במשרד החוץ טוענים היום (רביעי) כי בירדן לא קושרים בין גורל האזרח הישראלי שנעצר כשחצה את הגבול לבין האזרחים הירדניים שעצורים בישראל. לפי משרד החוץ, היחסים בין שתי המדינות הם יחסים אסטרטגיים לשני הצדדים – אולם קיים פער בין הדיפלומטיה לבין הציבור.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בציבור הירדני ישנה רגישות גדולה מאוד ביחס לישראל, דבר שמשפחות העצורים ניצלו כשניהלו קמפיין גדול לשחרורם. הם עשו קמפיין שכלל פעילות ברשתות החברתיות, הפגנות מול השגרירות ועוד, והצליחו להפעיל לחץ כבד על הממשל הירדני. אתמול חלה הידרדרות, ולכן הוחלט להחזיר את השגריר.
הישראלי שחצה את הגבול: חשוד בעבירות סמים
במשרד החוץ אומרים כי הם בקשר עם כל הגורמים הרלוונטיים, ומחכים לשמוע מה החשדות נגד שני העצורים – שמלבד היותם אזרחים ירדניים, הם גם פלסטינים. לפי משרד החוץ, אם החשדות יהיו כאלה שיאפשרו פשרה, היא תושג.
עוד מדגישים במשרד החוץ כי האזרח הישראלי שחצה את הגבול לירדן היה במנוסה מהרשויות הישראליות, שכן הוא חשוד בעבירות סמים. זו לא הפעם הראשונה שאדם חוצה את הגבול באופן לא חוקי, שכן לאורך הערבה אין גדר גבול – אולם לרוב, כשירדן תופסת אדם שחצה באופן לא חוקי ומבינים שאין לחצייה קשר אליהם, הם משחררים אותו. עם זאת, לא הועבר מסר לפיו יש קשר בין מעצרו לבין מעצר האזרחים הירדניים.
חברת הכנסת תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי) פנתה הבוקר בשאילתא דחופה לראש הממשלה ושר הביטחון, בנימין נתניהו, שיסביר את העילה והבסיס להחזקת שני הירדנים במעצר מנהלי.
אמש הודיע שר החוץ של ירדן, איימן א-ספדי, שגריר ירדן בתל אביב, רסאן אל-מג'אלי, יוחזר להתייעצויות במדינתו עקב סירובה של ישראל לשחרר את שני האזרחים הירדניים היבא אל-לבדי ועבד אלרחמן מרעי, שנמצאים במעצר בישראל. החשד הישראלי הוא שהעצורה הירדנית, השובתת רעב כבר 38 ימים, הופעלה על ידי חיזבאללה בגיוס סוכנים. במקביל, בצה"ל מאשרים כי אזרח ישראלי נעצר בממלכה, ככל הנראה לאחר שהאחרון רחץ בנהר הירדן והרחיק עד הצד הירדני בשגגה.
בישראל חושדים כי היבא אל לבדי הופעלה על ידי חיזבאללה בגיוס סוכנים. עורך דינה ג'ואד בולוס אמר לתוכנית "בוקר טוב ישראל" בגל"צ שהוא לא מבין מדוע היא עצורה. "היא ואני לא יודעים מה מיוחס לה. למה מחזיקים אותה פה? אם אזרחית ירדנית מסכנת את ביטחון האזור, למה לא להחזירה לירדן? תיפטרו מהסכנה, אל תעצרו אותה פה!", אמר. "אם זה היה מעצר רגיל עם כתב אישום אז ניחא, אבל לא נמצאה שום תשתית ראייתית. משם גם נובע הכעס הירדני: אין כתב אישום, אין משפט".
"מצבה הרפואי קשה ביותר, לפני יומיים היא הובהלה לבית החולים בעקבות נסיגה דרסטית במצבה", הוסיף עורך הדין. "אחרי 30 ימים בשביתת רעב, היא מוגדרת על ידי רשויות המעצר כמי שיכולה פשוט לאבד את חייה".