בעישון הסיגריה הראשונה - הריח נוראי, הראש מרגיש סחרחורת והטעם מגעיל. למרות זאת, מיד אחר כך רבים יתמכרו והדרך לסיגריה הבאה כבר סלולה. מחקר חדש בקנדה מציג את הפתרון בדיוק להתמכרות הזו ועשוי להביא לפריצת דרך ולסייע לרבים בעולם להיגמל מסיגריות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מאיר בוחניק שנגמל מעישון מספר כיצד התמכר: "זה קשור לחבר'ה, אתה רואה חבר מעשן אתה הולך איתו. מעשן. בהתחלה, נעים לא נעים. אחר כך מתרגלים". גם דוד כדיר מספר על אותה החוויה: "אתה נרקומן. אתה צריך את זה. אתה קם בבוקר אתה צריך את זה. ואם אין לך אתה תלך לכל המקומות של המעשנים כדי לקחת סיגריה".
טרין גרידר, אחת מעורכות המחקר מאוניבריסטת טורונטו הסבירה על המחקר: "הסתכלנו על אזור ספציפי במוח ומצאנו שיש שני סוגים של תאי מוח. כמו כן, גילינו שישנן שתי אוכלוסיות שונות של נוירונים, תאי מוח, שאם מגרים אחד מהם מול האחרים – ניתן לגרום לניקוטין לעורר סיפוק או תחושת גועל".
גרידר ממשיכה: "הרעיון הוא שנוכל לפתח טיפול חדש שאם יעשו אותו, העישון יגרום להם לתחושה של גועל. אחרי הטיפול הזה ירגישו גועל רק מהמחשבה על עישון". החוקרים בקנדה גילו שהניקוטין משפיע גם על אוכלסיית תאים אחרת שמפרישה חומר אחר שנקרא GABA והוא שאחראי לתחושת הסלידה הגועל.
הניקוטין שבסיגריות בעצם גורם לשחרור במוח של חומר שנקרא דופמין שיחד עם חומרים נוספים גורמים לאותה תחושת של הנאה שמובילה בסוף להתמכרות. ד"ר עידית תמיר, מנתחת בכירה במחלקה לנוירוכירורגיה בביה"ח בילינסון הסבירה: "אם אנחנו עושים משהו שגורם לנו לתחושה טובה – אנחנו רוצים לעשות אותו שוב ושוב".
על פי נתוני הלמס משנת 2017 - בישראל ישנם כמיליון ומאתים אלף מעשנים. כמעט 60% מהם מנסים או ניסו להפסיק לעשן. רק 20% מבני 20 ומעלה העידו שהצליחו. המחקר בקנדה שעשוי לסייע להצליח לאלו שמנסים להיגמל, נעשה בינתיים רק על עכברים והשלב הבא למצוא את הטיפול שישפיע גם עלינו בני אדם, אם באמצעות תרופה או אפילו השתלת אלקטרודה במוח.