אירן תתווסף ל"רשימה השחורה" של כוח המשימה הבין-לאומי למאבק בהלבנת הון ומימון טרור (FATF), גוף בין-ממשלתי מוביל שהוקם ב-1989 על-ידי מדינות ה-G7. הארגון פרסם היום (שישי) הצהרה פומבית שכוללת גם קריאה למדינות העולם להטיל על אירן סנקציות כלכליות אפקטיביות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לדברי הארגון, ההחלטה תקבלה לאחר שאירן נמנעה מאימוץ האמנות הבין-לאומיות בתחום מימון הטרור. על כן הוחלט בצעד חריג להעביר את הרפובליקה האסלאמית ל"רשימה השחורה", שמשמעותה: קריאה לכל מדינות העולם לנקוט בצעדי מנע-פיננסיים ואפקטיביים, כל זאת "על מנת להגן על הכלכלה העולמית מפני סיכוני מימון הטרור והלבנת ההון הנובעים מהמשטר האירני".
יש לציין כי ברשימה השחורה הזאת נכללת כעת רק צפון קוריאה, וההחלטה הנוכחית תציב את אירן במעמד דומה לזה של המדינה המסוגרת בעולם מבחינת הכלכלה העולמית.
ראש הבנק הלאומי של אירן הגיב להחלטה בביטול והבטיח, בהודעה לתקשורת, כי להחלטה לא תהיה השפעה על היקף הסחר או על שער המטבע באירן. "מדובר בהחלטה פוליטית ולא מקצועית, זה לא ישפיע על היציבות שלנו", מסר.
החלטת הארגון מגיעה לאחר מגעים של מספר שנים בין הארגון לאירן. ב-2016 התחייבה טהרן לפעול לשיפור משטר איסור הלבנת ההון ומימון הטרור שלה, ובשל כך הושעתה מהרשימה השחורה של הארגון. אלא שאירן לא עמדה בהתחייבויותיה אלו, גם לאחר מספר ארכות שניתנו לה. לפיכך, החל הארגון בחודשים האחרונים בהליך מדורג של החזרת סנקציות פיננסיות – ולאחר שגם אלו לא גרמו לה לשנות דרכה - הודיע כעת על ביטול ההשעיה והכללתה של אירן ל"רשימה השחורה".
משמעות המהלך היא שלמעלה מ-200 מדינות וטריטוריות, שמצייתות לכללי הארגון, תידרשנה להחיל מעתה סנקציות פיננסיות אפקטיביות על אירן כאמצעי מנע (Counter Measures), וזאת בנוסף למתן הוראות לגופים בסקטור הפיננסי להחיל פיקוח מוגבר על מוסדות פיננסים אירניים שפועלים מולם.
החלטות הארגון מתקבלות בקונצנזוס, וקבלת ההחלטה החמורה כלפי אירן מדגישה את ההכרה העולמית בכך שהמשטר האירני, שאינו עומד בדרישות הבינלאומיות, מהווה סכנה לכלכלה העולמית.
במסגרת המליאה הוחלט גם על הכנסת מדינות נוספות ל"רשימה האפורה", של המדינות שאינן מקיימות בצורה הולמת את כללי הארגון, ובהן: אלבניה, ברבדוס, ג'מייקה, מאוריציוס, מיאנמר, ניקרגואה ואוגנדה. טרינידד וטובגו הוסרה מרשימה זו. כמו כן, נדונו דוחות הביקורת על דרום-קוריאה ועל איחוד האמירויות.
"החלטה חשובה ואמיצה"
בנוסף, פרסם הארגון לכל מדינות שחברות בו עדכון מודיעיני מסווג בדבר דרכי המימון של ארגוני הטרור דאע"ש ואל-קעידה, שבו נכלל גם מידע שהעבירה המשלחת הישראלית. מליאת הארגון אישרה לפרסום מדריך בנושא טכנולוגיות לזיהוי דיגיטלי, לאחר דיונים מקיפים שהתקיימו בנושא, לרבות התייעצות עם הסקטור הפרטי.
החלטות אלו ונוספות התקבלו במסגרת כינוס המליאה שקיים השבוע בפריז ארגון ה-FATF, כוח המשימה הבין-ללאומי שמוביל את המאבק העולמי בהלבנת הון ובמימון טרור. זהו כוח משימה שמונה 37 מדינות חברות בלבד (ושני ארגונים רב-מדינתיים), לרבות ישראל שהתקבלה כחברה מלאה בארגון חשוב ומשפיע זה לפני כשנה.
את המשלחת הישראלית לארגון מובילים נציגי הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים, בראשות ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור וראש המשלחת הישראלית ל-FATF.
"אנו גאים לקחת חלק בפעילותו החשובה והמשמעותית של ארגון חשוב זה, אשר משמש כשומר הסף של הכלכלה העולמית ופועל בנחישות רבה בנושא, תוך הוקעת מדינות שאינן מקיימות התנאים הנדרשים ואינן מתקנות הליקויים באופן הולם", מסרה ד"ר ווגמן-רטנר. "החלטת ארגון היום לקרוא למדינות העולם להטלת סנקציות כלכליות אפקטיביות על אירן מהווה החלטה חשובה ואמיצה, הממחישה את מקצועיות הארגון ונחישותו להיאבק בסיכוני מימון טרור עולמיים. אני מודה לצוות הרשות המסור, ומרכז פעילות המשלחת ראש האגף הבינ"ל ברשות עו"ד אלעד וידר, על תרומתם המשמעותית לפעילותה המקצועית המעולה של ישראל בארגון, אשר זוכה להערכה מקצועית בינלאומית רבה".