השלב הבא במלחמה שאינה נגמרת? רצף חריג של חילופי אש בין צבאות סדירים התפתח בשבועות האחרונים באזור צפון סוריה - ראשית, היו אלה צבאות טורקיה וסוריה, שתקפו זה את זה פעמיים לפחות במחוז אידליב, על רקע ניסיונות ההשתלטות של אסד על מעוזי המורדים - בהם מוצבים גם כוחות טורקיים. בנוסף, ביום רביעי האחרון, חמושים מצבא אסד פתחו באש על כוח אמריקני שסייר בגזרה. אירועים אלו מסמנים את תחילתו של שלב חדש במלחמה הארוכה בסוריה - שלב שעלול להיות נפיץ ומסוכן מכל מה שקדם לו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בתקרית בין צבא טורקיה וסוריה נרשמו בשני הצדדים מספר הרוגים, ואיומי ההסלמה בין המדינות שהגיעו לאחר הירי הלכו והחריפו. נראה שניסיונותיו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לתווך בין ארדואן לבין אסד ולמנוע עימות ישיר - כשלו.
ארה"ב, לעומת זאת, אמנם הסיגה חלק ניכר מכוחותיה באזור בסתיו האחרון, אך טרם ביצעה נסיגה מלאה. עם הגעת הכוח האמריקני למחסום שהציב צבא אסד סמוך לעיר הכורדית קאמישלי, נפתחה לעברו אש ובמקום התפתח קרב יריות. בסיום התקרית דווח על חייל אמריקאי פצוע קל והרוג סורי. לאחר חילופי האש מיהרו למקום כוחות רוסים לצורך הפגת המתיחות ו'הפרדת כוחות'. אך תמונה זו - המציגה כביכול מפגש תיאום סורי-רוסי-אמריקני בשלהי התקרית - היא לא יותר מאחיזת עיניים.
צפון סוריה הוא כיום אזור רווי מתחים ואינטרסים מתנגשים בין הצבאות הפעילים במדינה: צבא אסד, צבא רוסיה, צבא טורקיה, צבא ארצות הברית - וגם כוחות אירניים, המקווים להשיג אחיזה באזור אסטרטגי זה החולש על ציר התנועה היבשתי בין עירק לים התיכון. אין באזור הבנות דיפלומטיות קשיחות או הסדרים צבאיים בעלי תוקף, שיוכלו למנוע הישנות של תקריות צבאיות, כמו אלה שהתפתחו בימים האחרונים.
הצבאות באזור צפון סוריה עלולים להיקלע לעימות רחב יותר
בהיעדר היררכיה שלטונית סורית וללא נוכחות פיזית של משטר אסד בחלק ניכר מרצועת הגבול הצפונית, רוסיה משתדלת למלא את החלל ובעיקר למנוע התנגשות בין שני הניצים - אסד וארדואן. זאת, לפחות עד להשלמת המבצע למיגור כיסי ההתנגדות למשטר הסורי, שהפכו מבצר לארגוני טרור דוגמת אל-קאעדה.
אולם, התקדמות המבצע מעוררת התנגדות מצדו של ארדואן, המעוניין לשמור על נוכחות ולהשיג מנופי השפעה על הסדר העתידי שייכון במדינה עם סיום מלחמת האזרחים. נשיא טורקיה שואף גם להדוף בחזרה את מיליוני הפליטים שנמלטו למדינתו במהלך מלחמת האזרחים, וודאי לא לקלוט מאות אלפי פליטים נוספים, שכבר נמלטו מאזורי הלחימה.
אזור צפון סוריה צפוי להמשיך להוות מוקד של מאבקי השפעה והתנגשויות צבאיות בינלאומיות. כעת, בשונה משנות השיא של מלחמת האזרחים, הסכנה הגדולה ביותר האורבת לביטחון וליציבות בגבול סוריה-טורקיה אינה החרפת הלחימה בין משטר אסד לארגוני המורדים או ארגוני הטרור השוהים שם.
מה שעלול להוביל להתלקחות גדולה בצפון סוריה הוא חוסר התיאום ואף הסכסוך המחריף בין מדינות ששמו להן למטרה לסמן זו לזו "קווים אדומים" ולא להגיע לפשרה בענייני הביטחון שהן שואפות לקדם, באמצעות מעורבותן הצבאית בצפון סוריה.
בעשותן כך, סוריה, טורקיה וכן רוסיה, ארצות הברית ואירן, עלולות להיקלע לתקריות צבאיות נוספות ואף לעימות רחב יותר בהיקפו ממה שנראה עד כה - הגם שאף אחת מהן אינה חותרת לכך בכל כוחה. רוסיה אמנם מנסה לתחזק מנגנונים למניעת חיכוכים, אך מסעות הדילוגים של פוטין ושליחיו באזור אינם מניבים תוצאות ממשיות עד כה. בסופו של דבר, רב השיח של רוסיה עם טורקיה ואירן, שאמור היה להתוות מערכת של הבנות בין הצדדים בסוריה, רק חידד את המחלוקות הרבות ולמעשה הניח את הקרקע להתנגשות בינלאומית.