כשפאטה בורצ'חדזה הבחין לפתע בצעירה יפהפייה בחתונה של זוג אחר, הוא החליט מיד - היא תהיה אשתי. השנה הייתה 1988, המדינה גאורגיה, והסטודנט בן ה-28 לא ניסה לגשת לנערת חלומותיו דאלי בת ה-19 ולנסות לרכוש את חיבתה. במקום זאת, שלושה שבועות אחר כך, הוא הגיע עם שני חברים ברכב וחטף אותה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"הוא אמר לאמא שלי שיקח אותה הביתה והיא עלתה לרכב בלי להתנגד", סיפרה בורצ'חדזה, בת ה-28 שעלתה לישראל לפני שלוש שנים. "לפתע הוא פנה לכיוון הבית שלו. הוא הבחין בניידת משטרה ונאלץ להתחיל לנסוע לכיוון ההרים".
זה היה חורף קר, וקרח החל לכסות את הכביש עליו נסעו בהרים - הם נתקעו. "אמא שלי לא ידעה מי מהם מתכוון להתחתן איתה, היא בכתה וקיוותה שאבא שלה יבוא להציל אותה", מתארת אנה. "היא ניצלה את הנסיעה בהרים וניסתה לברוח, אבל הם אמרו לה שאף אחד לא גר שם ושאין לה לאן ללכת. למחרת הם נסעו לבית של משפחתו וגם המשפחה שלה כבר הייתה שם".
החטיפה לא הפתיעה אותה. שנים אחר כך היא תסביר לבתה: "אם היית נערה יפה באותה תקופה ידעת שיגיע הגיל שיחטפו אותך לנישואין". תופעת חטיפות הנשים לנישואין בשנות ה-80 וה-90 בגאורגיה אף הפכה למושא סרטו של בוגר האקדמיה לאומנות ועיצוב בצלאל, נסטור צ'אישוילי, המוצג בתערוכת הסיום בקמפוס הר הצופים של האקדמיה, תערוכה שננעלת היום (שישי).
"אם גבר חטף אותך ואחרי זה חזרת למשפחה זה היה נחשב בושה", מתארת בורצ'חדזה. "הם ישבו שם ובשלב מסוים אבא של אמא שלי החליט שהיא תישאר. במשך שישה חודשים אבא שלי לקח אותה איתו לכל מקום והתאמץ לגרום לה להתאהב בו, הוא לא קיים עמה יחסי מין כיבד אותה והשקיע בה".
חצי שנה לאחר מכן קרה הבלתי נתפס - היא התאהבה בו והם התחתנו. "הם הקימו משפחה עם שני ילדים", אומרת בורצ'חזדה. "גדלתי בבית מלא אהבה, ההורים היו בלתי נפרדים עשו הכל ביחד והייתי בטוחה שסיפור ההיכרות שלהם הוא סיפור אהבה גדול".
ואז ערב אחד, כשהייתה בת 13, גילתה בורצ'חדזה שאבא שלה חטף את אמא: "אמא ישבה עם כמה חברות ושכנות לקפה והן התחילו לדון בנושא החטיפות אם זה היה נכון או לא. אחת השכנות נתנה את הדוגמא של אבא ואמא שלי - שחיים באושר. הייתי בשוק. מאוחר יותר כשהחברות הלכו ביקשתי מאמא להסביר לי, והיא סיפרה שבחורה צעירה ויפה באותה תקופה ידעה שיבוא יום ויחטפו אותה".
גם היום, 30 שנה אחר כך, חיים פאטה ודאלי בורצ'חדזה באושר בגאורגיה. "הם פשוט בלתי נפרדים ומאוהבים", מספרת בתם. "היום הם מודרניים, שאלתי אותם איך הם היו מגיבים אם היו חוטפים אותי, ושניהם אמרו שזה לא טוב והם לא היו מסכימים. אבא אמר שאסור שזה יקרה, אבל פעם זה היה מקובל ונחשב לנורמה. לפני שלוש שנים עליתי לארץ להתחיל כאן את החיים שלי, הם נשארו שם עם החיים שבנו יחד. יש לי חבר שאני בחרתי כמובן והיום זה לא נראה שם מוזר".
אולם חשוב לציין שבכלל לא כל חטיפה הסתיימה בסיפור אהבה יפהייפה, ונסטור צ'אישוילי יוצר הסרט "חטיפות למען נישואין", כי גאורגיה התקדמה מאז והיום זה נחשב כתם בהיסטוריה שלה שמסוקר במגוון תוכניות טלוויזיה ופרסומים אחרים.
"בתור ילד פעם ראשונה ראיתי והבנתי שהתופעה הזאת קיימת כשהייתי בן 7", הוא מספר ומתאר למעשה את סצנת הפתיחה של סרטו. "יצאתי מהבית לרחוב וראיתי כיצד כמה גברים חוטפים צעירה שבוכה במושב האחורי של הרכב. ההורים שלי התחתנו מאהבה וכבר אז זה הפריע לי ונראה לי לא הגיוני".
צ'אישוילי, בוגר המחלקה לאומנויות המסך, עסק לאורך לימודיו בבצלאל בסרטיו במולדת גאורגיה ממנה עלה בגיל 11. אך בשעה שבסרטים הקודמים האדיר את המולדת שהוא כל כך אוהב, בסרט האחרון שיצר עבור תערוכת הבוגרים בבצלאל הוא החליט לנסוע לגאורגיה ולהאיר דווקא את הכתם בהיסטוריה שלה. הוא דיבר על כך עם משפחתו וגילה כי גם אצלם התרחשה חטיפה שכזאת, בשיתוף פעולה של סבא וסבתא שלו, שלא חסך מהם בסרטו משאלות קשות. כעת, הוא מתכוון להרחיב את הפרויקט לסרט באורך מלא.
"מהחטיפה יצאה אהבה גדולה"
"היו חוטפים נשים או כשההורים לא היו מסכימים לשדך ומחליטים שהילדה תתחתן עם מי שתרצה, או שלא היו מסכימים לתת את ידה לאותו גבר", מתאר צ'אישוילי את התופעה. "היו מקרים בהם הגבר גם היה אונס את האישה וכך היא הייתה הופכת כבולה אליו, בגלל התופעה הזו זה הפך להיות מביש לא להישאר עם הגבר שחטף אותך".
"הכי חשוב להגיד שגאורגיה כבר למדה מזה והתקדמה הרבה מאז. אפילו שיצאה מזה אהבה גדולה אי אפשר להצדיק חטיפה אני אוהבת את גאורגיה אבל קרו בה גם דברים כאלו וחשוב לזכור אותם", מספרת בורצ'חדזה על הסיבה בגינה החליטה לשתף את סיפורה וצ'אישוילי מצטרף: "זה סרט שעוסק בזכויות אדם, או יותר נכון במציאות הנוראה כשהן נעדרות. התופעה הזאת קורית עדיין בכמה וכמה מדינות בעולם וחשוב דווקא שישמעו, כמו בסרט, גם את אותם חוטפים שהיו שותפים בפשע הזה שנים אחרי".