמך התריע כי "עד שני מיליון אמריקנים עלולים למות מהנגיף".
אזהרה עשירית: ב-25 בפברואר נרשמה אזהרה פומבית מהמרכז הלאומי לחיסון ומחלות נשימה. מנהלת המרכז, ננסי מסונייר, אמרה: "אנחנו צריכים להיות מוכנים לשיבוש משמעותי בחיים שלנו". טראמפ התקשר בזעם לשר הבריאות אזאר, לפי הפרסום בניו יורק טיימס, וטען כי הבכירה "הפחידה אנשים ללא צורך" וגרמה לירידות שערים בבורסה.
אתמול הודה אנתוני פאוצ'י, ראש המכון לאלרגיות ומחלות מדבקות, כי "איש לא יכול להכחיש" שהיה ניתן להציל חיים נוספים אם ממשל טראמפ היה מנחה על ריחוק חברתי בשלב מוקדם יותר.
מנגד, באתר Axios שריכז את האזהרות שהתעלמו מהן הדגישו גם כמה צעדים חיוביים שנקט טראמפ. בין היתר הורה נשיא ארה"ב להגביל נסיעות מסין כבר בתחילת פברואר ועוד קודם לכן הקים את צוות המשימה של הבית הלבן.
בדוברות הבית הלבן ציינו: "בזמן שהתקשורת והדמוקרטים סירבו להכיר ברצינות בנגיף בחודשים ינואר ופברואר, הנשיא נקט פעולות אמיצות לצורך הגנה על אמריקנים והפעלת מלוא כוחה של הממשלה הפדרלית כדי למתן את התפרצות הנגיף". עוד ציינו כי טראמפ פעל להגדלת היקף הבדיקות והאצת פיתוח חיסון "גם כאשר לא היה לנו מושג אמיתי לגבי יכולת העברת הנגיף או ההדבקה גם מצד אנשים ללא סימפטומים".
ציר הזמן: כך לא נבלמה ההתפרצות
31 בדצמבר 2019: סין דיווחה על הנגיף לארגון הבריאות העולמי
6 בינואר: פורסמה אזהרת מסע לווהאן, סין
15 בינואר: התגלה המקרה הראשון בארה"ב: גבר שחזר בטיסה מווהאן
17 בינואר: ארגון הבריאות העולמי פרסם נוהל לייצור ערכות לבדיקת קורונה. המרכז למניעת התפשטות מחלות בארה"ב החליט לפתח ערכות משלו ולא להשתמש באלו של ארגון הבריאות העולמי
30 בינואר: ארגון הבריאות העולמי הכריז על מצב חירום עולמי. המרכז למניעת התפשטות מחלות אישר כי התגלו מקרים של הדבקה מאדם לאדם בתוך ארצות הברית
31 בינואר: ממשל טראמפ השעה כניסה לארה"ב לרוב הזרים שהיו בסין ב-14 הימים שקדמו לכך. בתוך כך דווח עד כ-12 אלף מקרים ברחבי העולם
5 בפברואר: המרכז למניעת התפשטות מחלות החל לשלוח את ערכות הבדיקה למדינות שונות בארה"ב ולגופי בריאות מקומיים
8 בפברואר: מתקבלים דיווחים על תקלות בערכות הבדיקה שפותחו בארה"ב
24 בפברואר: טראמפ מצייץ בטוויטר כי "הנגיף נמצא במידה רבה תחת שליטה בארצות הברית. אנחנו בקשר עם כולם וכל המדינות הרלוונטיות. המרכז למניעת התפשטות מחלות וארגון הבריאות העולמי עובדים בצורה קשה וחכמה. הבורסה מתחילה להיראות טוב עבורי"
25 בפברואר: מדינת וושינגטון מדווחת על מקרה המוות הראשון בארצות הברית. ברחבי העולם דווחו כבר כ-86 אלף מקרים
9 במרץ: טראמפ הפחית בחשיבות הנגיף וצייץ "בשנה שעברה מתו 37 אלף אמריקנים מהשפעת, ובכל שנה הנתון הוא בין 27 אלף ל-70 אלף. שום דבר לא סגור, החיים והכלכלה נמשכים. ברגע הזה יש 546 מקרים של קורונה ו-22 מקרי מוות. תחשבו על זה!". בעולם דווחו כ-114 אלף מקרים
13 במרץ: טראמפ מכריז על מצב חירום בין-לאומי ומקצה כ-50 מיליארד דולרים בכספים פדרליים למדינות ולשטחים הטריטוריאליים
15 במרץ: 33 מדינות סוגרות בתי ספר ציבוריים, בהם גם מערכת החינוך הגדולה במדינה – בעיר ניו יורק
15 במרץ: טראמפ מייעץ לאמריקנים להיכנס לבידוד עצמי של 15 יום
19 במרץ: טראמפ חתם על צו חירום של חבילת הקלות, שמאפשר בדיקות בחינם וחופשת מחלה בתשלום
23 במרץ: תשע מדינות מורות לתושבים על צו הישארות בבתים
26 במרץ: ארה"ב הופכת למובילה בעולם במקרי הקורונה. 12 מדינות נוספות מורות לתושבים להישאר בבתים
29 במרץ: טראמפ מאריך את הנחיות הריחוק החברתי עד ל-30 באפריל
30 במרץ: תשע מדינות נוספות מורות על הישארות בבתים – 30 סך הכול. מושלים רבים עדיין מתלוננים על מחסור בבדיקות
31 במרץ: טראמפ מזהיר מפני "בין מאה אלף ל-240 אלף מקרי מוות"
6 באפריל: 12 מדינות נוספות מנחות תושבים להישאר בבתים