איך הצליח סיפור מהמאה ה-18 על שר האוצר הראשון של אמריקה לסחוף אחריו כמות חסרת תקדים של אנשים מכל הגילאים שמוכנים לעשות הכל כדי להשיג כרטיס?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מאחורי התופעה עומד איש אחד עם ערימות כישרון ולא מעט תעוזה: לין מנואל מירנדה. לפני עשור, כשהיה עדיין שחקן די אלמוני לציבור ומאחוריו רק מחזמר אחד - שאמנם זכה בטוני, אבל עדיין נחשב לכזה בקנה מידה בינוני - נולד ברוחו רעיון מטורף, והוא החליט לבדוק אותו דווקא בהופעה בבית הלבן. "זה נשמע כמו בדיחה - אבל אז הם נסחפו בסיפור", הוא מתאר. "אפשר לראות את התגובה של כולם בסרטון הזה. זה ה-DNA של הכל. זו הייתה התגובה של כולם".
כך נולד המחזמר הכי מדובר בעולם: המילטון. הסיפור על הקמת ארה"ב, המרד בבריטים וקורות חייו הסוערים של אלכסנדר המילטון שהחל את חייו כמהגר עני, הפך ליד ימינו של וושינגטון ונהרג בדו קרב עם סגן הנשיא. מוזיקת המהפכה: ראפ והיפ הופ. לין מנואל מירנדה הגה, כתב, הלחין - וגם כיכב בתפקיד הראשי.
הסיפור של אמריקה הישנה – בפי אמריקה החדשה
נדבך מהפכני נוסף היה בליהוק, כשמירנדה בחר ללהק דווקא את אמריקה החדשה. "זה הסיפור של אמריקה של אז, מסופר בידי אמריקה של היום", הוא מסביר למה את הגברים הלבנים מגלמים היספנים ואפרו-אמריקנים. "אם הייתי כותב מחזמר ראפ והיפ-הופ וכולם על הבמה היו לבנים, זו הייתה פאשלה".
"הדבר הנהדר בהמילטון זה שבפעם הראשונה גבר שחור צעיר יכול להסתכל ולהגיד 'זה הסיפור שלי', כי ג'ורג' וושיגנטון הוא שחור; כי תומס ג'פרסון הוא שחור", מוסיף המפיק הראשי של המחזמר, ג'פרי סלר.
ובתור מי ששייכים ל"אמריקה החדשה" והלא-לבנה, אנשי המחזמר ספגו מבחינתם מכה קשה עם היבחרו של דונלד טראמפ לנשיאות - והם לא נשארו שקטים. "חייבים לדבר", אומר מירנדה. "אנחנו עוברים דמוניזציה בידי האיש האחראי". שבועיים לאחר הבחירות, הגיע סגן הנשיא החדש להצגה, והשחקנים בחרו לפנות אליו ישירות ולבקש ממנו להכיל את כל האמריקנים, ללא הבדל גזע ודת. "אנחנו לא שרקנו לו בוז - הקהל שרק לו בוז", מבהיר מירנדה.
כרטיסים באלפי דולרים – או בעשרה בלבד
המילטון, שר האוצר הראשון, הוא שהפך את ארה"ב לאימפריה פיננסית. אולי הולם ש-200 שנה לאחר מכן הפך המחזמר על חייו לבוננזה כלכלית: הרווחים עד כה עומדים על יותר מ-700 מיליון דולרים, ומחירי הכרטיסים - למי שהצליחו להשיג כאלה - האמירו למאות ואפילו אלפי דולרים.
כדי לאפשר גם לאנשים בשר ודם לצפות במחזמר, החליטו באולם לפתוח באופן קבוע את השורות הטובות ביותר באולם להגרלה, שזוכיה יכולים לרכוש כרטיסים בעשרה דולרים בלבד – השטר שעליו מופיעה דמותו של המילטון. לין מנואל והצוות נהגו לצאת להופיע בפני העומדים בתור הארוך להגרלה, עד שהוחלט להפוך את ההגרלה למקוונת.
לאחר הוריקן מריה החליט מירנדה, בן למהגרים פורטו-ריקנים, להביא את המחזמר לאי, כדי לגייס כסף רב ככל האפשר לשיקום תוכניות אמנות בו. הוא חזר לככב בתפקיד, אחרי שפרש בתום שנתיים של הופעות רצופות. כיום יש שש הפקות מקבילות של המחזמר, חמש בארה"ב ועוד אחת בלונדון, כדי לענות על הביקוש העצום לצפייה בו.