פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות נסע ליפן בעקבות הישראלים המאושפזים במדינה. בריאיון ל"מהדורה המרכזית" גרוטו סיפר כי הישראלים "כרגע מאושפזים בבידוד בבית החולים האמריקני. הם נמצאים בהשגחה, עברו בדיקות ראשוניות, בסך הכל הם מרגישים טוב. עוד סיפר כי מחר יבדוק את מצבם מקרוב וידבר עם הצוות המטפל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"למעשה החזרה הביתה תהיה כאשר הם יהיו נקיים מהנגיף. לאחר שיימצאו שהם לא נשאים או לא מדביקים - הם ישוחררו ויוכלו לטייל באופן חופשי", הסביר פרופ' גרוטו. "כרגע כדי לצאת מהספינה צריך לעמוד בשני תנאים: לעבור את הבדיקה שתשלול את הימצאות הנגיף. ולוודא שלנבדק אין חום ושמצבו הקליני תקין – "אם מתמלאים התנאים האלה יתנו להם לרדת מהספינה", הסביר. "חוץ מהשניים האלה יש עוד 8 ישראלים שעברו את הבדיקה והיא תקינה, יש עוד 5 שצריכים לעבור בדיקות".
לגבי הסעת הישראלים לארץ הסביר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "צריך לארגן, ברגע שיישלל שיש להם את הנגיף - אפשר יהיה לשכור את הרכב ולהסיע אותם. אני מניח שדרך התעבורה תהיה באמצעות טיסה ישירה לישראל, זה ימומן בדרך מסוימת, או באמצעות חברות הביטוח או בדרך אחרת - אבל הטיסה תהיה ישירה".
בנוגע לחשש שמחלה הנגרמת כתוצאה מנגיף הקורונה אולי דוגרת אצל הישראלים וטרם התפרצה הסביר פרופ' גרוטו כי מטרתו העיקרית של ביקורו היא ללמוד את המצב מבחינה קלינית, אפדימיולוגית ומעבדתית. הוא הוסיף שיש "לנסות להבין אם עדיין יש אפשרות שבה במהלך הדרך הם יפתחו את המחלה וידביקו מישהו".
"ככל שאנחנו יודעים שהם לא נשאים ביציאה זה כבר סימן טוב, רק צריך לראות שלא ידבקו במהלך הנסיעה, ולא יפתחו חום ולא יהפכו מדבקים במהלך הטיסה ופה יהיה להם ליווי צמוד", הסביר. הוא הוסיף שככל שלא תהיה תשובה סופית לגבי ההידבקות, "יימשך הבידוד של הישראלים במשך 14 ימים".
פרופ' גרוטו דווקא אופטימי בנוגע להמשך התפשטות הנגיף הסיני: "ככל שעובר הזמן אז רמת הדאגה דווקא יורדת, כי אנחנו לא רואים מוקדים של התפשטות במקום אחר. כשהיו לנו מגפות קודמות כמו סארס או שפעת החזירים, בזמן הזה במקביל כבר היו מספר של מוקדים ולא מוקד אחד ממוקד. לגבי קבוצות הסיכון הסביר: "ברור לנו כעת שילדים פחות או יותר מוגנים, הם כמעט ולא נפגעים ועיקר התחלואה נמצאת במבוגרים - אנחנו צריכים לאפיין את קבוצות הסיכון האלה גם בהמשך".