ממשלת בריטניה יוזמת את הגדרת תנועת חמאס ארגון טרור, שהתמיכה בו עלולה להביא למאסר של עד עשר שנים. לפי דיווח באתר הגארדיאן הבריטי, כל תמיכה בארגון, הנפת דגלו או ארגון כנס עבורו צפויים להיחשב עבירה על החוק. העניין כפוף לעדכון החוק למאבק בטרור, שיעלה להצבעה בפרלמנט בשבוע הבא. שרת הפנים פריטי פאטל, שתכריז על המהלך היום, אמרה לכתבים שהוא יסייע בין היתר גם למאבק באנטישמיות.
פאטל אמרה לכתבים בוושינגטון: "הבנו שאי אפשר יותר להפריד בין הזרוע הצבאית למדינית של הארגון. זה מבוסס על מגוון רחב היקף, מידע וקשרים לטרור. החומרה של המעשים מדברת בעד עצמה". עד כה הגדירה בריטניה רק את הזרוע הצבאית של חמאס - גדודי עז א-דין אל-קסאם - כארגון טרור.
"חמאס הוא ארגון אנטישמי מיסודו", אמרה שרת הפנים הבריטית. "אנטישמיות היא רוע מתמשך שלעולם לא אסבול. יהודים מרגישים בדרך כלל לא בטוחים - בבית הספר, ברחובות, כשהם מתפללים, בבתיהם ובאינטרנט".
פאטל צפויה לומר בנאום בוושינגטון כי "לחמאס יש יכולות טרור משמעותיות, כולל גישה לנשק רב ומתוחכם, כמו גם מתקני אימון לטרור. הארגון מעורב באלימות ובפעולות טרור אלימות זה זמן רב. ההכרה הנוכחית בחמאס יוצרת הבחנה מלאכותית בין חלקים שונים בארגון וראוי לעדכן את ההכרה הזו. זה צעד חשוב בעיקר עבור הקהילה היהודית. אם נאפשר קיצוניות, נביא לשחיקה בביטחון".
פטאל תפרט את אמונתה שחופש לא יכול לבוא ללא ביטחון. "יש עוד משהו שאנחנו חולקים - רצון מתמשך להיות חופשי", היא צפויה לומר. "ובכן, חופש תלוי לחלוטין בביטחון. אני מאמינה שאי אפשר שאדם או מדינה יהיו גם חופשיים וגם לא בטוחים. אם תשאלו אותי אם אני יותר משווקת חופשית או עוסקת בחוק וסדר, אני אגיד שזו דיכוטומיה שקרית. שווקים חופשיים אינם קיימים במצב של טבע. הם יכולים להתקיים רק עם שלטון החוק. אי אפשר לקבל שווקים חופשיים וכלכלה משגשגת אם אנשים, רכוש ועסקים אינם מוגנים".
"מה שהקפיטליזם מייצג הוא חופש - המרחב ליצור, כושר ההמצאה - עצם הדבר שיריבינו מבקשים לערער. הם עושים זאת לא רק כדי להשיג יתרון כלכלי, אלא כדי לערער אותנו לחלוטין. אסור לנו לתת להם לעשות זאת. הדמוקרטיה גם לא יכולה לתפקד ללא ביטחון. מישהי לא יכולה להצביע בחופשיות אם היא מפחדת או אם הבחירות לא מתקיימות כחוק. דמוקרטיות קורסות בהיעדר ביטחון, ולאף אחד אין את החופש לשגשג אם הוא לא בטוח ומוגן".
פטאל תבהיר שהאיום המסורתי המבוסס על המדינה נמשך ותדגיש כי בריטניה תמיד תעמוד מול אלה שאינם עומדים באחריותם לסדר הבינלאומי כדי לשמור על ביטחון העם הבריטי. "אנחנו מכבדים את אזרחיה של כל מדינה אבל נגנה את כל השחקנים המדינתיים שעושים עוול מצדנו, ונעשה כל מה שצריך כדי לשמור על ארצנו בטוחה".
ראש הממשלה נפתלי בנט הודה לבריטים על החלטתם: "חמאס הוא ארגון טרור, פשוט כך. 'הזרוע המדינית' מאפשרת את הפעילות הצבאית שלו. אותם טרוריסטים - רק בחליפות. תודה וההערכה רבה לידידי בוריס ג'ונסון על המנהיגות בנושא".
רחלי ברץ-ריקס, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית, מסרה בתגובה להחלטת בריטניה: "מצג השווא כאילו הזרוע הפוליטית של חמאס שונה מהזרוע הצבאית מוטעה מיסודו, אבל בריטניה מבינה דבר שחשוב להדהד אותו בכל מקום - חמאס הוא לא רק ארגון טרור שרוצה להשמיד את מדינת ישראל אלא הוא רוצה לפגוע ביהדות עצמה. צריך להפנים שהאנטישמיות מתגברת כל הזמן ולארגוני הטרור שמנסים לפגוע ביהודים לא אכפת אם בדרך יפגעו גם אחרים. אם המדינות לא יאבקו באנטישמיות ביד חזקה לא רק היהודים יפגעו, אלא הן עצמן".
שב"כ, שלו מומחיות וניסיון רב מול חמאס, סיפק חומרים ומידע רב שסייע למשרד החוץ במהלך מול הבריטים. מעבר להעברת המידע שב"כ גם סייע בתדרוכים מול מקבלי החלטות בבריטניה. מדובר במהלך שיאפשר צעדי אכיפה יעילים יותר מול מאמצי ההתעצמות ובניין הכוח של חמאס, המתבצעים גם בבריטניה.
הקהילה היהודית בבריטניה ספגה בשנה האחרונה הפגנות רבות נגד ישראל, בין היתר על רקע מבצע "שומר החומות" בעזה. בחודש מאי תועדה שיירה של 5 מכוניות שעברו ברחובות לונדון והשמיעו קריאות אנטישמיות לפגוע מינית בנשים יהודיות.
הסרטון גרם לזעזוע עמוק בבריטניה, והביא לתגובות מכל קצוות הקשת הפוליטית. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הגיב לאירוע הקשה ואמר כי בבריטניה אין מקום לאנטישמיות כזו, והוסיף: "לא נסכים שהקהילה היהודית תפחד, בטח לא בערב שבועות".
בתגובה, המשטרה פתחה במעקב אחר אחת המכוניות, ואף הפעילה מסוק משטרתי כדי להגיע לחשודים. 4 בני אדם נעצרו בחשד שהשתתפו באירוע המזעזע, ונלקחו לתחנת המשטרה במערב העיר. בנוסף, הודיעה המשטרה שבעקבות המקרה הוחלט על תגבור הסיורים בשכונות באזור.