שעות לאחר פרסום פרטי תכנית המאה של טרמאמפ של הממשל האמריקני בטקס מיוחד בבית הלבן, התייחסו הלילה (בין שלישי לרביעי) לראשונה מדינות ערב לנושא. בהודעות נפרדות שפרסמו ממשלות סעודיה וקטאר הביעו השתיים תמיכה כללית במאמץ האמריקני להשגת שלום במזרח התיכון, אך הודיעו כי ימשיכו לעמוד מאחורי העם הפלסטיני ולתמוך "במאבקו להשגת זכויותיו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההודעה שפרסמה ריאד נפתחה בהדגשת התמיכה הבלתי מסויגת של סעודיה בפתרון צודק וכולל לתביעות הפלסטיניות. "ממלכת סעודיה עמדה מאז ומעולם בחזית המאמץ, יחד עם אחינו הפלסטינים, ונאבקה לצדם על זכויותיהם הצודקות בכל הפורומים הבינלאומיים", נכתב בתגובה הרשמית. עם זאת, בסוף ההודעה ברכה סעודיה על מאמציו של ממשל טראמפ "לפיתוח תכנית שלום מקיפה בין הפלסטינים לישראל" וקראה לשני הצדדים לפתח במשא ומתן ישיר, באמצעות תיווך אמריקני, כדי ליישב את ההשגות שעלו מתוך התוכנית.
בתוך כך, במצרים קראו לצדדים הנוגעים לתוכנית לבחון אותה - ולשאוף לחידוש המו"מ בחסות אמריקאית. "מצרים קוראת לישראל ולפלסטינים לבחון באופן מעמיק את החזון האמריקני להשגת שלום ולקיים דיאלוג, בחסות ארצות הברית, למען חידוש המשא ומתן", נמסר מקהיר. בניגוד למתינות המצרית, טורקיה הודיעה כי היא דוחה את העסקה. "התוכנית היא תכנית סיפוח שנועדה להרוג את פתרון שתי המדינות ולגנוב את אדמות פלסטין", אמר שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושואלו.
I welcome the release of the #US plan which hopefully brings new momentum to the #MEPP having been in a deadlock for far too long. We call on the parties to start negotiations on the basis of this plan under #US leadership with a view to achieving a two-state-solution.
— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) January 28, 2020
זמן קצר לאחר פרסום ההודעה הסעודית, הגיבה קטאר אף היא לתכנית השלום. משרד החוץ הקטארי מסר כי הוא מעריך את המאמץ האמריקני, "כל עוד מאמץ זה עומד במסגרת ההסכמות הבינלאומיות". עוד נאמר בהודעה כי שלום אמיתי לא יושג כל עוד זכויותיהם של הפלסטינים לא ממומשות על ידי הקמת מדינה ריבונית בקווי 67'.
"לתוכנית שלום דרושה הסכמה של שני צדדים"
גם במערכת הפוליטית בארה"ב נרשמו תגובות לאירוע אמש. סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, המתמודד בימים אלה על הנשיאות, צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "לתוכנית שלום דרושה הסכמה של שני צדדים. זהו תעלול פוליטי שעלול לגרור צעדים חד צדדיים לסיפוח שטחים ולהרחיק את השלום עוד יותר. הקדשתי את כל חיי לקידום הביטחון וההישרדות של ישראל היהודית והדמוקרטית. זוהי לא הדרך".
אמש הגיב שר החוץ הירדני לפרסום המתווה ואמר כי הקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים המזרחית, על בסיס פתרון שתי המדינות, היא "הדרך היחידה לשלום". עוד הזהיר מפני צעדים חד-צדדיים של ישראל. ברשות הפלסטינית דחו את התכנית על הסף. יו"ר הרשות אבו מאזן אמר כי מדובר "ביוזמה זדונית" והודיע כי העם הפלסטיני לא יקבל אותה וסופה ש"תיזרק לפח".