מאז השתלט הטאליבן על קאבול, בירת אפגניסטן, הבטיחו מנהיגיו לשמור על זכויות האדם במדינה - אלא שבמציאות הם החלו מיד לרמוס את זכויותיהן של הנשים האפגניות שנאלצו להתרגל למציאות חדשה. ארגון הטרור המוסלמי הסוני, שפתח במסע כיבוש מחודש שבמהלכו הצליח לכבוש את כל ערי המדינה, שב להנהיג במדינה משטר הלכה איסלאמי נוקשה. אחרי העדויות על נשים שירדו למחתרת מחשש לנישואין בכפייה, הטאליבאן אסר על נשים להיכנס בשערי אוניברסיטת קאבול, סגר את המשרד לענייני נשים ופתח במקומו משטרת מוסר אכזרית.
ההנהלה החדשה של אוניברסיטת קאבול החמירה אתמול את ההגבלות על נשים והודיעה כי תאסור על סטודנטיות להיכנס למוסד ללא הגבלות זמן, הן כמרצות והן כסטודנטיות. "כל עוד האוניברסיטה לא מספקת סביבה איסלאמית אמיתית לכולם, נשים לא יורשו להגיע לאוניברסיטאות או לעבוד", צייץ בחשבון הטוויטר נשיא אוניברסיטת קאבול. "האיסלאם קודם לכל".
המדיניות האוניברסיטאית החדשה מזכירה את זו של הטאליבאן בימי שלטונו הקודם באפגניסטן, בשנים 2001-1996. אז אכף השלטון פרשנות מחמירה ואכזרית של חוקי השריעה, והטיל הגבלות איומות על נשים. בין השאר הוא מנע מהן לצאת ללמוד ולעבוד והתיר להן לצאת מהבית רק בליווי קרוב משפחה גבר. נשים שהתנגדו או הואשמו בניאוף הוצאו לעיתים להורג ונסקלו באבנים.
חלק מאנשי הצוות באוניברסיטה, שהתרגלו לחופש יחסי בשני העשורים האחרונים, הביעו התנגדות לגזרות החדשות והטילו ספק ברעיון שלטאליבאן יש מונופול על הגדרת האמונה האיסלאמית. "במקום הקדוש הזה לא היה שום דבר לא איסלאמי", אמרה ל"ניו יורק טיימס" אחת המרצות שביקשה לשמור על אנונימיות. "אוניברסיטת קאבול היא הבית של מדינת אפגניסטן".
"אין תקווה, הכול נהרס"
בימים שלאחר השתלטות הטאליבאן על אפגניסטן טענו פקידים שהשלטון החדש יהיה טוב יותר לנשים, ושהן יורשו ללמוד, לעבוד ואף להיות חלק מהממשלה. אבל כל זה לא קרה. מנהיגי הטאליבאן מינו לאחרונה קבינט שמורכב כולו מגברים והממשלה החדשה אסרה על נשים לחזור למקום העבודה, אם כי גורמים רשמיים הגדירו זאת כהגבלה זמנית.
לפני כשבועיים החליף הטאליבאן את נשיא אוניברסיטת קאבול, המכללה המובילה במדינה, ומינה לתפקיד את מוחמד אשרף גהיראט, חסיד של התנועה בן 34 שכינה בעבר את בתי הספר במדינה "מרכזי זנות". זו הייתה מכה חמורה נוספת להשכלה הגבוהה האפגנית שקיבלה במשך שנים סיוע חיצוני של מאות מיליוני דולרים, אך התערערה מאז חזרת הטאליבאן לשלטון.
"אין תקווה, המוסדות להשכלה גבוהה קורסים", אמר חמיד אובאידי, דובר המשרד להשכלה גבוהה לשעבר, שהיה גם מרצה בבית הספר לעיתונות באוניברסיטת קאבול. "הכול נהרס". עשרות אלפי סטודנטים באוניברסיטה הציבורית נשארים בבית כי בתי הספר שלהם סגורים. האוניברסיטה האמריקנית באפגניסטן, שבה השקיעה ארה"ב יותר מ-100 מיליון דולר, ננטשה כליל והטאליבאן השתלט עליה.
פרופסורים ומרצים מרחבי הארץ, שרבים מהם התחנכו מעבר לים, נטשו את תפקידיהם מחשש לתקנות מחמירות יותר של הטאליבאן. בעקבות כך, מינתה הממשלה ממנתה טהרנים דתיים, רבים מהם בעלי ניסיון אקדמי מינימלי, לעמוד בראש המוסדות.
המשרד לענייני נשים הפך ל"משטרת מוסר"
כשהטאליבאן השתלט על אפגניסטן בחודש שעבר, הבטיחו מנהיגיו לכבד את זכויות הנשים. אבל בשבועות שחלפו מאז, הקבוצה עשתה מעט מאוד כדי להפיג את החששות שהיא שוב תמנע מנשים לקחת חלק בחיים הציבוריים והפוליטיים. מרגע שכבש את השלטון, סימן הטאליאבן את המשרד לענייני נשים בקאבול ובצעד מבשר רעות הפך אותו למפקדה של "משטרת המוסר" האכזרית של הארגון.
פעילות זכויות נשים אפגניות אמרו כי ביטול המשרד מסמל את הקץ להשתתפותן של נשים בממשלה ב-20 השנים האחרונות, שהדגישו את תרומתו של המשרד מאז הוקם ב-2001 לקידום זכויות נשים באמצעות חוקים ושינוי מדיניות. "בזמנו, הקמת המשרד נחשבה לניצחון", אמר בהאר ג'לאלי, היסטוריונית שייסדה את החוג ללימודי מגדר באוניברסיטה האמריקנית באפגניסטן. כיום היא מתגוררת בארה"ב. "זה היה כמו שחר של יום חדש".
עאיישה, עיתונאית ומגישת חדשות ותוכניות אירוח פוליטיות מאפגניסטן, סיפרה לאחר השתלטות הטאליאבן על המציאות החדשה-ישנה במדינה: "לא עשינו שום דבר שמגיע לנו גורל כזה. במשך שנים רבות פעלתי להשמיע את קולן של הנשים האפגניות - אך כעת זהותנו נהרסת", אמרה. "במהלך 24 השעות האחרונות חיינו השתנו, אנחנו סגורים בבתים, יכולים למות בכל רגע. כל מה שהשגתי בחיי ירד לטמיון. מסביבנו שקט רווי בפחד מהטאליבאן שמקיף אותנו".
כמו עאיישה העיתונאית, נשים רבות נוספות במדינה, ביניהן נשות עסקים ונשים משכילות, ירדו למחתרת. אשת תקשורת אחרת, המזוהה בשם פרייבה, תיארה את הרגע שבו שמעה שאנשי הטאליבאן נכנסים לשערי קאבול הבירה. "הייתי מחוץ לבית, קיבלתי טלפון מאחי שאמר 'איפה את? את חייבת ללכת הביתה עכשיו'. זה היה מאוד מפחיד. אי אפשר לדמיין את האנשים, העיניים והפנים".