חקירת פיגוע הירי מחוץ לבית הכנסת בזמן תפילת יום כיפור נמשכת: התובע הפדרלי בגרמניה פיטר פרנק אמר אחר הצהריים (חמישי) כי החשוד בירי "תכנן לבצע טבח". עוד אמר כי החשוד בירי, שטפן בליט, הגיע מעבר לרובים, כשהוא מצוייד ב-4 ק"ג חומר נפץ וברימונים מתוצרת בית. שר הפנים של גרמניה אמר במסיבת עיתונאים בעיר כי "לרוע המזל עלינו להתמודד עם האמת: כבר זמן מה שהאיום האנטישמי וטרור של הימין הקיצוני הוא גבוה מאוד".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מוקדם יותר אמר התובע כי החשוד גם רצה לעודד אחרים לבצע פיגועים דומים. עוד הוסיף התובע: "מה שחווינו אתמול היה טרור. על פי ממצאינו, החשוד רצה להוציא לפועל טבח". לדבריו, נראה כי החשוד בנה כמה מכלי הנשק שלו ונמצאו חומרי נפץ במכוניתו.
נשיא גרמניה, פרנק וולטר שטיינמאייר, אמר: "אנחנו חייבים להגן על היהודים בגרמניה ויש להבהיר שהמדינה לוקחת אחריות על חיי היהודים במדינה". בסיור שקיים בבית הכנסת שבו אירע הירי, טען שטיינמאייר שרוב הגרמנים רוצים לראות ביהודים חלק מהחיים במדינה. מוקדם יותר היום אמר הנשיא ריבלין כי בכוונתו לשוחח עם שטיינמאייר בעקבות הפיגוע.
"זהו יום של בושה וחרפה, אמר שטיינמאייר מחוץ לבית הכנסת שבמזרח גרמניה. "אני בטוח מאוד שהרוב המכריע של החברה הגרמנית רוצה שהחיים היהודיים יהיו חלק מהמדינה הזו. עלינו לעמוד יחד לאורך זמן נגד אלימות כמו שחווינו כאן אתמול, להגן על החיים היהודיים ולהתנגד לאלימות הקיצונים".
הקנצלרית אנגלה מרקל התייחסה גם היא לפיגוע ואמרה כי על המדינה להשתמש בכל האמצעים הקיימים כדי לפעול נגד השנאה: "אני המומה. לשנאה, לגזענות ולאנטישמיות אין מקום במדינה שלנו".
אמש נורו למוות שני בני אדם ושניים נוספים נפצעו קשה בפיגוע הירי בעיר האלה שבגרמניה. שעות ספורות לאחר האירוע התברר כי העומדים מאחוריו הם פעילי ימין קיצוניים. אחד היורים, אזרח גרמני בן 27, העביר את כל האירוע בשידור חי באינטרנט תוך שהוא מפיץ אמירות אנטישמיות.
חוליית המפגעים מנתה ככל הנראה שלושה אנשים. המשטרה המקומית הצליחה ללכוד אחד מהם, אך השניים הנוספים הצליחו להימלט ברכב גנוב והחיפושים אחריהם נמשכים. עם חלוף השעות מתבררים פרטים נוספים על זהות העצור: יליד גרמניה בשם שטפן באליט, פעיל ימין קיצוני ואנטישמי - המגדיר עצמו כמכחיש שואה.
היורה שנעצר צילם את המתקפה ושידר אותה בשידור ישיר באינטרנט, תוך כדי שהוא יורה רימונים לעבר בית הקברות היהודי, בית הכנסת ודוכן השווארמה הסמוך אליהם. בתיעוד העצמי של מסע ההרג ניתן לראות כיצד המפגע רוצח שני אנשים ופוצע שניים נוספים, תוך שהוא מפיץ התבטאויות אנטישמיות ומצהיר שהיהודים הם שורש כל הרוע בגרמניה.
יו"ר הקהילה היהודית סיפר שהנוכחים במקום שמעו את ניסיונותיו הכושלים של המפגע לפרוץ אל בית הכנסת. בתיעוד מהאירוע שפורסם ברשתות החברתיות ניתן לראות כיצד מבצע הפיגוע מנסה להיכנס ויורה על הדלת בזמן שהמתפללים בפנים:
אחרי שהוכרז על מצב חירום ונאסר על התושבים לצאת מבתיהם, בשעות הערב אישרה המשטרה המקומית לחזור לשגרה ולצאת מהבתים, אולם הכוחות עדיין מחפשים אחר סייענים שתמכו במפגע. האירוע הוגדר על ידי המשטרה וגם על ידי משרד הפנים הגרמני כ"מתקפה אנטישמית".
הפיגוע הוביל לשלל גינויים מצד בכירים וגורמים רשמיים בגרמניה ובישראל. נשיא המדינה ראובן ריבלין כתב בעקבות האירוע: "אנחנו נמשיך ונאבק למען חינוך וזיכרון כנגד האנטישמיות המרימה ראשה שוב ושוב באירופה ובעולם בכלל, מתוך ההבנה הברורה כי היא אינה בעיה של העם היהודי בלבד והיא מאיימת בהרסנותה על הקהילה הבינלאומית כולה".
רה"מ נתניהו כתב בעקבות האירוע: "פיגוע הטרור נגד הקהילה בהאלה שבגרמניה ביום הכיפורים, היום הקדוש ביותר לעמנו, הוא עוד ביטוי לכך שהאנטישמיות באירופה מתגברת. בשם העם בישראל אני שולח תנחומים למשפחות הקורבנות ואיחולי החלמה מהירה לפצועים. אני קורא לשלטונות בגרמניה להמשיך לפעול בנחישות נגד תופעת האנטישמיות.
מטעמה של קאנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נמסר כי היא מגנה את הרצח, ו"מביעה סולידריות כלפי כל העם היהודי". מרקל אף השתתפה בצערן של משפחות הנפגעים, והודתה לכל כוחות הביטחון שפעלו וממשיכים לפעול בזירה.
מאוחר יותר נתניהו שוחח בטלפון עם מרקל והביע את הערכתו על העמדה התקיפה שנקטה הקנצלרית נגד האנטישמיות. הוא אמר לה כי חשוב להגביר את המאמצים נגד התופעה, מרקל הסכימה עם דבריו וציינה כי בכוונתה גם להגדיל את אבטחת הקהילה היהודית.