ממשלות לא יוכלו לגרש פליטים שנאלצו להימלט מבתיהם כתוצאה ממשבר האקלים – כך הכריז היום (שלישי) לראשונה ארגון האו"ם בפסק דין תקדימי. ההחלטה מייצגת הכרה ראשונה במונח "פליטי אקלים", עקב העובדה שאמנת הפליטים של האו"ם לא הכירה עד כה באנשים שנאלצו לברוח מביתם בנסיבות אלה כפליטים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההחלטה התקבלה במסגרת דיון בתיק של תושב קיריבאטי, מדינת איים באוקיינוס השקט, שביקש לקבל מקלט בניו זילנד לפני שבע שנים בטענה שחייו וחיי משפחתו נמצאים בסכנה עקב עליית גובה פני המים במדינתו. באו"ם פסקו נגד אותו תושב בטענה שחייו אינם בסכנה מיידית, אך יחד עם זאת הבהירו שממשלות שבוחרות לגרש אנשים בסכנה עלולות להפר בכך זכויות אדם.
שינויי האקלים בעולם, שכוללים בצורות קשות ועלייה של מפלס המים בים, צפויים לאלץ עשרות מיליוני אנשים לעזוב את ביתם בשנים הקרובות. מחקר שפורסם ב-2018 על ידי הבנק העולמי מצא כי 143 מיליון בני אדם ברחבי דרום אסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית נמצאים בסכנה להפוך לפליטי אקלים.
הפעילה הסביבתית גרטה תונברג התייחסה למשבר האקלים ולמאבקה בהתחממות הגלובלית בפורום הכלכלה העולמי בדאבוס. "אנחנו נלחמים למען הסביבה והאקלים", אמרה הנערה השוודית. "אך אם נבחן את המצב בפרספקיטבה רחבה, נראה כי דבר לא נעשה בנידון. נדרשת עוד עבודה רבה, זו רק ההתחלה".
בהמשך דבריה התייחסה תונברג לקמפיין המחאה שיזמה, שכלל השבתת בתי ספר ברחבי העולם, והודתה כי לא הוביל לשינוי גדול עד כה. "יש הבדל בין יצירת מודעות לבין הובלה למעשים", הסבירה. "שומעים אותי כל הזמן, אך המדע וקולם של אנשים צעירים אינו במרכז השיח".