החודש הגיעו מרבית מנהיגי העולם לניו יורק כדי להשתתף בעצרת הכללית של האו"ם, בהם גם נשיא אירן רוחאני. נשיא צרפת עמנואל מקרון - שארצו עדיין מחויבת להסכם הגרעין - זיהה את ההזמנות וניסה להוביל, בתיווכו, לשיחת טלפון ישירה בין נשיאי ארה"ב לאירן. אלא שרוחאני סירב בתוקף להצעה – בזמן שהנשיא טראמפ המתין. הערב (שלישי) נחשף ב"פוליטיקו" על מה היה מוכן לוותר טראמפ בעבור השיחה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי הדיווח, שמסתמך על בכירים צרפתים, רוחאני וטראמפ הסכימו לתוכנית בת ארבע נקודות לפני שאירן נסוגה. לפי הדיווח, עמנואל מקרון תיווך במגעים שנועדו ליצור פגישה בין ארה"ב לאירן - וגיבש מסמך שנועד לאפשר לשני הצדדים להרגיש "מנצחים". בפוליטיקו נחשפו למסמך, אך ציינו כי למרות ההסכמות רוחאני התעקש שטראמפ יצהיר קודם כל על הסרת הסנקציות – ולכן השיחה לא יצאה לפועל.
לפי הדיווח, המסמך גובש במשך מספר ימים של דיפלומטיה מאומצת מצד מקרון בשולי ועידת האו"ם. במסמך נכתב כי טהרן תסכים ש"אירן לעולם לא תשיג נשק גרעיני" וגם "תעמוד במלוא המחויבויות הגרעיניות ותסכים למסגרת למשא ומתן ארוך-טוח על פעולותיה בתחום הגרעין". עוד נדרש מאירן, כך לפי הדיווח, "להימנע מכל תוקפנות ולחפש שלום אמיתי וכבוד באזור באמצעות משא ומתן" – ניסוח דומה לזה שהשמיע טראמפ לפני העצרת.
מנגד, ארצות הברית נדרשה להסכים "להסיר את כל הסנקציות שנכפו מחדש מאז 2017" וגם לכך ש"לאירן תהיה יכולת מלאה לייצא נפט ולהשתמש ברווחיה באופן חופשי". תוכנית הטילים האירנית לא הוזכרה במפורש במסמך, אך לפי הבכירים הצרפתיים הניסוח שנוגע לתפקידה של אירן באזור נועד לרמוז לכך שנושא הטילים יהיה חלק מהמשא ומתן.
עוד לפי הדיווח המסמך נועד לאפשר לכולם לטעון לניצחון – אך פריצת הדרך יורטה כשרוחאני התעקש, כתנאי לכל פגישה, שטראמפ יסמן על נכונותו להסיר את הסנקציות. "הוא הסכים עם העקרונות והודה למקרון על אזכור הסנקציות, אבל הוא רצה שטראמפ יאמר זאת לפני שידבר איתו".
עוד חשפו הבכירים כי ההיערכות לשיחה למעשה הושלמה: "הכנו את הציוד באישור האירנים, מכיוון שזה תוכנן להתרחש במשרדים שלהם. הטכנאים הגיאו, האירנים נתנו להם להרכיב את הציוד ועזרו להם ולא הייתה בעיה". עם זאת, לאחר מכן רוחאני סירב לדבר עם טראמפ – שהמתין על הקו.
לפי הדיווחים שפורסמו מוקדם יותר היום בניו יורקר ובניו יורק טיימס, מקרון דאג מראש להתקין קו טלפון מאובטח בקומה שבה לן רוחאני כדי שהשיחה שתכנן תצא לפועל ביום שני שעבר. באותו יום הנשיא האירני סירב להצעה. מקרון התעקש וניסה למחרת ליזום שיחה משולשת, שבה גם הוא ישתתף.
הנשיא הצרפתי, מלווה בצוות קטן של יועצים, הגיע אל מחוץ לסוויטה של רוחאני והעביר לו מסרים, אך האחרון סירב להגיע אל החדר שבו נמצא הקו המאובטח ודחה את קיום השיחה, כל זאת כאמור בזמן שטראמפ מחכה לו על הקו ולמרות שהובהר לו שהשיחה תתחיל מיד עם כניסתו לחדר. מקורות שונים אמרו לגארדיאן הבריטי שבשום שלב לרוחאני לא הייתה כוונה לקבל את השיחה.
לאחר חזרתו לרפובליקה האסלאמית אמר רוחאני – מבלי להזכיר את השיחה שסרב לקבל – כי במהלך אחד הדיונים שהתקיים בין מספר מנהיגים בנושא האירני, ארה"ב הציעה להוריד את כל הסנקציות על טהרן. זאת, לדבריו, בתמורה לחידוש משא ומתן בין הצדדים.
"קנצרלית גרמניה, ראש ממשלת בריטניה ונשיא צרפת שנכחו בניו יורק התעקשו שתתקיים פגישה בינינו לבין ארה"ב תוך כדי שהם מעלים את אפשרות הסרת הסנקציות שאושרה גם על ידי ארה"ב", טען רוחאני שהוסיף כי כי הדיון "לא התנהל בדרך המקובלת, אלא באווירה של לחץ מירבי ובמצב שבו הסנקציות עדיין ישנן". לדבריו, גם אם טהרן תיענה להצעת ארה"ב והמשא ומתן בין הצדדים אכן יחודש - "איש אינו יכול לנבא מה יהיו תוצאותיו".
הנשיא טראמפ הגיב לדברי רוחאני בחשבון הטוויטר שלו וכתב: "אירן ביקשה ממני להסיר את הסנקציות על מנת שנוכל להיפגש, אך כמובן שאמרתי לא!". יום לפני כן אמר המנהיג העליון של אירן, האיתוללה עלי חמינאי, כי "הדרך לתקשר או לנהל מו"מ עם כל מדינה – מלבד ארה"ב והמשטר הציוני – לא חסומה. אולם, אי אפשר לסמוך מדינות שהרימו דגל של תוקפנות כלפי הרפובליקה האסלאמית, ובראשן ארה"ב ומספר מדינות אירופיות, בגלל שהראו עוינות ברורה כלפי העם האירני".