ראש הממשלה נתניהו הודיע יום (שני) על שיתוף פעולה עם סודן, בתקווה להשגת נורמליזציה ביחסים בין שתי המדינות. מה כדאי לדעת על החברה החדשה של ישראל באפריקה?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בסודן, בממוקמת בצפון-מזרח אפריקה, חיים כיום כ-43 מיליון אנשים. בירתה היא חרטום, שהיא גם העיר הגדולה ביותר, ובעוד שהשפה הרשמית במדינה היא ערבית, היא מדוברת במדינה בניב ערבי-סודני ייחודי. לפי החוקה, סודן היא רפובליקה פרלמנטרית-פדרלית – אבל פועלת תחת סוג של ממשלת חירום זמנית, המנוהל בידי "מועצת ריבונות" שבראשה עומד היו"ר עבד אל-פתחה אל-בורחן.
המיקום של סודן בעייתי במיוחד. בעוד שהגבול הצפוני עם מצרים, אתיופיה ואריתריאה די שקט, סודן מוקפת בצרות משאר הכיוונים: לוב המתפוררת מצפון-מערב; צ'אד מדרום-מערב; ודרום סודן, שנפרדה ממנה ב-2011, מדרום.
סודן היא המדינה השלישית בגודלה באפריקה וכן בעולם הערבי – לפני ההתפצלות של דרום סודן, היא הייתה הגדולה ביותר. מאז 2011, סודן היא סירת סכסוך צבאי מתמשך, במיוחד במדינות הדרום שלה.
ממשלה סודנית-עצמאית ראשונה קמה בשנת 1953, לאחר שבריטניה עזבה את המושבה האפריקני. עצמאות הוכרזה בינואר 1956, ומאז המדינה נשלטת בידי שורת ממשלות פרלמנטריות ולא יציבות, ומשטרים צבאיים.
בשנות ה-90 הנהיגה סודן חוק איסלמי במדינה, ומאז השסע בין הצפון האיסלמי, בו יושב הממשלה, לבין הדרום הנוצרי הלך והחמיר - עד שהוביל לפרוץ מלחמות אזרחים. המלחמות נמשכות במידה מסוימת עד היום, ובגללן חולקה סודן לשתי מדינות נפרדות: סודן ודרום סודן.
בין 1989 ל-2019 שלטה במדינה דיקטטורה צבאית, ובראש המדינה עמד עומר אל-באשיר. בשל מדיניותו הכושלת פרצה מלחמת אזרחים בשנת 2003 באזור דארפור, בעקבותיה הואשם אל-באשיר ברצח עם. בין 100 ל-400 אלף בני אדם נהרגו ומתו ברעב בשל המהומות.
בסוף 2018, במה שנחשב לחלק מהאביב הערבי, פרצו הפגנות בדרישה להתפטרותו של אל-באשיר. ב-11 באפריל 2019, נפל שלטונו.