המערכת הפוליטית בישראל געשה אמש (שני) אחרי ההכרזה של מזכיר המדינה האמריקני לפיה ההתנחלויות בישראל אינן עומדות בסטירה לחוק הבין לאומי. במפלגות הימין והמרכז בירכו על ההחלטה: "תיקון עוול היסטורי"; משמאל דווקא תקפו: "אף שר חוץ לא ישנה את העובדה שההתנחלויות נבנו על אדמה כבושה". גם באיחוד האירופי הצטרפו לביקורת: "התנחלויות לא חוקיות וחותרות תחת פתרון 2 המדינות".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בלשכת ראש הממשלה מיהרו לברך על ההצהרה הדרמטית של פומפאו. נתניהו צייץ בטוויטר כי שוחח עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ והודה לו על ההחלטה. "תיקנת עוול היסטורי", אמר לנשיא. "מישהו היה צריך לומר את האמת הפשוטה". עוד הסביר נתניהו כי המהלך "לא מונע משא ומתן, להיפך - הוא מקדם את השלום כי אי אפשר לבונת שלום אמיתי על בסיס שקרים".
"הממשל האמריקני דחה היום באופן ברור את הטענה השקרית – שההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון מנוגדת ביסודה למשפט הבינלאומי", אמר נתניהו מוקדם יותר אמש. "ארצות הברית אימצה מדיניות חשובה שמתקנת עוול היסטורי. המדיניות הזו מכירה בכך שהעם היהודי אינו זר ביהודה ושומרון. זכותנו על יהודה ושומרון נובעת בראש ובראשונה מהקשר ההיסטורי רב השנים של עמנו לארץ ישראל".
"מדיניות הנשיא טראמפ צודקת גם בטענה שאלו שמערערים על חוקיות ההתיישבות הישראלית ביו"ש - לא רק שלא מכירים באמת ההיסטורית ובמציאות בשטח, אלא גם מעכבים כל אפשרות למשא ומתן ישיר לשלום", המשיך נתניהו. "קביעת חוקיות ההתיישבות ביהודה ושומרון היא עניין לבתי המשפט בישראל ולא לבתי דין בינלאומיים מוטים. מערכת המשפט הישראלית הוכיחה את עצמה בנושא, ותמשיך להיות המקום הראוי ביותר לפסוק בעניינים אלה".
נתניהו הוסיף וטען שאת המחלוקת בין ישראל לשכניה הפלסטינים ניתן לפתור באמצעות מו"מ, ולא בעזרת פסיקות בין-לאומיות. "מדינת ישראל מוכנה לקיים משא ומתן לשלום עם הפלסטינים, וזאת לצד שמירה על ההתיישבות ביהודה ושומרון", אמר. "אנו מודים לנשיא טראמפ, למזכיר המדינה פומפאו, ולממשל האמריקני על עמידתם האיתנה לצד יסודות האמת והצדק. אנו קוראים למדינות נוספות לעמוד לצד ישראל ולצד השלום ולאמץ את עמדתה החשובה של ארה"ב".
זמן קצר לאחר ההודעה, ניצל נתניהו את הדברים ותקף את יריבו הפוליטי, יו"ר כחול לבן והרמטכ"ל לשעבר בני גנץ. "בשעה שארצות הברית מכירה בזכויותינו בארץ ישראל, בני גנץ מנסה להקים ממשלת מיעוט עם מי שלא מכירים באף זכות שלנו בארצנו", צייץ.
גנץ עצמו התייחס גם הוא להחלטה של האמריקנים. "אני מברך את הממשל האמריקאי על ההצהרה החשובה, המצביעה שוב על עמידתו האיתנה לצד ישראל ומחויבותו לביטחון ועתיד המזרח התיכון", כתב. "גורלם של היישובים והתושבים ביהודה ושומרון צריך להיקבע בהסדרים העומדים בדרישות הביטחון ושיוכלו לקדם את השלום, שישרתו את שני הצדדים, וישקפו גם את המציאות בשטח".
שר החוץ ישראל כ"ץ בירך גם הוא את ההחלטה של מקבילו האמריקני. "אין עוררין על זכותו של עם ישראל בארץ ישראל", טען. "אני רוצה להודות על תמיכתו העקבית והאיתנה של ממשל טראמפ בישראל ואת מחויבותו להמשך קידום היחסים בין העמים וליצירת מזרח תיכון של שגשוג ויציבות. הודעה חשובה זו היא מענה הולם להחלטת בית הדין האירופאי נגד ההתיישבות היהודית וניסיונות החרם נגד מדינת ישראל".
גם השר לנושאים אסטרטגיים גלעד ארדן קיבל את ההחלטה בשמחה ובירך עליה. "ההכרזה הצפויה של ממשל טראמפ היא בעלת חשיבות היסטורית, והיא תסייע לנו לבלום ולסכל מתקפות חרם כנגד ישראל הממוקדות ביהודה ושומרון", כתב בטוויטר. "לאחר שינוי עמדת ארצות הברית מתבקש שהממשלה תאשר סוף סוף את דו״ח אדמונד לוי ז"ל, שהכיר גם הוא בחוקיות ההתיישבות היהודית ותחיל את החוק הישראלי על היישובים היהודיים ביהודה ושומרון".
