החברה הקנדית Medicago הודיעה ביום חמישי האחרון כי הצליחה לפתח חיסון לקורונה - 20 ימים בלבד לאחר שקיבלה לידיה את הרצף הגנטי של הנגיף. כעת, בריאיון מיוחד ל-N12, סגנית נשיא החברה לענייני מדע ורפואה חושפת כי כבר בשבועות הקרובים תחל החברה בניסויים בבעלי חיים וכי בקיץ הקרוב היא מקווה להתחיל ניסויים בבני אדם. המשמעות היא שלפני החורף הבא - כבר תוכל לייצר מספר רב של מנות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"שאלת הזמן תלויה בתוצאות הניסוי הראשון וברגולטור", אמרה סגנית הנשיא, נטלי לנדרי. "יש לנו מידע רב שהטכנולוגיה שלנו יעילה ובטוחה ושני מתקנים שיכולים לייצר מיליוני מנות חיסון מדי חודש. ברגע שנקבל אישור אנחנו יכולים להתחיל לייצר מנות מהר, תוך 90 יום".
בריאיון שנתן מנכ"ל החברה ברוס קלארק לאתר Defense One בשבוע שעבר, טען כי החיסון יכול להיות זמין לציבור הרחב כבר בחודש נובמבר הקרוב. על אף שלנדרי מסכימה שלחברה יש את היכולת, היא מבקשת מעט לצנן את ההתלהבות. "צריך לעבור את כל הניסויים הקליניים", היא הזכירה. "במסלול הטוב ביותר שנוצר עבור מגפת האבולה זה לקח 18 חודשים, כלומר עד נובמבר הבא ולא הקרוב".
מה שפיתחה חברת Medicago הם למעשה חלקיקים דמויי וירוס הקורונה, המיוצרים בצמחים. הם אומנם מפעילים את מערכת החיסון כשמוחדרים לגוף ומחסנים אותה כנגד הווירוס, אך לטענת החברה הם בטוחים ואינם יכולים לחולל את המחלה.
"הרבה קבוצות בעולם עובדות עכשיו על חיסון", אמרה לנדרי, והסבירה את היתרון היחסי לדעתה של החברה. "יש שיטות שיכולות אולי להיות מהירות יותר אבל אין להם מספיק מידע קליני שהן יעילות ובטוחות, לנו יש הרבה מידע כזה. חיסונים באמצעות השיטות הידועות כבטוחות ויעילות, שימוש בנגיף מומת וייצור באמצעות ביצים, צפויים לצוץ בשבועות הקרובים, אלא שהייצור שם הוא איטי יותר".
בחברה הקנדית כבר ניסו את השיטה החדשנית על לא מעט וירוסים. "עשינו את זה עם נגיף H1N1 (שפעת החזירים שהתפרצה במקסיקו ב-2009) ועם האבולה", הסבירה לנדרי, "אבל אז לא היה לנו מספיק מידע קליני. היום אנחנו עומדים לפני רישיון מסחרי לחיסול לשפעת עונתית בקנדה. יש לנו מידע שתומך בזה ברמה של שלב שלוש, ניסויים בבני אדם - ואנחנו בדיון על זה מול ה-FDA".
החוקרים עדיין לא יודעים הרבה על וירוס הקורונה, גם לנדרי שחוקרת אותו מקרוב ומשוחחת עם מומחים מרחבי העולם לא יודעת עדיין להגיד אם ומתי המגפה צפויה לדעוך. "הווירוס מתפשט באופן מעניין במדינות שבהן זה עכשיו קיץ כמו אוסטרליה דרום אמריקה", היא אומרת, "נראה שהווירוס לא מוגבל לטמפרטורה מסוימת. זה יכול לרדת ולהיעלם, היו מקרים כאלו בעבר, אבל אף אחד לא יודע. לכן, הניסיון הוא למנוע הדבקות מאדם לאדם".
"זה מצופה מטכנולוגיה כמו שלנו, שיכולה לייצר מנות במהירות להתגייס לסייע במגפה כזאת", הוסיפה לנדרי. "לא צריך עוד הדגמה אלא להוכיח בלי וזה מה שאנחנו עושים עכשיו. לא יכולנו לא לתת לזה סיכוי, הממשלה שלנו מצפה מאיתנו להשתתף במאמץ".