ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" פרסם היום (שלישי) את הדוח השנתי על מצב זכויות האדם במזרח התיכון ובצפון אפריקה. הארגון סקר 19 מדינות באזור, ושם דגש מיוחד על גל המחאות באלג'יריה, עירק, אירן ולבנון, המעיד - לפי הדוח - על אמונה מתחדשת בכח העממי של האזרחים. בנוסף, בירך הארגון על הודעת בית הדין הפלילי בהאג, לפיה תיבחן פתיחת חקירה בדבר הפשעים שישראל מבצעת לכאורה בשטים.
על פי הדוח של אמנסטי, שנת 2019 הייתה "שנת ההתנגדות", כינוי לו זכתה בעקבות גל ההפגנות הנרחב לו היינו עדים - שגלש גם למדינות כמו הונג קונג וצ'ילה. הדוח מתאר גם את האופן בו פנו הממשלות לדיכוי אלים של המחאות על מנת להשתיק את מבקריהן מבית.
היבה מוראייף, מנהלת אזור המזרח התיכון וצפון אפריקה בארגון אמרה כי "שנת 2019 הייתה שנה של התנגדות באזור. זו גם הייתה השנה שהוכיחה שהתקווה עדיין חיה - וכי למרות התוצאות העקובות מדם של ההתקוממויות בשנת 2011 בסוריה, בתימן ובלוב ולמרות השקיעה הקטסטרופלית של זכויות האדם במצרים - האמונה של בני האדם בכוחם הקולקטיבי להניע שינוי ניצתה מחדש".
על פי הדוח, בעירק נהרגו לפחות 500 בני אדם בהפגנות במהלך השנה, אולם המפגינים לא וויתרו אל מול אש חיה, צלפים ורימוני גז מדמיע ששוגרו לעברם מטווח קצר. באירן המספרים עומדים על יותר מ-300 שנהרגו מידי כוחות הביטחון, במסגרת ההפגנות נגד העלייה במחירי הדלק.
גם בלבנון המשטרה השתמשה בכוח מופרז, ובאלג'יריה במעצרים המוניים ורדיפה. אמנסטי הדגישו כי המספרים לא כוללים את הפצועים הרבים, המעצרים הנרחבים והעינויים. נוסף על הפגיעות הפיזיות, גם אזרחים שניצלו את חופש הביטוי שלהם באינטרנט וברשתות החברתיות נעצרו, נחקרו ונרדפו.
הודעת בית הדין הפלילי נגד ישראל : "צעד קטן אך היסטורי"
עוד נכתב בדוח הארגון, כי בשנת 2019 נעשו "צעדים קטנים אך היסטורים לקראת הנשיאה באחריות להפרות מתמשכות של זכויות אדם". הדוח בירך על הודעתו של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג כי יבחן חקירה של פשעי מלחמה שבוצעו בשטחים הפלסטיניים. "זוהי הזדמנות קריטית לעצור עשרות שנים של חסינות", נכתב.
עוד הוזכר כי בספטמבר החולף יצאו לרחובות אלפי נשים פלסטיניות בישראל ובשטחים הפלסטיניים, במחאה על אלימות מגדרית ובמחאה נגד הכיבוש הצבאי של השטחים. בנוסף, דווח כי כוחות צה"ל הרגו ופצעו עשרות פלסטינים במהלך הפגנות ברצועת עזה ובגדה המערבית.
פיליפ לות'ר, מנהל תחום המחקר והמדיניות באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה באמנסטי אינטרנשיונל, אמר: "בשטחים הפלסטיניים הכבושים, המדיניות הישראלית של שימוש בכוח מופרז - לרבות כוח קטלני - כלפי מפגינים, מתקיימת ללא הפוגה".