מגפת הקורונה היא כבר מזמן לא רק משבר בריאותי חוצה גבולות. לרבים ברור היום שכאשר היא תחלוף, תהייה זאת הכלכלה העולמית שתצטרך אמצעי הנשמה. מדינות רבות ברחבי העולם ככלל ובאירופה בפרט נכנסו להסגר, המפעלים נעולים, מגזרים שלמים משותקים, ומספר המובטלים עולה מיום ליום.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יש מי שכבר מדבר במונחים של משבר כלכלי גדול יותר מזה של 2008. מנהיגים רבים שמובילים את הכלכלות הגדולות והיציבות בעולם מובילים צעדים יוצאי דופן; תכניות חילוץ הכוללות השקעה ממשלתית רחבה, הפחתה במיסים ואף העברת תשלום ישירות לאזרחים.
באירופה דווקא ממשלות ימין, כאלו שבימים כתיקונם מעודדות צמצום של ההוצאה הממשלתית, מובילות קו ברור שכרגע שונה מאוד מישראל. לאחר שהבינו שכאשר חוסר הוודאות משתולל – חשוב לכל הפחות לדאוג לרווחת האזרחים.
כך למשל פועלת בריטניה, שתסייע בתשלום משכורתו של כל אדם בממלכה המאוחדת, שעלול לאבד את משרתו בגלל הנגיף. כך בישר היום שר האוצר שלה רישי סונאק: "אני יכול להכריז שלראשונה בתולדותינו, עובדים בכל רחבי הממלכה המאוחדת יכולים לשמור על מקומות העבודה. גם אם המעסיק שלהם לא מסוגל לשלם להם – ישתכרו בסכום שהוא לפחות 80% ממשכורתם".
"הממשלה עושה ככל יכולתה כדי לרכך את הפגיעה בכלכלה", אמרה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. "מעל הכל - לשמור על העבודה". מיד אחרי דבריה, הודיעה שנכנסה לבידוד – אחרי שהרופא האישי שלה, שנתן לה חיסון, אובחן כחולה קורונה. נכון לעכשיו, מצבה טוב. גם נשיא צרפת עמנואל מקרון הזהיר: "למשבר הבריאותי הזה, שהוא חסר תקדים, יהיו השלכות חמורות – אנושיות, חברתיות וכלכליות".
מדוע קיים פער גדול כל כך באחוזי התמותה באירופה? פרופסור ברבש מסביר
אם נבחן את המקרה של גרמניה, נראה ששיעורי התמותה שם עומדים על 55 בני אדם כבר חודש שלם – מאז שהנגיף התגלה במדינה. לעומת זאת, אחוזי התמותה באיטליה גבוהים יותר מכל מקום אחר – 7.9%. למה בעצם הפער הגדול ביניהן, שתי מדינות אירופאיות, עם מערכות בריאות מודרניות ומשוכללות?
האמת היא שיש כל מיני השערות, אנחנו לא באמת יודעים בוודאות. ההשערה הראשונה היא שייתכן שגרמניה מגלה הרבה יותר מקרים, כיוון שהיא עושה הרבה יותר בדיקות באוכלוסייה - כך מספר המתים נמוך יותר בחישוב יחסי. בנוסף, כנראה שיש פער בגילאי החולים בין גרמניה לאיטליה, בעוד צפון איטליה הוא אזור זקן יחסית. באיטליה יש גם אוכלוסייה צעירה שגרה עם ההורים, שמדבקת ומדביקה.
נתון מעניין נוסף בהקשר הזה הוא מספר המיטות לטיפול נמרץ בהשוואה בין המדינות – כמה מיטות יש ל-100 אלף תושבים? בגרמניה יש 33 מיטות, בבריטניה 6.6 באיטליה 12.5 ובישראל 14 – ואם לוקחים את המיטות לטיפול מוגבר אנחנו עומדים על 20 מיטות לכל 100 אלף איש. ייתכן שהפער במיטות משליך ישירות על שיעורי התמותה, כי אין מספיק מיטות לטפל במי שמגיע למצב הקשה יותר – מה שאומר שבריטניה בדרך לקטסטרופה.