שתי תחנות ניטור רוסיות, שנועדו לאתר קרינה גרעינית, הפסיקו להעביר נתונים זמן קצר לאחר פיצוץ הטיל בבסיס הצבא ליד העיר סברובדבינסק בתחילת החודש. מומחים לבקרת נשק חוששים כעת כי ממשלת רוסיה מנסה לחבל במידע הקשור לתאונה.
"זה צירוף מקרים מוזר מאוד שהתחנות הפסיקו לשלוח נתונים זמן קצר לאחר האירוע, ב-8 באוגוסט", אמר דריל קימבל, מנהל האיגוד לבקרת נשק. "זה כנראה בגלל שהם רוצים לטשטש את הפרטים הטכניים של מערכת הנעת הטילים, שהם מנסים ולא מצליחים לפתח". פקידים רוסים במוסקבה ובשגרירות וושינגטון סירבו להגיב בנושא.
שתי התחנות נועדו לפקח על פעולות גרעיניות - מתזוזות סיסמיות ועד גלי קול ומדידת חלקיקים רדיואקטיביים באטמוספרה. תחנות הניטור המאוישות הן חלק מרשת בינלאומית המונה מאות תחנות שהוקמו כדי לאמת את הציות לחוזה האיסור המקיף לבדיקת גרעין, האוסר על ניסויים בנשק גרעיניים.
בשבוע שעבר רוסיה שינתה את גרסתה והודתה לראשונה כי באזור הפיצוץ המסתורי בצפון המדינה נמדדו רמות קרינה רדיואקטיביות חריגות. השירות המטאורולוגי הרוסי הודיע כי אותרה פי 16 יותר קרינה מהמדידה הראשונית באזור העיר סברובדבינסק.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס לפיצוץ המסתורי ורמז כי מדובר בפיצוץ של טיל גרעיני. "ארצות הברית לומדת הרבה מפיצוץ הטיל ברוסיה", כתב טראמפ בטוויטר. "יש לנו טכנולוגיה דומה, אם כי מתקדמת יותר. הפיצוץ גרם לאנשים לדאוג לגבי האוויר מסביב למתקן ובאזור - לא טוב!".
על פי ההערכות בארה"ב, הסיבה לפיצוץ היא ניסוי שיגור של טיול שיוט גרעיני שהשתבש, לאחר שמסיבה שאיננה ברורה - אש התלקחה במנוע הטיל וגרמה לפיצוץ. כמו כן, נוסף על מותם של חמשת מדעני הגרעין, באירוע נפצעו שלושה אנשים נוספים.
הפיצוץ המסתורי עורר דאגה רבה בעולם, גם בשל העלייה שזוהתה בקרינה באזור הפיצוץ, אבל בעיקר בשל החשש שברוסיה מסתירים את מה שבאמת קרה שם. חמשת ההרוגים בפיצוץ קיבלו עיטור לאחר מותם מבלי שצוינה הסיבה להענקתו. "הם מתו כגיבורים לאומיים, האנשים האלה היו האליטה של המרכז הגרעיני וביצעו ניסוי בתנאים קשים", ספד להם ראש מרכז הגרעין הרוסי, מבלי להסגיר פרטים נוספים.
אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! בואו לראות את נבחרת הכתבים המובילה בישראל במפגשים יוצאי דופן, פנים אל פנים עם האנשים המשפיעים במדינה >>> מהרו להירשם עוד היום