יממה לאחר שהודיעה כי תיסוג צעד נוסף ממחויבותה להסכם הגרעין, מסבירה היום (ראשון) אירן את המהלך ומאשימה את מדינות אירופה בהתפרקותו ההדרגתית של ההסכם שנחתם ב-2015: "הן לא עומדות בהתחייבויות שנתנו. ההסכם אינו חד-צדדי". למרות הצעד, באירופה לא איבדו תקווה והבטיחו להמשיך לחתור להסכם.
"למרבה הצער, הצדדים באירופה לא עמדו בהתחייבויות שנתנו. הסכם הגרעין אינו חד צדדי ואירן תפעל בהתאם, כפי שעשינו עד כה, על ידי צמצום הדרגתי במחויבות שלנו אליו", איים ראש סוכנות הגרעין האירני, עלי דקאר סלחי. את הדברים אמר לאחר פגישה עם היו"ר בפועל של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, קורנל פרוטה, שנערכה בטהרן. פרוטה הגיע היום לאירן על מנת לדון בנושא הגרעין עם פקידים אירניים בכירים, בהם שר החוץ מוחמד זריף.
למרות הדברים הקשים היוצאים מטהרן, באירופה ניסו להנמיך את גובה הלהבות ואותתו כי הם אינם מוותרים על ההסכם. שר החוץ הצרפתי, ז'אן איב לה דריאן הוציא הודעה שנועדה להרגיע את הרוחות, וקבע שלמרות שהפעולות של אירן הן שליליות, הן "אינן סופיות. האירנים יכולים לחזור בהם ולשוב לדרך הדיאלוג, שעדיין פתוחה".
למרות שאירן טוענת באופן רשמי שאינה מעוניינת בנשק גרעיני, ועל רקע האפשרות לפגישה היסטורית עם נשיא ארה"ב, דובר סוכנות הגרעין של אירן הודיע אמש על הסרת ההגבלות על מחקר ופיתוח גרעיני ועל התחלת הפעלת צנטריפוגות מתקדמות. המהלך מאיים להחמיר עוד יותר את המתיחות בין אירן לארצות הברית, שנה אחרי שהנשיא דונלד טראמפ פרש באופן חד צדדי מעסקת הגרעין והטיל סנקציות שכעת מוחצות את הכלכלה האירנית.
ברחובות טהרן נשמעו תגובות מעורבות לצעדים האחרונים. אכבר בידגולי, 56, צלם ובעל מעבדות תמונות בטהראן אמר לסוכנות הידיעות AP כי הוא תומך בניסיונות הידברות ולא בצעדים שיחמירו את המצב. "לדעתי, הדרך להצלחה היא השגת היעדים הלאומיים. עימות עם מדינות העולם יוביל לכישלון. אנחנו חיים בעידן של לוחמה מודרנית, מלחמה כלכלית זה דבר אמיתי. אני מאמין שאם מה שאמר הנשיא חסן רוחאני יתממש, ובאמת ננהל משא ומתן עם מישהו שישמור על האינטרסים הלאומיים שלנו, אני חושב שאז תהיה תוצאה טובה יותר עבורנו"
מנגד, חוסין נורוזי, בוגר אוניברסיטה בן 26, איבד את האמון בקהילה הבינלאומית. "הפרישה מהסכם הגרעין על ידי אירן לא תחמיר את המצב עוד יותר. אם המו"מ הוביל למצב הכלכלי הנוכחי, למה היה צריך ללכת למו"מ מלכתחילה? אנחנו נמצאים תחת לחץ למרות שהעסקה הגרעינית עדיין קיימת, מה יהיה הטעם בנקיטת צעדים לקראת מו"מ?", תהה.
גם בוושינגטון הדעות חלוקות. שר ההגנה האמריקני מארק אספר אמר בסוף השבוע שמבחינתו – הוא דווקא רואה סיכוי לשינוי ולפתיחה בשיח בין ארה"ב לטהרן. שר החוץ מייק פומפיאו, לעומתו, אמר כי "הצעדים של אירן, המהווים נסיגה מהסכם הגרעין, הם בלתי מתקבלים על הדעת" והיועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון בולטון, צייץ כי "אפשר לדבר, אבל אירן לא תקבל אף הקלה בסנקציות עד שתפסיק לשקר ולהפיץ טרור!".