האם לבנון על סף פיצוץ? מפגין שמזוהה עם יריבו הפוליטי של נשיא המדינה מישל עאון נהרג הלילה (בין שלישי לרביעי) במחאה שמתרחבת במדינה. על פי הצבא ההרוג ומפגינים נוספים חסמו את הדרך בכביש המוביל לביירות ולא שמעו להוראות החיילים. זה ההרוג הראשון מאז התחילה המחאה לפני 27 ימים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המחאה שצפויה להתרחב מגיעה אחרי אזהרתו של הנשיא שאמר שאם המפגינים לא יעזבו את הרחובות צפויה קטסטרופה, כלשונו. עאון הצהיר גם כי יתכנו עיכובים נוספים לפני שתוקם ממשלה חדשה שתיתן מענה לבעיות הכלכליות החריפות שפוקדות את לבנון.
הקורבן הוא פקיד מקומי של המפלגה הפרוגרסיבית-סוציאליסטית בראשותו של וואליד ג'ומבלאט, מנהיג פוליטי של הדרוזים בלבנון, ממתנגדיו של הנשיא מישל עאון. ג'ומבלאט ביקר בבית החולים את המפגין, לפני שמת מפצעיו והפציר בתומכיו שלא להיגרר לאלימות.
המחאות התחילו אחרי שהממשלה הלבנונית הודיעה כי יוטלו מיסים חדשים על טבק, דלק ושימוש בפלטפורמות מדיה חברתית במסגרת הדיונים על התקציב לשנת 2020. האזרחים מתחו ביקורת חריפה ברשתות החברתיות והאשימו את הפוליטיקאים בשחיתות וניהול כושל.
המחאה החלה כאשר עשרות בני אדם זועמים התאספו במרכז ביירות, ומאוחר יותר מאות התקבצו סמוך לבניין הפרלמנט. המפגינים קראו להפלת השלטון והחלפת הממשלה, וצעקו: "מהפכה!" ו-"גנבים!"
רפורמות כלכליות לפני ההתפטרות
לפני התפטרותו הציע ראש הממשלה סעד אל-חרירי שורה של רפורמות כלכליות במטרה להרגיע את הרוחות במדינה. הצעד המשמעותי ביותר שאושר במסגרת התוכנית הוא קיצוץ שכרם של שרי הממשלה והמחוקקים - בחצי.
בריאיון לערוץ טלוויזיה מקומי, פנה ראש ממשלת לבנון לאזרחי המדינה ואמר כי "ההחלטות הללו לא התקבלו בתור עסקת חליפין, לא כדי לבקש מכם לעצור את ההפגנות ואת גילויי הזעם". אל-חרירי התייחס לזכותם של האזרחים להפגין והבטיח כי יאפשר להם לעשות זאת גם בהמשך: "הדבר הזה תלוי בכם ואיש לא יעצור אתכם. היו סמוכים ובטוחים שלא אתן לאיש לאיים עליכם".
"נקטנו היום בשורה של צעדים על מנת להילחם בשחיתות ובזבוז הכפסים", הסביר אל-חרירי והוסיף: "הכנו פרויקטים גדולים להמשך".
לדבריו, הממשלה אישרה את התקציב לשנת 2020 ללא מסים חדשים ועם גירעון שעומד על 0.6% בלבד, זאת לעומת 7% בשנת 2019. אל-חרירי הוסיף כי במסגרת הרפורמות הכלכליות, שורה של משרדים במדינה, בהם משרד המידע, ייסגרו באופן מידי בעוד שהאחרים יתמזגו זה עם זה במטרה לקצץ עלויות.