בעקבות חשיפת הדוח האמריקני אתמול (שני), לפיו ממשלת סין הסתירה מידע לגבי התפשטות הקורונה כדי לאגור ציוד רפואי, בדקנו האם ניתן יהיה לתבוע את הסינים על הסתרת מידע או לנקוט הליכים כלשהם כנגדה. בשיחה שקיימנו עם מומחה למשפט בין-לאומי מהאוניברסיטה העברית הוא מסביר כי הסיכויים נמוכים מאוד ויש רק דרך אחת להתכנות מהלך נגד סין - דרך ארגון הבריאות העולמי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשבועות האחרונים הגבירו האמריקנים את המתקפה על סין וחזרו וטענו כי לא רק שהיא מקור התפרצות המגפה שגבתה את חייהם של רבע מיליון בני אדם, היא גם הסתירה מידע שיכל לעזור למדינות רבות להתמודד עם המצב. הדוח שנחשף מגביר את הלחצים העולמיים על סין ומצטרף לדיווחים אודות מעבדה סודית בוואהן, מוקד ההתפרצות, משם ייתכן שדלף הנגיף בטעות.
"אין אפשרות לתבוע את הסינים על הסתרת מידע במהלך המגפה", מצהיר בפנינו פרופסור רובי סייבל מהחוג למשפטים - משפט בין-לאומי באוניברסיטה העברית. "העיקרון הוא שמדינות כפופות לשיפוט בין-לאומי רק באותם רגעים שהם הסכימו. הסינים הם צד לאמנה של בית הדין בהאג, אבל צריכים לתת הסכמה במפורש לדיון בעניין ולדעתי לא יסכימו".
יש אפשרות אחרת לנקוט נגד הסינים הליכים?
"סין היא צד לאמנה גם של ארגון הסחר העולמי ושם אפשר להביא אותה לבוררות, אבל עניין הקורונה הוא לא עניין מסחרי בעיקרו ולא נכנס שם. לארגון הבריאות העולמי יש סמכות להקים ועדות חקירה לבקשת מדינה שתפנה אליו".
לועדה של ארגון הבריאות יהיו סמכויות?
"אין לוועדה הזו יכולת אכיפה. הם יכולים לחקור את העניין ולפרסם את המסקנות שלהם לגבי ההתנהלות של סין".
יש היתכנות לאיזה מהלך נגד סין?
"בבית המשפט הבין-לאומי בהאג אין סיכוי. לארגון הסחר אין סמכות. לארגון הבריאות העולמי יש סמכות להקמת ועדת חקירה - השאלה אם מדינה תגיש בקשה. השאלה איזו מדינה יש לה אינטרס להתנגש שם עם סין. אם טראמפ רוצה לעשות את זה, זו האפשרות היחידה שלו".
לנשיא ארה"ב טראמפ יש גם לא מעט טענות נגד ארגון הבריאות העולמי, ניתן לתבוע אותו?
"לא, ארגון הבריאות העולמי הוא ארגון ריבוני ואין לו מנגנון ביקורת".
אם כן, למרות הלחצים הכבדים, ההאשמות וגם מזימות הסתר הרבות שסובבות סביב הרפובליקה הענקית, הסיכוי שהיא תיתן דין וחשבון אודות המגפה ששיתקה את העולם - הם קטנים עד כדי אפסיים.