מבצע מודיעיני רחב היקף של ה-CIA האמריקני כלל האזנה ויירוט של מסרים רגישים ביותר של מדינות ברחבי העולם, ביניהן בעלות ברית של ארצות הברית, כך עולה מתחקיר שפורסם השבוע בוושינגטון בפוסט. לפי הדיווח, האמריקנים פרצו למערכות מידע מוצפנות במשך עשרות שנים באמצעות תוכנית מתוחכמת במיוחד: הקמת חברת אבטחת מידע, השתלת רכיב שמאפשר פריצה בקלות ומכירתה במסווה של תקשורת מוצפנת למדינות רבות ברחבי העולם. ישראל, אם תהיתם, "ידעה על המבצע וייתכן ועשתה שימוש במידע שנאסף במשך השנים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המבצע התקיים במשך יותר מחצי מאה. ממשלות בכל העולם שמו את מבטחם ב"חברה שוויצרית" שהפכה לשם דבר בתחום אבטחה וקידוד מסרים מוצפנים. המכשירים שרכשו אמורים היו לשמור על כל העברת המידע הסודית בין הממשלות למרגלים, כוחות צבא ודיפלומטים. כעת מסתבר, לפי תחקיר הוושינגטון פוסט, כי החברה הוקמה על ידי סוכנות המודיעין האמריקנית בזמן מלחמת העולם השנייה, במבצע סודי שככל הנראה השפיע רבות על ההיסטוריה.
החברה השוויצרית, שידועה בשם Crypto AG, פרצה לעולם במלחמת העולם השנייה כשהחלה לייצר לצבא האמריקני מכשירי קידוד מידע. תוך זמן קצר הפכה החברה למובילה בעולם בקידוד ואבטחת מידע. החברה ייצרה במשך עשורים, בין היתר, תוכנות וצ'יפים מתקדמים.
החברה הרוויחה מיליוני דולרים ממכירות של ציוד הצפנה ליותר מ-120 מדינות בחצי השני של המאה ה-20. בין הלקוחות המרכזיים: אירן, החונטות הצבאיות באמריקה הלטינית, הודו ופקיסטן, ארגנטינה, מדינות המפרץ, סוריה, לבנון, מצרים, ירדן, עירק, סעודיה, 12 מדינות אירופאיות ורוב מדינות אפריקה. אף אחת מהמדינות הללו לא ידעו שהחברה, Crypto AG, הייתה בבעלות סודית של ה-CIA כחלק ממבצע מסווג מאוד בשיתוף המודיעין של מערב גרמניה.
לפי מסמכי ה-CIA, לפחות ארבע מדינות ידעו על המבצע המסווג – ישראל, שבדיה, שוויץ ובריטניה. כולן ידעו על קיום המבצע ואף קיבלו מידע מודיעיני על ידי ארצות הברית ומערב גרמניה כחלק ממנו.
הוושינגטון פוסט טוען כי סוכנויות המודיעין של ארצות הברית ומערב גרמניה חיבלו במכשירי החברה כך שיוכלו לפרוץ בקלות את הקידוד הסודי בהן השתמשו המדינות כדי לשלוח מסרים מוצפנים. אותן סוכנויות מודיעין קיבלו מיליוני דולרים מהמדינות הקונות וחילקו אותו ביניהן. לאחר מכן גם שמו את ידן על הסודות הגדולים שעברו דרך המכשירים הללו במשך עשורים.
"פעולת המודיעין הגדולה של המאה"
המבצע סיפק לאמריקנים מידע ונעשה בו שימוש גם בשנת 1978 – במהלך פסגת קמפ-דיוויד בו השתתפו ראש הממשלה הישראלי מנחם בגין, נשיא מצרים אנואר סאדאת וכן הנשיא האמריקני ג'ימי קרטר. השלושה התכנסו כדי לקדם את התהליך המדיני והסכם השלום בין המדינות. לפי הדיווח בוושינגטון פוסט, הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי האזינה ויירטה מסרים שהעביר הנשיא המצרי סאדאת בחזרה לקהיר במהלך הפסגה. לא ברור לשם מה ומה נעשה עם המידע לאחר מכן.
המבצע המסווג, שנודע בתחילה בשם הקוד "טאורוס" ולאחר מכן כ"רוביקון", נחשב לאחד ממבצעי המודיעין הנועזים ביותר בהיסטוריה של ה-CIA וארצות הברית.
"זאת הייתה פעולת המודיעין הגדולה של המאה", נכתב בדוח מסווג של ה-CIA שנחשף בוושינגטון פוסט. "ממשלות זרות שילמו כסף רב שעבר לארצות הברית ומערב גרמניה בשביל היכולת להעמיד את הסודות הכי גדולים שלהן חשופים בפני שתיהן, וייתכן גם לכמה מדינות נוספות".
בין המקרים הנוספים בהן נעשה במידע שימוש: האמריקנים עקבו אחר המסרים שהעביר חומייני במהלך משבר שגרירות ארצות הברית ב-1979, העבירו מידע מודיעיני רגיש על הצבא הארגנטינאי לידי בריטניה במהלך מלחמת פוקלנד, גילו על ניסיונות חיסול שתכננו דיקטטורים בדרום אמריקני וכן הביאו לתפיסת טרוריסטים מלוב שהוציאו לפועל פיגוע טרור בברלין ב-1986.
לצערם של האמריקנים, הרוסים והסינים מעולם לא רכשו מוצרי Crypto AG במהלך המלחמה הקרה. עם זאת, ה-CIA הצליח להשיג מידע רב דרך מסרים שהועברו מהמדינות שהיו תחת מעקב למוסקבה ובייג'ינג.