בתי הקפה בפיאצה סאן מרקו שבוונציה נותרו סגורים השבוע למרות שהעיר נפתחה לעסקים. אחר צהריים עם שמש עדינה בתחילת השבוע והפיאצה מלאה בערמות של כיסאות ושולחנות ריקים. "אלו בתי קפה של תיירים", אומרת אנה די בלו, סטודנטית בת 21 מפדווה הסמוכה לסוכנות הידיעות AP. "אנחנו המקומיים יודעים לאן ללכת כדי לקנות קפה טוב יותר וזול יותר". בעודה מסתובבת בכיכר הריקה היא אומרת: "תמיד מלא כאן, אפילו בלילה. עכשיו שקט, אני אוהבת את זה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ונציה היא לא עיר התעלות היחידה שתושביה נהנים מהשקט ומבקשים לנצל את משבר הקורונה לשינוי מדיניות. בעיר תעלות צפונית אחרת אמנם מתגעגעים לכסף, אבל גם נהנים מהשקט.
לראשונה מזה זמן רב אין ריח של קנאביס באוויר של מרכז אמסטרדם. עשרות אלפי המיטות במלונות ברחבי העיר ריקות כבר כמה חודשים. רוב חנויות המזכרות עדיין סגורות למרות שכבר מותר לפתוח. גם המוזיאונים סגורים והקופי שופס - ריקים. ב-2015 בזבזו תיירים באמסטרדם יותר משבעה מיליארד דולר. 12% מהתעסוקה בעיר קשורה קשר ישיר לתיירות. 12% מתושבי העיר נותרו ללא עבודה מאז חודש מרץ.
מחשבים מסלול מחדש
אבל באמסטרדם יש גם תושבים שמאוד מרוצים מהמציאות החדשה. הם אוהבים את השקט ומגלים מחדש את יופיה של העיר. כאשר העסקים באמסטרדם נפתחים החודש, תושבים רבים טוענים שהקורונה סיפקה הזדמנות לחשוב מחדש על מדיניות האירוח של העיר. העיר ההולנדית סובלת מתיירות יתר, אין בה מספיק דירות להולנדים והיא עוברת תהליך של "דיסניפקציה".
"אולי המגפה יכולה להעניק לנו הזדמנות לחשוב מחדש על המדיניות הכלכלית-תיירותית שלנו", אומר חירט אודו מארגון השיווק אמסטרדם אנד פרטנרס. "אנחנו רוצים ליצור מצב שבו לתעשיית התיירות תהיה השפעה חיובית יותר על קבוצות רחבות יותר של מקומיים. אנחנו לא רוצים יותר את התיירות שפוגעת באיכות החיים בעיר". לדבריו, יש לקדם תיירות שמכבדת את העיר ואת האנשים שחיים בה: "לא תיירים שאתה צריך להזכיר להם לא לשתות, לצעוק ולהשתין ברחובות. אומרים שאסור לפספס הזדמנות במשבר טוב".
"יעד מסיבות זול? רוצים שוחרי תרבות"
אמסטרדם היא לא העיר היחידה שסובלת מבעיית תיירות היתר ופתאום גילתה שאפשר גם אחרת. מחירי הטיסות והמגורים מביאים עמם מיליונים שמביאים עמם מיליוני בעיות. לא ניתן לקיים בערים הללו חיי קהילה ומחירי הדיור הגבוהים לא מאפשרים למרבית המקומיים לגור בהן.
לפני הקורונה ראינו הפגנות תושבים לבלימת גלי התיירים בוונציה, בברצלונה ובפראג. "המשבר הזה הוא הזדמנות של פעם בחיים לשינוי", טוענת ברבורה הורבה, דוברת מחלקת התיירות של העיר פראג, להאפינגטון פוסט. הבירה הצ'כית ספרה בשנת 2000 2.6 מיליון תיירים, כשב-2019 כבר ביקרו בה שמונה מיליון. "נעבוד כדי לשנות את הדימוי של העיר", היא מצהירה. "כרגע היא נתפסת בעולם כיעד מסיבות זול. אנחנו רוצים למשוך את התיירים שמחפשים תרבות ומורשת".
כשמדברים על תיירות יתר בעולם, הדוגמה הראשונה שקופצת לראש היא ברצלונה. סגנית ראש העירייה ג'אנט סאנז מקווה שדירות האירוח ששימשו את התיירים יחזרו בזכות הקורונה לשוק הדירות המקומי. "מה שבעלי הדירות רוצים עכשיו זו יציבות", היא מכריזה. "הדיירים המקומיים יכולים לספק להם את זה עם שכר דירה קונבנציונלי. זה יפתור את בעיית הדיור בעיר. יש לנו הזדמנות לחשוב מחדש על העיר".