הנטישה של הצבא האמריקני את האזור הכורדי בסוריה והשתלטות טורקית האפשרית על השטח הזה עלולות לגדוע מהפכה שזרעיה רק נזרעו. לאחר 8 שנים של מלחמה הרסנית ועקובה מדם שגבתה את חייהם של מאות אלפים, מתפתחת בסוריה מהפכה חדשה ובלתי צפויה – המהפכה הנשית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ברוג'ווה, אוטונומיה דמוקרטית שהוקמה בצפון סוריה, נפתחה השנה לראשונה פקולטה למדעי הנשים. ביקרנו בה לאחרונה ופגשנו את נושאות דגל המהפכה. "החברה לא מכירה בבעיות שנתקלות בהן נשים", מסבירה לילה אחמיי, מנהלת הפקולטה ללימודי נשים באוניברסיטת רג'ווה. "הבנו שהכרחי לפתור את זה".
"אחת הבעיות החמורות ביותר שיש לנשים היום ברחבי המזרח התיכון", טוענת אחמיי, "היא מחסור בזכויות בסיסיות. לדוגמה, בקרב בני משפחתה אסור לאישה להביע דעה או להשתתף בדיון. נשים חושבות שזה דבר נורמלי. בבית הספר אנחנו מלמדות אותן איך להתמודד ולטפל בבעיות כאלו".
הנשים הכורדיות מוכרות ברחבי העולם כלוחמות האמיצות שעזרו להביס את דאע"ש. אך מבחינתן, המלחמה רחוקה מלהיות גמורה: כעת הן נלחמות על שוויון מלא בארצן. כדי להמשיך מהפכה זו, עליהן לחנך ולהכשיר בנות צעירות להיות מנהיגות העתיד. לשם כך הקימו את התכנית הייחודית ללימודי נשים שנלמדת באוניברסיטה לצד מקצועות אחרים.
זינה מר, אחת התלמידות שנרשמה ללימודי הפקולטה השנה, מספרת כי בני משפחתה וחבריה מבית תהו מדוע אינה לומדת מקצוע אחר. "אמרתי שזה מה שאני רוצה – ללמוד על זכויות נשים", הסבירה. "זה דבר חשוב לפתח את האישיות שלי וללמוד דברים שאוכל להעביר הלאה לנשים אחרות, וגם לבנים צעירים".
על אף הפיתוי, ולמרות שעל קירות הכיתה תלויות תמונותיהן של לוחמות זכויות מוכרות כמו סימון דה בובואר וליסה מייטנר, התלמידות לא משתמשות במילה פמיניזם, זאת מחשש להרתיע גברים ושמרנים. חשוב לנשות סוריה לגייס את תמיכתם, וכבר בשנה הבאה הן מקוות לפתוח את התכנית גם לסטודנטים גברים.
הנשים בצפון סוריה, אלו ששרדו את הגיהנום של דאע״ש, העריצות של אסד והדיכוי מבית עוד לא השלימו את המהפכה. "יש עוד כמה דברים לבצע, יש עוד עבודה שצריך לעשות בחברה כדי שנצליח", מודה מנהלת הפקולטה. אבל את הגלגל הזה כבר אי אפשר להחזיר לאחור. הסיסמה ברוג'ווה היא: 'אנחנו לא מקבלות זכויות, אנחנו לוקחות אותן'".