המרוץ לחיסון: בחמש השנים האחרונות, ארגון הבריאות העולמי התמודד עם מחלת האבולה, זיקה, וירוס בשם Mers ועכשיו הוא נאבק בנגיף הקרונה, שידוע גם בשמו המדעי nCoV2019 ושממשיך להתפשט ברחבי העולם. הפאניקה הגדולה שהוא מעורר הביאה מדענים רבים לנסות להילחם באיום ממזרח ובאמצעים שונים וחדשים: תוכנות מחשב מתוחכמות שמשמשות למערב וחיזוי, וירולוגים שמנסים להנדס חיסון וכן חיפוש מתמשך אחר טיפול תרופתי שיוכל לסייע למי שחלה בזיהום.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בין מעבדות ברחבי העולם נערכת "תחרות" ממש – אך גם עבודה משותפת למציאת חיסון נגד נגיף הקורונה. מדענים בסין מיהרו למצוא ולדווח על הקוד הגנטי של הנגיף - מה שאפשר למדענים לדעת במהירות מאיפה החלה ההתפרצות ואיך אפשר לנסות ולהגן על אנשים מהידבקות. המידע הגיע מסין לכל העולם, שם החלו ללמוד את הנגיף ולנסות למצוא לו תרופה או חיסון.
והמרוץ לקראת החיסון המיוחל נמצא בעיצומו. במעבדת Inovio’s בסן פרנסיסקו מקווים שמערכת הנדסת DNA מתקדמת תסייע להם להוציא חיסון כבר בתחילת הקיץ. קייט ברודריק, סגנית מנהלת המעבדת, אמרה: "ברגע שקיבלנו את רצף ה-DNA של הנגיף, אפשר היה להכניס אותו למחשבים במעבדות שלנו. החיסונים שמשלבים מחקר על DNA הם חדשים. אנחנו משתמשים ברצפי DNA מהנגיף כדי להתמקד בחלקים ספציפיים של הרצף שלדעתנו הגוף יגיב בצורה היעילה ביותר כלפיהם".
היא הוסיפה: "אחרי שבודדנו מרכיב אחד ברצף, אנו משתמשים בתאים של המטופל עצמו כדי לאמץ את החיסון בגוף. כך אנחנו מחזקים את מנגנוני התגובה הטבעית של הגוף". בחברה טוענים שאם הניסויים האנושיים הראשונים יצליחו, יבואו ניסויים גדולים יותר. במצב אידיאלי הם יצליחו להתמודד עם התפרצות המגפה "עד לסוף השנה".
לא ניתן לחזות אם ההתפרצות של המחלה תדעך מאליה. בפעם האחרונה שווירוס דומה נחשף, כמו הסארס שהתגלה ב-2002, סין לא מיהרה להודיע לעולם מה קורה. כשהעבודה על חיסון החלה ברצינות, ההתפרצות כבר כמעט הסתיימה. הפעם התגובה הייתה מהירה מאוד והחלו לנסות ולפתח חיסון תוך פחות משבועיים:
31 בדצמבר 2019 – סין מתריעה בפני ארגון הבריאות העולמי על גלגול מקרים דמויי דלקת ריאות בווהאן
1 בינואר 2020 – שוק מאכלי הים ובעלי החיים בווהאן זוהה כמרכז ההתפרצות והשוק נסגר
9 בינואר – ארגון הבריאות העולמי הכריז כי הזיהום נגרם כתוצאה מווירוס מסוג חדש
10 בינואר – סין חולקת את הקוד הגנטי של הנגיף החדש
11 בינואר – מדענים מסביב לעולם מתחילים לעבוד על חיסון, מקרה המוות הראשון אושר
13 בינואר – הנגיף מתפשט לראשונה בחו"ל, עם מקרה ראשון בתאילנד
ד"ר מלאני סוויל מאוניברסיטת קווינסלנד עובדת על חיסון שנקרא "מהדק מולקולרי". היא סיפרה: "המשימה היא לוודא כי התפרצויות אינן מהוות עוד איום על האנושות ולפתח חיסונים למחלות זיהומיות שמתעוררות". המחקר שלה ממומן על ידי חברת Cepi, שמממן ניסויים למצוא תרופה לנגיף סביב העולם.
במסצ'וסטס איחדו כוחות עם המכון הלאומי האמריקני לאלרגיה ומחלות זיהומיות כדי להאיץ את המחקר. למשל, הם מגדלים חיידקים בתסיסה כדי לנסות ולספק מרכיב לחיסון. מי שמתאם את הפעולות ומקבל דיווחים הוא ארגון הבריאות העולמי, שם מדגישים השבוע שלמרות המאמצים לזרז מציאת חיסון נגד הנגיף, המחקר עדיין נמצא בשלב מוקדם. ניסויים קליניים אורכים זמן, ולמרות שהם מתבצעים בצורה הטובה ביותר דווקא בזמן ההתפרצות, זה עדיין לוקח זמן.
בחברות התרופות מדגישים שאין שום התחייבות שאחד מהפיתוחים השונים כרגע יהיה יעיל בכדי לבלום או לחסל את ההתפרצות בסין. אנה מריה הננו מארגון הבריאות העולמי הסבירה: "פיתחנו מסגרת כדי להבין אילו חיסונים או מועמדים לחיסון יש לבדוק. המומחים ישקלו מספר קריטריונים, כולל פרופיל בטיחות מקובל, תגובות חיסוניות מתאימות וזמינות של אספקת החיסונים בזמן. הבנת המחלה, מאגריה, העברתה, חומרתה הקלינית ופיתוח אמצעי נגד יעילים הם צעדים קריטיים לבקרת ההתפרצות".
נציגי ארגון הבריאות העולמי שהגיעו השבוע לסין אמורים להחליט איזה חיסון ייבדק על בני אדם כבר בימים הקרובים. החלטה גורלית זו עשויה להשפיע משמעותית על כמות הנדבקים מהמחלה, כמות המתים וכן המהירות שבה העולם יצליח להשתלט על התפרצות נגיף הקורונה.
נתניהו הורה: לפעול במהירות לפתח חיסון לנגיף הקורונה
גם ישראל היא חלק מהמדינות שמנסה לפתח חיסון לנגיף. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הנחה היום (שלישי) את המכון הביולוגי לפעול במהירות האפשרית כדי לייצר חיסון ונוגדן לנגיף הקורונה. בימים אלו עומלים במכון למעלה מ-50 מדענים מנוסים בעלי תואר שלישי. מדובר בקבוצה מהמובילות בעולם בהיבט ידע, ניסיון ותשתיות. הבחירה במכון לפיתוח הנוגדנים והחיסון לנגיף נעשתה לאור יכולותיו המקצועיות המוכחות והצלחות קודמות בתחום.
המכון הביולוגי, בהובלתו של פרופסור שמואל שפירא, הוא בעל ניסיון רב שנים ביצירת חיסונים ותרופות:
המכון פיתח תרופה מקורית, אחת מ-4 שפותחו בישראל, פיתח וייצר את טיפול החמלה היחיד להרעלת הריצין הקטלנית, ורק בשבוע שעבר המכון אבחן את הרעלת הבוטוליניום הקטלנית בתינוקת מונשמת בת 10 שבועות וסיפק תכשיר נוגדנים ייחודי שמיוצר במכון לטיפול שהציל את חייה.