"מדובר במשבר רעב בקנה מידה שכמוהו לא ראינו, ועל פי הראיות הוא רק הולך ומחמיר" - כך תיארה מנהלת תכנית המזון של האו"ם, לולה קסטרו, את המצב בדרום יבשת אפריקה. על פי נתוני הארגון, לא פחות מ-45 מיליון בני אדם, תושבי היבשת, סובלים ממחסור תמידי במזון וזקוקים בדחיפות לסיוע בתחום זה. האוכלוסיות הפגיעות ביותר - נשים וילדים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עד כה הצליחה סוכנות המזון של האו"ם הצליחה לגייס רק 205 מיליון דולר, מתוך 489 מיליון הדולרים שדרושים, לדעת המומחים מטעמה, לפתרון המשבר. "אם לא נקבל את המימון הדרוש, לא תהיה לנו ברירה אלא לסייע לפחות אנשים, ולהגיש פחות סיוע לאלו שצריכים אותו יותר מכל".
לפי נתוני האו"ם כמעט מחצית מ-15 מיליון תושבי זימבבואה חיים במצב של מחסור תמידי במזון, מתוכם כ-2.2 מיליון חיים באזורים העירוניים וחמישה מיליון באזורים הכפריים. 20% מהאוכלוסייה במדינת לסוטו מוכת הבצורת סובלים ממחסור במזון וכך גם ב-10% מתושבי נמיביה. במהלך אוקטובר, הצלב האדום שפועל בזמביה דיווח כי הבצורת הותירה לפי הערכות 2.3 מיליון בני אדם במצב של "חוסר ביטחון חמור באספקת מזון".
אלו מספרים עצומים ובלתי נתפסים, אך חשוב לזכור שמאחורי הנתונים עומדות פנים – ילדים, נשים וגברים שנאלצים להתמודד עם בעיה שתושבי העולם המערבי לא מסוגלים אפילו לדמיין. ארגון ה- WFP (ארגון המזון העולמי) הזהיר כי משפחות ברחבי דרום היבשת, רבות מהן מתבסות על חקלאות, אוכלות פחות, מדלגות על ארוחות, מוציאות ילדים מבית הספר, מוכרות נכסים יקרים ונופלות לחובות, כל זאת כדי לאזן את ההפסדים הרבים. הארגון טוען שהנשים והילדים הם אלו שנפגעים יותר מכולם.
הסיבות לבעיית הרעב מגוונות: צמיחה כלכלית נמוכה, מגמת גידול באוכלוסייה, בצורת ושיטפונות שמחמירים את חוסר היציבות והביטחון בגישה למזון. החזאים חוזים מזג אוויר חם ויבש גם בחודשים הקרובים, חדשות קשות לחקלאים שכנראה יסבלו מעונה יבשה שעשויה להימשך זמן רב מהרגיל. המדינות שזקוקות לסיוע יותר מכל הן לסוטו, מדגסקר, מלאווי, מוזמביק, נמיביה, זמביה וזימבבואה.