יו"ר הימין החדש, איילת שקד, מסרה בתגובה להצהרת פומפאו כי מדובר ב"הכרזה חשובה מאד של ממשל טראמפ. ההתיישבות ביו"ש חוקית וטוב שסוף סוף אומרים את זה. יהודה ושומרון אינה שטח כבוש, אלא שטח שנתון במחלוקת לפי החוק הבינלאומי. אני מברכת את הממשל על ההחלטה האמיצה וההיסטורית הזאת, שמחקה חרפה של עשרות שנים".
גם השר בצלאל סמוטריץ' בירך על ההחלטה. "ארה"ב עושה היום צדק היסטורי", מסר. "בשבוע שעבר נפגשתי בלשכתי עם אנשיו של השגריר מר דייוויד פרידמן, והעליתי בקשה שארה"ב תתייצב לצד ישראל אל מול פסק הדין הצבוע של בית המשפט האירופאי ובתגובה הולמת תבטל את מסמך הנסל ותקבע כי ההתיישבות ביהודה ושומרון אינה בלתי חוקית. אני מודה לאנשי השגרירות, למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ולנשיא טראמפ על נשיאת לפיד של צדק בעולם".
מנגד, יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה תקף את ההודעה. "אף שר חוץ לא ישנה את העובדה שההתנחלויות נבנו על אדמה כבושה שעליה תוקם מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל", מסר.
גם יו"ר המחנה הדמוקרטי ניצן הורוביץ טען שמדובר בהצהרה שגויה ומזיקה. "ההתנחלויות הן מכשול מרכזי להסדר ולשלום", אמר. "הן בלתי חוקיות לפי כל הגדרה משפטית בינלאומית וגם פוגעות באינטרס הישראלי וכמובן בפלסטינים. ארה"ב הייתה צריכה לקרוא להפסקת הבניה בהתנחלויות ולחידוש מיידי של תהליך השלום. אין פתרון אחר לסכסוך מלבד פתרון שתי המדינות".
גם ב"שלום עכשיו" מחו על ההחלטה. "שום הצהרה לא תשנה את העובדה שההתנחלויות נבנו על שטח כבוש בניגוד לחוק הבינלאומי ומהוות מכשול לשלום", מסרו. "טראמפ היה ונותר מתווך לא הגון שמשרת את החזון של הימין הקיצוני על חשבון הרוב המתון של הציבור בישראל".
ברשות הפלסטינית תקפו בחריפות את ההצהרה של הממשל האמריקני וטענו: "אף החלטה של שר חוץ אמריקני לא תשנה את המציאות". בהמשך דובר הרשות הפלסטינית התייחס רשמית להודעה: "ההתנחלויות אינן חוקיות על פי החוק הבין לאומי".
האיחוד האירופי הגיב גם הוא להצהרה האמריקנית: "עמדתנו נותרה ללא שינוי. מפעל ההתנחלויות אינו חוקי ומכרסם את כדאיות פתרון שתי המדינות ואת הסיכוי לשלום. האיחוד האירופי קורא לישראל לסיים את כל פעילות ההתנחלויות, בהתאם לחובותיה ככח כובש".
אתמול הצהיר שר מזכיר המדינה האמריקני כי "ממשל טראמפ הופך את גישת ממשל אובמה כלפי ההתנחלויות. ההתנחלויות האזרחיות בגדה המערבית לא מפרות בהכרח את החוק הבינלאומי".
בהצהרתו סייג פומפאו את דבריו, וציין כי הממשל האמריקני לא מערער על סמכותה של מערכת המשפט הישראלית. "מערכת המשפט הישראלית מאפשרת לאתגר פעילות בהתנחלות ולבחון אספקטים הומניטריים", הזכיר, והוסיף כי בעבר בתי המשפט בישראל איפשרו את קיומן של התנחלויות מסוימות והורו על פינויין של אחרות.
בנוסף, הדגיש כי ההודעה לא משליכה על הסטטוס הסופי של הגדה המערבית בכל הסכם עתידי שיושג, וכן ציין כי הדבר לא מהווה תקדים לעמדת ארה"ב לגבי אף אזור אחר בעולם.
לבסוף, שב וקרא פומפאו לישראל ולפלסטינים להגיע להסכם שלום באמצעות משא ומתן. "האמת הקשה היא שלעולם לא יהיה פתרון משפטי לסוגיה הזו, ויכוחים לגבי מי צודק ומי טועה לפי החוק הבינלאומי לא יביא שלום", אמר. "ארה"ב נותרת מחוייבת עמוקות לקידום השלום, ואעשה הכל לקדם מטרה זו".
בהכנת הידיעה השתתף עופר חדד.