מערכות הגנה אווירית באירן יירטו היום (שישי) כלי טיס בלתי מאויש באזור משהאר בדרום מערב המדינה, סמוך למפרץ הפרסי, כך דיווחו כלי תקשורת באירן. על פי הדיווחים, מדובר בכלי שזוהה באיזור הנמל הימי של משהאר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי הדיווחים המקומיים, הפלת כלי הטיס התרחשה בחצות שעון מקומי. עוד דווח כי היירוט נעשה באמצעות טיל "הוק" אמריקני, שנמכר לאירן על ידי ארה"ב בשנות ה-70 וה-80.
לפני כחמישה חודשים הפילה אירן רחפן של צבא ארה"ב, שלטענתה חדר לשטחה. מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, אמר אז "כי הפלת מל"ט המודיעין האמריקני העביר מסר ברור לוושינגטון". לדבריו, ארצו לא מעוניינת במלחמה עם ארה"ב - אך תעשה הכל כדי להגן על עצמה מפני כל תוקפנות אפשרית וכל איום שלא יהיה.
"הגבולות שלנו הם קו אדום ואנחנו נגיב בעוצמה על כל תוקפנות", אמר סלאמי. "אירן לא מעוניינת במלחמה עם אף אומה, אבל אנחנו מוכנים להגן על אירן". המל"ט האמריקני שהופל הוא מדגם "RQ-4 גלובל הוק": על פי הדיווח באתר הרשמי של הצבא האירני, כלי הטיס "העוין" עסק בפעילות ריגול ויורט דקות לאחר שחדר לשטח האווירי של אירן בדרום הרפובליקה האסלאמית. לדברי אירן המל"ט ברשותה, והיא פירקה ממנו את כלי המעקב השונים שהותקנו בו.
גורמים בצבא האמריקני טענו כי המל"ט הופל כ-34 ק"מ מאירן, מחוץ למים הטריטוריאליים של משמרות המהפכה ולכן מדובר בהפרה של החוק הבינלאומי. מדובר בהתקפה מסוכנת וחסרת אחריות", אמרו הגורמים הצבאיים. "התקרית התרחשה בין במפרץ הפרסי וסיכנה אזרחים חפי מפשע.
זמן קצר לאחר מכן נשאל הנשיא טראמפ על ידי עיתונאים מחוץ לבית הלבן על האפשרות של תקיפה אמריקנית באירן, הנשיא השיב: "בקרוב מאוד תגלו", אך לבסוף בחר שלא להגיב באופן צבאי. טראמפ תקף בחריפות את אירן: "מי שהפיל את המל"ט הוא כנראה טיפש". הנשיא הוסיף שהמל"ט היה לא חמוש ושהוא הופל במהלך שטס מעל מים בינלאומיים.
בצבא ארה"ב הכחישו תחילה את התקרית אך לאחר מספר שעות אישרו שהמל"ט הופל - אך לא מעל שמי אירן. גורם אמריקני רשמי אישר את רוב פרטי הדיווח האירני. מוקדם יותר באותו שבוע טענו בצבא האמריקני כי אירן ניסתה ליירט מל"ט דומה, אך ללא הצלחה.
יממה לאחר הפלת המל"ט האמריקני על ידי אירן במיצרי הורמוז, התגובה האמריקנית - כמעט והגיעה. בדיווח בארה"ב צוטטו מספר בכירים בממשל שטענו כי טראמפ אישר את התקיפה, שהייתה מתכוננת להתבצע זמן קצר לפני עלות השחר במפרץ, על מנת לצמצם את הסיכון לאזרחים או לכוחות הצבא האירני.
אולם, ברגע האחרון החליט הנשיא לחזור בו. מטוסי קרב כבר היו באוויר וספינות מלחמה בעמדות תקיפה אך הטילים לא שוגרו לעבר המטרות. טרם ברור מה הוביל לנסיגה מהתקיפה.